Ruxandra Luca, specialist în parenting, despre jocurile copilăriei. Ce activități în aer liber pot desfășura copiii și părinții
Ruxandra Luca, specialist în parenting, invitată la Super Neatza cu Răzvan și Dani, a vorbit despre jocurile în aer liber și depre echilibrul între interacțiunea online și cea offline.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 31 Mai 2022, 17:44 | Actualizat: Vineri, 03 Iunie 2022, 14:03De 1 iunie, Orange susține bucuria offline a copiilor, iar Ruxandra Luca a fost prezentă la Super Neatza cu Răzvan și Dani pentru a vorbi despre jocurile în aer liber și pentru a-i sfătui pe părinți să le arate celor mici un joc al copilăriei lor și să-și petreacă timpul alături de ei, departe de ecrane.
„Există o detașare de offline de 1 iunie și niște oameni smart au zis fără ecrane, tocmai ei, care au adus ecranele în viețile noastre”, a spus Răzvan Simion, despre campania susținută de Orange.
Astfel, Ruxandra Luca, Răzvan Simion, Florin Ristei și chef-ul Radu Darie au vorbit despre activitățile preferate ale copilăriei.
Pe aceeași temăCe jocuri din copilăria adulților pot ajuta la dezvoltarea copiilor din zilele noastre
Cei prezenți în platoul de la Super Neatza cu Răzvan și Dani și-au amintit cât de mult sport făceau pe vremea când erau copii și se jucau în aer liber.
„De-a v-ați ascunselea”, „Rațele și vânătorii”, „Țară, țară, vrem ostași”, „Flori, fete, sau băieți”, sunt câteva dintre jocurile de care specialistul în parenting își amintește cu drag. De asemenea, Ruxandra Luca a povestit cum ea și prietenele ei le imitau pe marile gimnaste de la vremea aceea.
Pe aceeași temă„Ne jucam în mijlocul străzii și aveam posibilitatea de a ne juca în fața blocului. Copiii zilelor noastre se duc în parc, dar nu mai pot pe stradă”, și-a aminstit specialistul în parenting.
De asmenea, chef-ul Radu Darie și Florin Ristei au povestit că jucau foarte mult fotbal în copilărie.
Ce spune Ruxandra Luca despre necesitatea echilibrului între joaca online și offline
Ruxandra Luca a tras un semnal de alarmă asupra importanței echilibrului între joaca online și cea offline.
„Într-adevăr online-ul îi atrage foarte mult pe copii și tot ce înseamnă joaca asta în fața unui ecran e foarte ofertantă pentru ei. Dar așa cum le-am tot reamintit părinților: când le iei o plăcere trebuie să o înlocuiești cu altceva. Te joci tu cu el, sau îi oferi o alternativă cel puțin la fel de plăcută. Trebuie să înțelegem, mai ales în cazul adolescenților, că interacțiunea e și așa, și online, își pun căștile și se întâlnesc online să se joace un anume joc. Trebuie să acceptăm și asta. Dacă le negi accesul la tehnologie și le negi interacțiunea online riști să creezi o distanță care să se adâncească în relația cu adolescentul tău și să încetinești dezvoltarea lui.
„Noi venim cu gândul acesta, ca de 1 iunie să le povestiți copiilor voștri jocurile pe care le jucați când erați copii, pentru că de 1 iunie vă propunem ca bucuria să fie offline”.