Cine va moșteni cea mai mare parte din averea Reginei Elisabeta a II-a. E estimată la 425 de milioane de euro
După moartea Reginei Elisabeta a II-a, averea Suveranei revine familiei, așa cum era de așteptat, însă un singur membru al Casei Regale urmează să intre în posesia a celei mai mari părți a colosalei moșteniri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 14 Septembrie 2022, 14:07 | Actualizat: Miercuri, 14 Septembrie 2022, 16:17- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Așa cum probabil ați bănuit deja, Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii, va moșteni cea mai mare parte a averii personale a mamei sale. Este vorba despre o sumă impresionantă, estimată la 425 de milioane de euro, pentru care membrul Casei Regale britanice nu va plăti nici impozite. Iată motivul!
Charles al III-lea moștenește cea mai mare parte a averii personale a Reginei Elisabeta a II-a
Averea nu este supusă taxelor de succesiune, deoarece transferurile de la suveran la suveran nu sunt impozitate. Astfel, întreg tezaurul rămâne tot în familie, fără implicarea altor părți.
Acesta implică bunuri private ale Coroanei, precum Castelul Balmoral şi Castelul Sandringham - evaluate la 150 de milioane de euro, bijuterii inestimabile tranmise din generație în generație, dar și multe alte obiecte de valoare pe care le-a deținut mama Reginei Elisabeta a II-a, Regina Mamă.
Suverana deţinea o colecţie de ouă Fabergé, tablouri ale unor artiști de renume, cai pursânge, dar și o colecție remarcabilă de timbre, începând din vremea regelui George al V-lea, evaluată la 100 de milioane de euro. De asemenea, se vehiculează că o parte din averea regală ar fi fost ascunsă în Insulele Caimans şi în Bermude, informează news.ro.
Pe lângă bunurile fizice și proprietățile care la aparțin cu titlu privat (avere personală), suveranii se bucură și de patrimoniul național - Palatele Buckingham şi Windsor și bijuteriile coroanei, care sunt inalienabile, chiar dacă în acte nu figurează sub numele lor, și sunt evaluate la aproximativ 3 miliarde de lire sterline,
Mai mult decât atât, Regina Elisabeta a II-a deţinea ca fonduri proprii profiturile ducatului de Lancaster, care include sute de bunuri imobile, proprietăţi comerciale şi mii de hectare de terenuri agricole. Doar anul trecut, regretata Suverană a încasat în jur de 28 de milioane de euro de pe urma lor.
Testamentul Reginei Elisabeta a II-a nu va fi făcut public. Decizia a fost criticată
Dispozițiile cu privire la moștenirea uriașă lăsată de către Regina Elisabeta a II-a nu vor fi făcute publice, conform „tradiției”, decizie criticată în Marea Britanie. Cotidianul The Guardian a scris că familia regală ar trebui să dea dovadă de transparenţă, la fel ca orice alt cetățean, în această privință, pentru a se evita fraudele.
Casa Windsor a obţinut, de-a lungul timpului, ordonanţe de la Înalta Curte pentru ca dispoziţiile testamentare să rămână confidenţiale după decesul rudelor lor, iar această decizie nu pare să se schimbe prea curând. Transferurile moștenirilor au rămas „secrete” în decursul anilor, însă sunt evaluate 200 de milioane de lire sterline.
Cu toate că nu sunt cunoscute doleanțele Reginei răposate, ducatul de Lancaster revine de drept noului suveran, Charles al III-lea. Acesta a cedat ducatul de Cornwall (proprietate ce valorează aproximativ 1 miliard de lire sterline - 1,2 miliarde de dolari), fiului său cel mare, William, care a devenit noul Prinţ de Walles.
Cea mai mare parte din averea familiei, Crown Estate, în valoare de 16,5 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), aparține acum tot Regelui Charles. În conformitate cu un aranjament care datează din 1760 însă, monarhul predă toate profiturile din proprietate către guvern în schimbul unei părți, numită Grant Suveran, informează digi24.
Ce se întâmplă cu ceilalți moștenitori ai Reginei Elisabeta a II-a
De asemenea, majoritatea patrimoniului privat - castele, bijuterii, acţiuni - ar urma să-i revină tot lui Charles. Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a le-a lăsat, cel mai probabil, o parte din moștenire și celorlalți trei copii ai săi, Anne, Edward şi Andrew, care încă se luptă cu probleme financiare. Ei nu sunt însă moștenitorii tronului, astfel că vor plăti taxe de succesiune. Alte detalii nu sunt în prezent cunoscute.
Averea personală a lui Charles al III-lea este estimată la cel puţin 100 de milioane de euro, care urmează să crească de cinci ori, având în vedere moştenirea mamei sale.
Potrivit datelor Forbes din 2021, averea fostei Suverane a fost estimată la un total de aproximativ 500 de milioane de dolari (nu doar cea personală): colecții de artă, bijuterii, investiții, Castelul Balmoral (din Scoția) și Castelul Sandringham (din Norfolk), plus altele.