Zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn în postul Paștelui 2024
Postul Paștelui sau Postul Mare a început pe 18 martie și durează 40 de zile, o perioadă în care Biserica și creștinii ortodocși se pregătesc pentru Săptămâna Mare și Sfintele Paște.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 20 Martie 2024, 15:40 | Actualizat: Miercuri, 20 Martie 2024, 16:44În acest an, Postul Paștelui începe pe 18 martie și se încheie pe 4 mai. În această perioadă, credincioșii pun pe primul loc purificarea spirituală și se abțin de la consumul de alimente de origine animală (carne, ouă sau lapte), dar și de la gândurile necurate și faptele rele. În schimb, ei se concentrează pe rugăciune, jertfă și iertarea păcatelor, în amintirea celor pătimite de Iisus Hristos pe cruce.
Postul Paștelui este cel mai aspru post din an. Spre deosebire de alte posturi, are doar două zile cu dezlegare la pește. Iată care sunt acestea!
Pe aceeași temăSunt două zile cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2024
Spre deosebire de Postul Crăciunului, care e mai permisiv în ceea ce privește zilele cu dezlegare la pește, Postul Paștelui oferă doar două zile în care credincioșii pot consuma pește. Acestea coincid, de asemenea, cu două sărbători importante din calendarul ortodox.
Prima zi este de Buna Vestire, adică pe 25 martie. Buna Vestire sau Blagoveștenia este trecută cu cruce roșie în calendar și reprezintă una dintre cele mai importante pentru ortodocșii din lumea întreagă, nu doar din România. În canoanele bisericești se spune că, în această zi, Sfântul Arhanghel Gavril a vestit Fecioarei Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos.
A doua zi din Postul Paștelui în care creștinii au dezlegare la pește va fi pe 28 aprilie, atunci când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor, marcată și ea cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Pe lângă preparatele din pește credincioșii au dezlegare la untedelemn sau vin, potrivit doxologia.
Zilele cu dezlegare la vin și untdelemn
Iată care sunt zilele cu dezlegare la ulei și vin! Unele dintre acestea sunt sărbători cu cruce roșie sau neagră:
- Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon
- Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia
- Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul
- Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama
- Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci
- Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon
- Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
- Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
- Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților