La finalul anului 2023, românii care locuiesc la bloc, dar și persoanele vulnerabile, vor beneficia de sprijin financiar pentru a trece peste lunile grele de iarnă.
În luna octombrie se anunța că românii care au locuințele încălzite prin sistemul centralizat sunt obligați să aibă montate repartitoare pe calorifere până la 1 ianuarie 2024. Aceștia ar fi riscat amenzi uriașe dacă nu își montau dispozitivele.
Senatul a adoptat recent un proiect esențial în aceste luni de iarnă
Un proiect esențial în această perioadă a fost adoptat de Senat, conform unei surse. Astfel se prelungește termenul de montare a repartitoarelor de căldură cu încă un an. În același timp, persoanele vulnerabile vor avea parte de o susținere financiară, astfel încât să-și achite costurile pentru achiziția și montarea respectivelor sisteme.
Sprijinul financiar va fi în valoare de 375 milioane de lei. Această sumă va proveni din Fondul pentru Modernizare și va acoperi parțial sau integral costurile achiziției și montării repartitoarelor de căldură în favoarea persoanelor care se încadrează în criteriile de mai sus.
Respectivele persoane vor primi compensația pe cardurile de energie. Valabilitatea acestora s-a prelungit până la 31 martie 2024. Prin această măsură, s-ar atinge obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică.
Inițiatorii acestui proiect, senatori care fac parte din PSD și UDMR, au dorit să sprijine comunitățile de locatari în lunile cele mai vulnerabile pentru români, lunile de iarnă.
Costurile achiziționării și montării acestor sisteme tehnice
„Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum. Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie.
În Capitală, vorbim de peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire“, a declarat, pentru Digi 24, Ionuț Nejloveanu, reprezentant al unei firme care se ocupă cu montarea acestor dispozitive.
„Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el. Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”, a declarat Eugen Nistor, președintele unei asociații de proprietari din Sectorul 6.
Citește și: Cu repartitor pe calorifer sau fără? TESTUL care îți arată care sunt cei care plătesc mai mult la încălzire
Costul pentru instalarea unui astfel de repartitor, dar și a robinetului de reglare pentru consumul de energie termică este de 125 de lei.
Astfel, adunând costurile aferente, pentru un apartament de două camere cu patru calorifere, proprietarul trebuie să cheltuie cel puțin suma de 500 de lei.
Cu toate acestea, amenda este și mai mare în cazul în care proprietarul refuză să instaleze aceste dispozitive. Suma poate ajunge și la 1.000 de lei, adică dublu față de costul pentru montarea repartitoarelor într-un apartament cu două camere și patru calorifere.
Rovinieta se scumpește începând cu 2024. Cât vor plăti românii pentru taxele pe drumurile din România și ce modificări s... David Popovici a împărțit fundițe aurii, făcute din medalia de aur cucerită la Mondiale, copiilor bolnavi de cancer | Fo...