„Vă rog să o votați pe Adeline...”, o nouă metodă de înșelătorie periculoasă, pe Whatsapp. Ce se întâmplă dacă accesezi linkul
O nouă tentativă de escrocherie a luat amploare în mediul online. Cum arată mesajul primit dar și ce se poate întâmpla dacă accesezi link-ul virusat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 13 Ianuarie 2025, 13:55 | Actualizat: Luni, 13 Ianuarie 2025, 17:26O nouă metodă de înșelătorie a luat amploare, în ultima perioadă, pe Whatsapp. Tot mai mulți internauți au postat în mediul online mesajele pe care le-au primit care ascund, de fapt, o escrocherie. Acest tip de virus trimite mesaje automate contactelor din listă pentru a vota o tânără gimnastă într-un anumit concurs.
„Salut! Vă rog să o votati pe Adeline in acest sondaj, este fiica prietenei mele din Bucuresti, premiul principal este o bursa pentru invatamant gratuit in Franta, asta este foarte important pentru ea. Multumesc mult! https://dancingvot.top/home/vote3”, este mesajul pe care mai mulți români l-au primit zilele acestea, pe Whatsapp, de la cunoscuți.
Ce se întâmplă dacă accesezi linkul virusat
Deși mesajul poate veni de la persoane apropiate, nu trebuie să accesați linkul virusat. Odată accesat, același tip de mesaj va fi trimis către cei din lista de contacte. Ulterior, contul de Whatsapp se blochează.
Ulterior, va apărea un nou mesaj în care vi se solicită să donați bani într-un cont pentru o persoană cu probleme de sănătate. De asemenea, tot pe Whatsapp, veți primi o imagine care, de fapt, ascunde un virus.
Pe aceeași temăMulți utilizatori au reclamat deja că au primit astfel de mesaje. „Am primit și ignorat. Am căutat pe fb de curiozitate și văd aici confirmarea că e tentativă de înșelaciune (nu cā nu era evident deja)”, a scris cineva.
„Am primit și aproape că intrasem în joc. Bine că mi-am dat seama, totusi, înainte de a merge mai departe”, a mai precizat alt utilizator.
Cum ne putem feri de atacurile cibernetice care nu pun în pericol datele personale și pe cele bancare
Siguranțaonline.ro este este unul dintre site-urile unde ne putem antrena pentru a fi pregătiți, în caz că ne confruntăm cu un atac cibernetic real. De asemena, de aici, putem afla care sunt cele mai frecvente tipuri de fraude din România și există un chestionar la finalul căruia putem afla cât de pregătiți sau nu suntem în cazul unul astfel de atac cibernetic.
În plus, autoritățile vin și cu o serie de recomandări, în cazul în care ai fost atras de o astfel de ofertă. Dacă ai accesat link-ul și ai introdus deja datele personale, este momentul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.
Specialiștii în securitate cibernetică îi mai sfătuiesc pe cei care au căzut victime unei fraude să anunțe imediat banca sau furnizorul de servicii de telefonie mobilă. De asemenea, pentru a preveni acest lucru, recomandă să fim atenți la felul în care sunt redactate ofertele, pentru că, de cele mai multe ori, conțin greșeli.
Ce trebuie să faci dacă ai accesat deja un link virusat
Ei bine, dacă însă ai accesat link-ul și ai introdus deja datele personale, este momentul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.
De asemenea, autoritățile le mai recomandă utilizatorilor să se informeze despre astfel de acțiuni din surse sigure, iar atunci când accesează astfel de link-uri să verifice dacă într-adevăr au aplicat pentru un job, cum este de data aceasta, în mesajul trimis de escrocii din mediul online.
Un prim indiciu ar fi greșelile de scriere, spun aceștia. De cele mai multe ori, atacatorii folosesc instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că pot fi indentificate greșelile gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.