Poza Reginei Elisabeta a II-a alături de nepoții și strănepoții ei a fost surprinsă de Kate Middleton, Ducesă de Cambridge și Prințesă de Wales, la Balmoral, în luna august, cu numai câteva săptămâni înainte de trecerea îm neființă a suveranei.
Fericită, pe domeniul scoțian pe care l-a iubit atât de mult, Elisabeta a II-a s-a lăsat imortalizată de Kate alături de Lady Louise Mountbatten-Windsor, James, Contele de Wessex, Lena Tindall, Prințul George, Prințesa Charlotte, Isla Phillips, Prințul Louis, Mia Tindall, Lucas Tindall și Savannah Phillips. Toți copiii apar cu zâmbete largi pe chip, in jurul Reginei, care se odihnește pe o canapea Chesterfield.
În mod neașteptat, câteva săptămâni mai târziu, pe 8 septembrie, Majestatea Sa avea să moară pașnic în acelasi loc, la Balmoral, îndoliind Marea Britanie și tot globul.
Portretul improvizat a fost realizat la castel de către pasionata fotografă amatoare Kate Middleton, soția Prințului William, în timpul adunării anuale de familie.
Regina Elisabeta avea opt nepoți și 12 strănepoți la momentul morții sale, dar în imagine apar doar cei mai mici dintre moștenitorii săi. O fotografie de familie similară a fost lansată după moartea ducelui de Edinburgh, soțul Majestății Sale, în 2021.
Kate Middleton, fotograful neoficial al Familiei Regale Britanice
Kate, Ducesă de Cambridge și Prințesă de Wales, a devenit fotograful neoficial al Familiei Regale în ultimii ani, ea surprinzând mai multe momente importante și publicându-le ulterior pe paltformele oficiale ale Palatelor Buckingham și Kensington. Multe din instantaneele ei sunt păstrate private, dar o parte semnificativă, inclusiv aceasta a Reginei, au fost făcute publice la ocazii speciale.
În iulie, Camilla Bowles, acum Regina Consoartă, a lăudat abilitățile naturale de fotograf ale nurorii sale și a dezvăluit că are o poză făcută de aceasta pe care Prințul Charles o preferă: "A fost făcută în grădină, într-o atmosferă cu multe râsete".
Camilla a vorbit, de asemenea, despre ediția revistei Country Life pe care a prezidat-o, care conținea și ea o serie de fotografii făcute de Kate Middleton. Numărul de iulie al publicației a ilustrat-o pe prima pagină cu un portret realizat de Ducesă la Ray Mill House, refugiul rural al Camillei din Lacock, Wiltshire.
Vorbind într-un documentar despre rolul ei de redactor-invitat al publicației Country Life, Camilla a spus: "Sunt imagini foarte bune. Pozează foarte natural. Ne-am distrat foarte mult în timpul ședinței foto. A fost o atmosferă foarte relaxată, iar Ducesa de Cambridge a fost foarte amabilă să vină cu camera ei (...) N-am insistat prea mult pe coafură sau machiaj."
Încoronarea Regelui Charles. Când va avea loc și ce se va întâmpla în timpul ceremoniei
Fotografia cu Regina Elisabeta a II-a, nepoții și strănepoții ei, a fost publicată în semn de omagiu cu numai câteva săptămâni înainte ca fiul ei cel mare, Charles să fie încoronat oficial drept Rege al Marii Britanii.
Regele Charles urmează să fie încoronat alături de regina consoartă Camilla în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la abaţia Westminster din Londra, pe 6 mai 2023. Învestitura va face parte dintr-un weekend prelungit, bogat de sărbători organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte, relatează The Telegraph citat de Agerpres.
Palatul Buckingham a anunţat că ceremonia va reflecta rolul de astăzi al monarhului şi va privi spre viitor, rămânând în acelaşi timp înrădăcinată în vechi tradiţii şi fast: "Ceremonia şi-a menţinut o structură similară de peste o mie de ani, iar încoronarea din acest an este de aşteptat să includă aceleaşi elemente de bază, recunoscând în acelaşi timp spiritul vremurilor noastre. În ultimii 900 de ani, ceremonia a avut loc la abaţia Westminster, Londra. Din 1066, slujba a fost aproape întotdeauna condusă de arhiepiscopul de Canterbury", a precizat Palatul Buckingham.
Slujba se doreşte a fi reprezentativă pentru diferite credinţe şi grupuri comunitare, în conformitate cu dorinţa regelui de a reflecta diversitatea etnică a Marii Britanii moderne.
În jurământul de încoronare, el se va angaja să fie "Apărătorul credinţei", însă consilierii palatului şi reprezentanţii bisericii intenţionează să adauge şi alte cuvinte care îi vor permite regelui să recunoască că slujeşte toate religiile.
Regele şi-a exprimat dorinţa ca slujba să includă muzică ortodoxă grecească, un omagiu adus tatălui său, ducele de Edinburgh, în interpretarea corului Byzantine Chant Ensemble.
De asemenea, regele Charles a dorit ca Andrew Lloyd-Webber să scrie imnul său de încoronare, compozitorul britanic exprimându-şi speranţa că acesta va "reflecta prilejul de bucurie".
Încoronarea va include, totodată, multe dintre obiceiurile ceremoniale prezente la slujba oficiată la încoronarea regretatei regine Elisabeta a II-a, precum ungerea cu ulei sfânt, înmânarea globului crucifer şi întronarea în sine.
Citește și: Prințul Harry va merge singur la încoronarea Regelui Charles. De ce lipsește Meghan Markle
Peste 8.000 de invitaţi din 129 de ţări au călătorit la abaţia Westminster pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, însă încoronarea regelui Charles al III-lea va fi limitată la 2.000 pentru a se asigura respectarea măsurilor sanitare şi de siguranţă.
Duminică, 7 mai, va fi organizat la Castelul Windsor un Concert de Încoronare, transmis în direct de BBC, pentru care sunt puse la dispoziţie publicului câteva mii de bilete.
Guvernul a decis ca luni, 8 mai, să fie declarată zi de sărbătoare legală prin care va fi marcată încoronarea regelui.
Aceasta va fi valabilă pe tot teritoriul Regatului Unit, iar în semn de recunoaştere a preocupării regelui pentru consolidarea comunităţilor locale, publicul va fi încurajat să se ofere voluntar şi să se alăture proiectelor desfăşurate în regiunea lor, în cadrul campaniei "Big Help Out".
Regele va fi încoronat cu Coroana Sfântului Edward, realizată din aur masiv şi decorată cu peste 400 de pietre preţioase, inclusiv cu rubine, granate şi safire.
Charles al III-lea va sosi la încoronarea sa în uniformă militară, care va constitui principala sa ţinută pentru ceremonie. Aceasta va oferi un aspect mai modern comparativ cu ciorapii şi pantalonii de mătase purtaţi de predecesorii săi.
El va intra în Westminster Abbey purtând Roba de Stat, denumită şi Robă Parlamentară deoarece este purtată la deschiderea oficială a Parlamentului de la Londra.
Mihaela Rădulescu, declarație de dragoste inedită pentru Felix Baumgartner. Mesajul de ziua lui de naștere: „Întinerim î... Laura Cosoi, răsfățată din plin de soț. Cu ce gesturi de iubire o surprinde tatăl fiicelor sale: „Nu mă așteptam”...