Tulburarea rară de personalitate de care suferă președintele rus Vladimir Putin. Răspunsul pe care l-a dat un medic specialist
Un cunoscut specialist în psihiatrie israelian a menționat, în linii generale, trăsăturile pe care le au oamenii care suferă de tulburarea de personalitate care se regăsește și în cazul lui Vladimir Putin.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Iulie 2023, 12:43 | Actualizat: Miercuri, 05 Iulie 2023, 14:06- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ce ar putea-o determina pe o persoană să se comporte astfel? Cu alte cuvinte, să-și ducă până la extreme dorința de putere, care aduce, în consecință, moartea a mii de oameni? De ce ar simți cineva că are dreptul să determine soarta multor vieți? O personalitate precum este președintele rus Vladimir Putin a stârnit curiozitatea și interesul multor oameni, în special a experților în sănătate mintală.
Pe aceeași temăTulburarea rară de personalitate de care suferă președintele rus Vladimir Putin. Răspunsul pe care l-a dat un medic specialist
Un cunoscut specialist în psihiatrie israelian, la MindMe Center for Advanced Psychiatric Treatment, a scris într-un editorial pentru publicația The Jerusalem Post care sunt, în linii generale, trăsăturile care transformă un om într-un tiran, făcând referire la Vladimir Putin, menționând totuși că liderul rus nu i-a trecut pragul cabinetului.
Mai mult, expertul în psihiatrie susține că Putin ar suferi de narcisism, o tulburare de personalitate care se referă la iubirea de sine exagerată și care determină persoana suferindă să caute validarea și atenția din exterior, pentru că identitatea sa este una importantă.
Conform specialistului Ilan Volkov, narcisiștii au adesea o poveste de viață în care ei, ca copii, nu au fost suficient „văzuți” sau a căror prezență nu a fost suficient de recunoscută în mediul lor. Este posibil să fi fost abuzați, ignorați sau, în general, să fi avut impresia că nu sunt importanți. O astfel de copilărie poate duce la sentimente de izolare și depresie sau, alternativ, la o nevoie de compensare și autopromovare cu orice preț.
Pe aceeași temăPe măsură ce omul îmbătrânește, aceste nevoie devin mai pronunțate. Necesitatea de a arăta lumii că „este cel mai bun” nu este niciodată satisfăcută și întotdeauna există o sete de tot mai mult.
Acum, ce se întâmplă dacă o astfel de persoană ar obține o putere politică și militară nelimitată?
Un lider cu tendințe narcisiste, de obicei, nu se va mulțumi doar să-și servească publicul imediat. Va dori recunoaștere în masă și se va strădui să obțină realizări pentru care să-și asume meritul.
Așteptările și ambițiile sale îl pot determina să ignore orice sistem de control și echilibru – fie ele legislative, instanțele de judecată sau oponenții săi politici, mai continuă în editorial medicul psihiatru.
El va lua decizii critice – în acest caz, decizii care determină soarta ucrainenilor nevinovați – în timp ce bunăstarea publicului care l-a ales nu este nici pe departe în prim-planul său.
Narcisismul politic poate fi eficient în anumite scopuri, cum ar fi hotărârea unui lider de a-și dovedi conducerea, ceea ce poate avea ca rezultat să demonstreze că este investit și motivat.
Modul de a trata narcisiștii este să nu cădem în capcana carismei și asertivității lor, să nu credem declarațiile lor goale (pentru că nu acționează în numele nostru, ci, mai degrabă, pentru ei înșiși), să stabilim limite clare.
În ceea ce îl privește pe Putin, propria sa imagine publică de lider atotputernic de care toată lumea vorbește și de care se teme și a cărui putere o recunoaște toată lumea, contează mult mai mult decât criticile aduse de lumea occidentală, a conchis specialistul.