Antena

Ziua Națională a României. Ce sărbătorim la Centenarul Marii Uniri pe 1 decembrie

Ziua Națională a României. Ce sărbătorim la Centenarul Marii Uniri pe 1 decembrie. În anul 2018 celebrăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918, desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România

Publicat: Joi, 22 Noiembrie 2018, 16:27 | Actualizat: Joi, 22 Noiembrie 2018, 17:13
Galerie de imagini
1 decembrie 2018
a1.ro

Ziua de 1 decembrie devine zi naţionalã a României în 1990. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu România. Astfel, se creează un singur stat naţional.

La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi, unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar la final, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România ( 1 decembrie 2018). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918. În anul 2018, celebrăm Centenarul Marii Uniri.

Istoricii spun că primul pas este fãcut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, când Sfatul Țãrii din Basarabia proclamã Republica Democraticã Moldoveneascã, urmat de cel din 24 ian./6 feb. când se adoptã declaraţia de independenţã. La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Țării de la Chişinãu, ales prin vot direct, egal, universal și secret decide cu majoritate de voturi unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România.

Apoi Comitetul Executiv al Consiliului Naţional din Bucovina, convoacã un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 la Palatul Mitropolitan din Cernãuţi.

Preşedintele Congresului, Iancu Flondor, citește moţiunea care afirmã cã Bucovina este parte organicã a Moldovei. Congresul general al Bucovinei hotãrãşte în numele suveranitãţii naţionale unirea necondiționată a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României.

Chiar în zilele când românii din Bucovina rosteau hotarârea de Unire cu România, în Transilvania se pregãtea ultimul act al marii epopei naţionale.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi susţinută de 100.000 de persoane venite din toate colţurile ţării, adoptă o rezoluţie care prevede unirea tuturor românilor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Rezoluția consfințește această unire pe baze democratice, cu păstrarea unei autonomii locale și cu egalitatea naţionalităţilor și a religiilor, și mai ales crearea unui singur stat naţional.

În documentul citit de Vasile Goldiş se arată că: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.

Mai mult decât atât, în acest document se mai solicită: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va judeca, instrui și administra în limba sa proprie prin indivizi din sânul său. Fiecare popor va primi drept de reprezentare la guvernarea ţări, dar și în corpurile legiuitoare. Fiecare popor va beneficia de deplină libertate autonomă confesională și egală îndreptăţire pentru toate confesiunile din Stat.

La Adunarea de la Alba Iulia s-a constituit și Marele Consiliu Naţional Român, în fapt un organism legislativ, format din 200 de membri aleși și 50 de membri cooptaţi. A doua zi, acest Consiliu a ales un guvern provizoriu, numit și Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în frunte cu Iuliu Maniu. Consiliul a hotărât să trimită la București o delegaţie, condusă de episcopul de Caransebeș, Miron Cristea. Acesta, la 1/14 decembrie 1918, înmânează regelui Ferdinand I, Declaraţia de la Alba Iulia.

Recomandari A1

Ca în fiecare an, de Ziua Naţională a României, la Bucureşti are loc o paradă militară, la care, în acest an, participă militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

De obicei, parada de 1 decembrie este una grandioasă. Pe lângă militarii români, vor fi și militari străini ce vor defila la paradă. Militarii străini vor fi din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase. Aceștia vor participa și la depunerea de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament, în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz, cu ocazia Zilei Naționale.

Sursă foto: a1.ro

Whatsapp LinkedIn
ziua nationala a romaniei 1 decembrie 2018 1 decembrie 1918 centenar centenarul marii uniri 1 decembrie ziua nationala a romaniei 1 decembrie alba iulia 1 decembrie bucuresti parada de 1 decembrie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret în Cimitirul Lutheran din Capitală. Vestea a stârnit val de speculații. Adriana Bahmuţeanu nu a fost prezentă
Videoclipul zilei
Citește și
România, Râzi cu ROaST, 1 decembrie 2022. Lolrelai alias Veronica Micle, glume acide la adresa vedetelor!...
România, Râzi cu ROaST, 1 decembrie 2022. Constantin Brâncuși, in interpretatea actorului Cristi Iacob....
România, Râzi cu ROaST, 1 decembrie 2022. Nicolae Bălcescu, satiră la adresa societății. Andreas...
România, Râzi cu ROaST, 1 decembrie 2022. Ana Aslan, despre tinerețe fără bătrânețe. Rodica Popescu...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Hande Ercel i-a surprins pe fani cu ultima sa postare de pe rețelele de socializare. Motivul pentru care a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace... Libertatea.ro
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025:... Ziare.com
Calvarul emoţional prin care trece Leonard Doroftei: „Îmi vine să îmi dau pumni în cap!” Coşmarul... AntenaSport
Celine Dion, apariție fermecătoare la un eveniment important! Artista a purtat o rochie roz strălucitoare și a... Elle
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect HelloTaste.ro
Cum slăbești 5 kg în 3 zile cu cartofi fierți și iaurt. Rețeta virală pe TikTok Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Românii își reduc bugetul de sărbători din cauza creșterii prețurilor Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Anul 2025, un coșmar pentru aceste zodii. Vor avea pierderi financiare, ajung la fundul sacului Playtech
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să... Redactia.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele" Observator
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia MediCOOL
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr? DeParinti
Ariana Grande este „atât de fericită” că oamenii „ajung să-l cunoască” pe iubitul ei, Ethan Slater:... ZUTV
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă UseIT
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Hello Taste