Uniunea Europeană ar putea interzice centralele termice de apartament: „Este o chestiune de câțiva ani”
Uniunea Europeană vine cu o decizie în privința centralelor termice de apartamenet. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe aceste lucruri.
Publicat: Miercuri, 13 Martie 2024, 14:19 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:34Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre politica Uniunii Europene cu privire la centralele de apartament.
Pe aceeași temăUniunea Europeană ar putea interzice centralele termice de apartament: „Este o chestiune de câțiva ani”
Potrivit directorului general al Termoenergetica, centralele de apartament ar putea fi interzise în doar câțiva ani: „Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește. O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă.
Pe aceeași temăLa un moment dat, legislația va ajunge acolo. Este o chestiune de câțiva ani”, precizează Adrian Teodorescu, conform unei surse.
Acesta mai precizează și faptul că legislația din România nu ar fi trebuit să permită debranșarea, adică cei care locuiesc la bloc nu ar fi trebuit să aibă opțiunea de a se debranșa pentru a monta o centrală termică personală: „Cine are o centrală de apartament este poluator. (...) Această poveste a poluării nu mai este o poveste, este o realitate pe care o trăim cu toții și-o simțim.”
„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550 de mii de apartamente”, adaugă directorul general al Termoenergetica.
Acesta susține că sistemul actual de termoficare, în ciuda faptului că este învechit, este cel mai eficient: „Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș. Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față.
Pe aceeași temăNoi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant.”
În emisiunea respectivă, Adrian Teodorescu a abordat și problemele pe care le întâmpină bucureștenii, de exemplu cei din Militari Residence, care nu sunt legați la RADET, deoarece RADET București, administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, nu a ajuns până acolo, cât și a lucrărilor de modernizare din ultimul an care au dus la multe neplăceri pentru bucureșteni.
În mare, interzicerea centralelor de apartamenet ar însemna efectuarea unei extensii a sistemului centralizat, cu toate noile investiții pe care le presupune o astfel de măsură. Deocamdată nu se știu mai multe detalii, dat fiind că încă nu s-a luat o poziție oficială.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro