Imagini cu primul portret oficial al Regelui Charles al III-lea de când a fost încoronat. Semnificația ascunsă a tabloului
Casa Regală a Marii Britanii a publicat primul portret cu Regele Charles al III-lea de când a fost încoronat. Imaginea a stârnit controverse.
Publicat: Miercuri, 15 Mai 2024, 10:15 | Actualizat: Miercuri, 15 Mai 2024, 11:32- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Regele Charles al III-lea are primul său portret la Palatul Buckingham de când a urcat pe tron. După dezvelirea tabloului impresionant, specialiștii regali și criticii de artă s-au grăbit să vorbească despre semnificația culorilor.
A apărut primul portret cu Regele Charles al III-lea de când a fost încoronat
Tabloul, care îl înfățișează pe rege mult mai mare decât mărimea naturală, este pictat în ulei pe pânză. Portrertul a fost pictat de artistul Jonathan Yeo, care a mai pictat în trecut personalități precum Malala Yousafzai, Sir David Attenborough și Tony Blair.
Pe aceeași temăTabloul este impunător, dar e colorat în culori neobișnuite până acum pentru un reprezentant al regalității Marii Britanii. Regele Charles al III-lea apare îmbrăcat în uniforma militară specifică, dar cele mai evidente părți din tabloul sunt chipul și mâinile regelui, acestea fiind și singurele elemente care îi arată pielea. El ține în mâini și mai mult pare că se sprijină pe o sabie.
În rest, tabloul este acoperit cu vopsea roșie și roz, iar pe umărul drept al Regelui Charles al III-lea apare un fluture negru.
Se pare că acest portret este plin de semnficații, potrivit specialiștilor. Înainte de a fi finalizat tabloul, se pare că Regina Camila ar fi văzut portretul înainte de a fi finalizat și și-a dat aprobarea, spunându-I artistului că a reușit să îl surprindă foarte bine pe Regele Charles al III-lea.
În primul rând, fluturele negru simbolizează dragostea Regelui Marii Britanii pentru natură și scoate în evidență faptul că el pledează pentru cauzele legate de protejarea mediului. În istoria artelor, fluturele simbolizează renașterea și metamorfoza.
Pe aceeași temăSe pare că ideea cu fluturele a fost chiar a Regelui Charles al III-lea care
Uniforma lui este una specifică gărzilor galeze, iar culorile sunt vibrante. Tocmai pentru că fundalul și aproape întreg tabloul a fost acoperit de nuanțe de roșu și roz, chipul Regelui Charles al III-lea iese și mai mult în evidență și pare și mai luminos.
Chiar dacă e neobișnuită culoarea predominantă, Yeo a păstrat unele dintre tradițiile regale atunci când vine vorba de portretre. Artistul a păstrat uniforma militară și sabia, dar și-a dorit să obțină o pictură modernistă prin prisma culorilor.
Ce simboluri ascunde tabloul uriaș
Artistul a început tabloul de pe vremea când Regele Charles era încă Prințul de Wales, din iunie 2021. Pictorul a avut nevoie de patru întâlniri cu Regele Charles al III-lea pentru a realiza tabloul. Regele a purtat de fiecare data uniforma galeză și s-a spijinit pe sabie timp de 40 minute.
Pe rețelele de socializare au apărut mai multe speculații și controverse legate de culorile alese de Yeo pentru a realiza portretul.
Una dintre urmăritoarelor contului de Instagram al casei regale, care a declarat că e artistă, a spus ce semnificații ascunse are tabloul impresionant.
Pe aceeași temă“Ca artist, pot spune că acest tablou este diferit din atât de multe motive. În facultate unul dintre primele lucruri pe care le învățăm este legată de asocierea culorilor și interpretarea, iar roșul, în special această nuanță aprinsă este una dintre principalele culori despre care ne avertizează profesorii atunci când vrem să o folosim. Asta se întâmplă din cauza asocierii psihologice cu violența (roșu e culoarea focului, sângelui) așa cum este și una dintre cele mai vizibile culori pe care ochii noștri o pot detecta. (Tocmai de aceea corporațiile folosesc culoarea roșie în logo-urile lor pentru că atrage imediat atenția). Ce e și mai ciudat pentru mine este alegerea artistului de a folosi și nuanțe de roz pentru că arată ca sângele uscat și face aceeași trimitere. Fluturii reprezintă schimbare și efectele care pot apărea în urma unei acțiuni (efectul fluturelui). Un alt lucru care trebuie luat în considerare este că artistul nu a folosit roșu pentru a picta mâinile sau fața și a folosit un pigment natural. Acest lucru atrage atenția asupra faptului că aceste zone din tablou sunt complet curate, ca și când ar fi fost spălate. Prin faptul că aceste simboluri sunt alăturate cu acest roșu aprins și faptul că e într-o uniformă militară, este foarte specific și intenționat, încât nu pot spune că e doar o picture modernistă, ci are multe alte trimiteri evidente. Aceste simboluri nu sunt o coincidență. Este o poveste în spate și orice artist își poate da seama de acest lucru”.
Comentariile legate de portret și simbolistica nuanțelor alese de pictor au continuat să curgă, unii fiind destul de critici.