Antena

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs. Câteva sfaturi utile care ți-ar putea salva viața

Urșii sunt o prezență tot mai răspândită, mai ales în zonele montane din România. Puțini știu cum ar trebui să reacționeze dacă se întâlnesc cu un urs. Iată ce trebuie să faci.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 02 Iulie 2024, 17:17 | Actualizat: Marti, 02 Iulie 2024, 17:17
Galerie de imagini
Câțiva pași care pot face diferența între viață și moarte
ProfiMedia

Tot mai mulți oameni îndrăgesc drumețiile montane, atrași de natură, de liniște și de fauna țării. Fie că aleg să meargă singuri, fie în grupuri mai mari sau mai mici, trebuie să fie conștienți că intră pe un teritoriu pe care nu sunt ”străpâni”.

Diverse animale sălbatice și-au găsit cămin în munții și pădurile din România și este bine să știi cum să procedezi pentru a-ți salva viața.

Pe aceeași temă

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un urs în timpul unei drumeții

Sunt câțiva pași care ar putea face diferența dintre viață și moarte în cazul unei întâlniri cu un urs. Nu mulți știu cum trebuie să procedeze în cazul unui atac pentru a supraviețui.

Iată câteva sfaturi esențiale care îți pot salva viața pe viitor, potrivit unei surse. Urșii sunt animale imprevizibile și atunci se recomandă să se țină seamă de anumite lucruri pentru o drumeție în siguranță.

Cel mai indicat este să nu pleci niciodată singur în drumeție. Urșii evită zonele aglomerate sau gălăgia, astfel că se retrag atunci când aud că se apropie cineva.

Pe aceeași temă

Tocmai de aceea este bine ca în zonele în care ar putea fi animale sălbatice, este bine să vorbești tare, chiar să cânți. Acestea vor evita zona din care vin zgomotele respective. Totodată, poți lua cu tine petarde speciale sau clopoței pentru urși, care să facă zgomot în timp ce mergi. În același scop, poți purta cu tine un fluier.

O ”armă” bună împotriva urșilor este și sprayul cu piper, aceștia fiind foarte sensibili. Însă trebuie să te asiguri că ai destul pentru a fi eficient și a nu-l întărâta și mai tare.

De asemenea, este indicat să eviți zonele în care există semne ale prezenței veunui urs. Pot fi urme în pământ sau excremente proaspete. Astfel că, este foarte important să acorzi importanță mediului înconjurător.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Dacă observi un urs înainte ca el să te observe, este indicat să rămâi pe loc. În niciun caz nu este bine să te apropii de animal. Retrage-te cât mai discret în direcția opusă acestuia.

Un alt pas esențial în prevenirea unui atac este modul în care este depzitată mâncarea. Aceasta trebuie să fie foarte bine împachetată înainte de a fi pusă în rucsac. Este indicat să se folosească saci sau recipiente care să se închidă extrem de bine, astfel încât să nu răspândească un miros puternic.

În cazul extrem în care te întâlnești cu un urs față în față, este recomandat să nu intri în panică. Încearcă să îți păstrezi calmul și să nu încerci să fugi, deoarece vei arăta ca o pradă și îi va trezi instinctul să vină după tine.

Pe aceeași temă

Acțiunile tale trebuie să fie în concordanță cu cele ale animalului sălbatic. În primă fază, observă-i comportamentul. Încearcă să vorbești încet și calm pentru a-i arăta că nu reprezinți o amenințare și nu îi blochezi drumul. Acesta își poate continua traseul dacă nu te va precepe ca pe ceva primejdios.

De asemenea, este bine să pari cât mai mare. Astfel că, tebuie să ridici brațele sau obiectele pe care le ai asupra ta. Mișcările însă nu trebuie să fie foarte ample, pentru a nu-l face să se simtă amenințat.

Atenție! Este foarte important să nu te întorci cu spatele la urs și nici să-l privești direct în ochi.

Pe aceeași temă

În cazul în care te întâlnești cu o ursoaică și cu puii ei trebuie să fii și mai precaut. O astfel de întâlnire poate fi extrem de periculoasă. Trebuie evitate zonele în care își au bârlogul și în niciun caz nu te poziționa între mamă și pui. Nu încerca să te apropii de pui, chiar dacă nu vezi ursoaica prin preajmă.

Dacă ai ajuns foarte aproape de un urs și nu mai găsești nicio cale de a te retrage, așază-te pe burtă, acoperă-ți capul cu mâinile și adună-ți genunchii la piept. În acest mod vei fi cel mai protejat.

Acestea sunt câteva sfaturi utile în cazul în care te întâlnești din întâmplare cu un urs în sălbăticie. Însă este important să eviți traseele pe care deja se știe că și-au făcut un obicei să cutreiere. Este mai bine să fii precaut, decât să treci prin situații deosebit de periculoase.

Whatsapp LinkedIn
sfaturi în cazul unei întâlniri cu urșii urși drumeție în românia atacul unui urs supraviețuire atac urs animale sălbatice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Álvaro Morte joacă rolul principal în thriller-ul de excepție Lost & Found. Dă PLAY și vezi producția în AntenaPLAY!
Stirile zilei SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de ore pentru rezultat e imposibil
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii Catine.ro
Uğur Yıldıran a impresionat cu rolul Kemal în seria Legea familiei, însă puțini știu că a fost și dansator.... Happy Channel
Val de reacții după ce Nicki Minaj și-a anulat concertul de la SAGA: „Dacă ați rămas fără festival,... Libertatea.ro
Funcționează sau nu homeopatia? Demonstrația făcută de dr Mihail: "Se pare că acest cercetător nu era... Ziare.com
„De ce am făcut copilul cu el?” Cea mai cunoscută amantă din România a spus tot despre relaţia de 16... AntenaSport
Evelin, fiica Andei Adam, declarații inedite despre nunta mamei sale. Ce ținută spectaculoasă a purtat micuța la... Elle
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii Spynews.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!” BZI
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Tort spirală cu mascarpone și fructe de pădure. Rețetă de desert spectaculos HelloTaste.ro
Urmează o nouă minivacanţă pentru români. De câte zile libere se vor bucura angajaţii Antena3.ro
10 miliarde de parole au fost scurse pe Internet. Cum a fost posibilă una dintre cele mai mari breșe de securitate... useit
Horoscopul zilei de 9 iulie 2024. Gemenii fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
ROBOR a scăzut „peste noapte” sub nivelul IRCC, după decizia BNR: Indicele bifează cea mai mare scădere din... Wall-Street
Femeile la 40 de ani și revoluția încrederii în sine Kudika
Cum să aranjezi hainele în valiză ca să nu se șifoneze. Așa scapi de grija călcatului în concediu Playtech
Luca, fiul lui Edi Iordănescu, atacat la școală de colegi. Familia selecționerului, grav afectată Redactia.ro
Ce a pățit Larisa după ce a mers de urgență la un cabinet stomatologic găsit într-un bloc din Berceni: "Nu... Observator
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent MediCOOL
Înghețată de mentă cu ciocolată. Rețeta celui mai aromat desert răcoritor HelloTaste
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în... ProSport
Zodia protejată de astre în iulie 2024. Va avea reușite în tot ce va face Gandul
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister CanCan
Ce este sindromul Raynaud: cauze, simptome, diagnostic și tratament DeParinti
O nouă statuie de ceară a lui Beyoncé a fost dezvăluită la Muzeul Grevin din Paris, la câteva luni după ce... ZUTV
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit UseIT
Gem de caise fără zahăr. Rețetă de gem dietetic Hello Taste