Antena Căutare

Trucurile pentru a avea o locuință călduroasă în această iarnă. Ce pot face românii pentru a primi o factură mai mică la gaze

Deși temperaturile de afară încă nu o arată, intrăm în sezonul rece. Românii își fac griji în privința facturilor la gaze și utilități.

Românii sunt îngrijorați de facturile la gaze și utilități în sezonul de iarnă | Shutterstock

Apropierea sezonului rece vine cu motive întemeiate de îngrijorare pentru români. Aceștia își fac nenumărate griji în privința facturilor, mai ales la gaze.

Sunt câteva trucuri pe care aceștia le pot pune în aplicare pentru a scădea considerabil factura la gaze sau utiltăți.

Trucurile pentru a avea o locuință călduroasă în această iarnă

Cel mai important pas pentru a nu da o mică avere la gaze sau la utilități este izolarea termică a locuinței.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Când se virează a doua tranșă pentru plata facturilor la încălzire. Ce trebuie să știe beneficiarii ajutorului

Conform unei surse, un pas foarte important pentru a combate prețurile ridicate la gaze în această iarnă este izolarea corespunzătoare a pereților. Românii trebuie să se asigure că au ferestrele, ușile podurile izolate. În acest mod, căldura rămâne în interiorul locuinței, iar aerul rece nu poate pătrunde.

Pentru izolarea ferestrelor și a ușilor se poate folosi bandă adezivă sau silicon.

De asemenea, românii pot alege ferestre izolate cu garnituri de etanșare autoadezive. Acestea sunt cele mai eficiente atunci când vine vorba de a păstra căldura în interior.

Potrivit sursei menționate, ferestrele cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă cauzează pierderi chiar și de 30% din căldura din interiorul camerelor.

Un alt truc poate fi folosirea unui termostat inteligent. Acestea sunt cele care permit setarea temperaturii, astfel încă să scadă atunci când nu este nimeni acasă sau în timpul somnului. Astfel s-ar reduce consumul de gaz.

Citește și: Ce soluție a găsit un român pentru a-și reduce cu 80% suma facturilor de la gaze și curent: "Sunt foarte mulţumit"

Cu un astfel de termostat se poate regla o temperatură optimă pentru fiecare, fără să fie prea ridicată și astfel să crească și factura la gaz.

De asemenea, se recomandă o curățare regulată a centralei termice. Sistemul de încălzire trebuie să funcționeze și să fie eficient, și nu poate face asta decât dacă este îngrijit.

Un alt truc este unul care nu necesită niciun ban, și anume locuința să fie aerisită. Deși nu se recomandă ca ferestrele să rămână deschise prea mult timp pe perioada iernii, este indicat să fie deschise regulat.
Datorită acestui obicei se menține calitatea aerului, iar în același timp se economisește gaz.

Totodată, pentru o factură mai mică la gaze, se recomandă utilizarea unui șemineu sau a unui radiator electric portabil. Acestea pot fi mutate în camerele folosite mai des.

Citește și: Care este temperatura „ideală” de avut în casă, astfel încât să menții facturile la minimum iarna acesta

Ce pot face românii pentru a reduce facturile la utilități

Pe listă se mai pot adăuga și câteva mici ajustări în obiceiurile zilnice pentru a reduce factura la încăzire chiar și cu 20%.
Aceste mici metode de adaptare sunt:

Potrivit specialiștilor, temperatura optimă pentru confortul, sănătatea și bugetul fiecăruia este de 21ºC. În plus, pentru o funcționare optimă a centralei termice, aceasta trebuie întreținută în mod constant. Prin punerea în aplicare a acestui sfat, se pot reduce cheltuielile cu până la 20%.

Totodată, nu trebuie așezate obiecte în fața caloriferelor și nici rufe la uscat pe ele. Chiar și perdelele pot împiedica circulația aerului în mod optim. Astfel, fluxul de aer circulă liber prin cameră. De asemenea, este foarte important să fie aerisite caloriferele la începutul sezonului rece.

Citește și: Nicoleta Voicu, probleme mari cu banii. Îndrăgita artistă stă în frig de teama facturilor uriașe

Ușile și ferestrele trebuie să se închidă etanș. Pentru a reduce pierderile de căldură, trebuie înlocuite garniturile deteriorate și reparat sistemul de închidere, în cazul în care este defect.

O altă metodă este înlocuirea becurilor cu unele economice, precum LED. Becurile fluorescente consumă de patru sau chiar cinci ori mai puţină energie şi au viaţa de șapte ori mai lungă față de cele clasice, incandescente.

Această înlocuire simplă are efecte considerabile, mai ales în sezonul rece, când ziua scade și se impune utilizarea luminii artificiale.

O altă metodă pentru a reduce facturile la utilități este scăderea consumului de apă caldă.
Acest lucru este posibil prin înlocuirea băilor îndelungate cu dușuri scurte sau închiderea robinetelor în timpul spălării pe dinți sau prin montarea unui cap de duș economic care să regleze debitul.

Citește și: Care e orașul din România cu cele mai mici facturi la căldură. Pe acești locuitori scenariul temperaturilor scăzute nu îi sperie

Toate aceste metode sunt benefice și mediului înconjurător, nu doar finanțelor românilor. Aceștia pot învăța să fie mai responsabili cu resursele naturale și să protejeze mediul.

Aceste ”trucuri” sunt incluse în campania „Economie la energie”, desfășurată de Comisia Europeană. Potrivit unei surse, principalul mesaj al campaniei este că măsurile de economisire a energiei sunt nu doar în beneficiul mediului înconjurător, ci și al bugetelor familiilor.

Scopul acestei campanii este de a informa consumatorii asupra potențialului de reducere a consumului de energie, dar și de a-i ajuta pe oameni să reducă din costurile facturilor fără să le fie afectat confortul din locuință.

Campania are loc în patru state membre: Republica Cehă, România, Grecia și Portugalia.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Săptămâna de lucru ar putea dura 4 zile. Perioada de test va da verdictul. Unde încep testele și cum s-a ajuns la aceast... A1.ro, lider în categoria Divertisment cu 3.847.279 vizitatori unici în octombrie. Antena 1, aplicația cu cea mai mare a...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x