Bucătăria italienească a reușit, dintotdeauna, să încânte cu preparatele sale gusturile gurmanzilor pasionați de bucate alese. Când vine vorba de paste, bucătarii italieni sunt maeștri. De la spaghetti, penne, tagliatele și până la ravioli, toate tipurile de paste au cunoscut repede celebritatea în toate țările europene și nu numai!
Cu toate acestea, una dintre cele mai cunoscute rețete de paste din Italia, dar și în topul preferințelor, este, fără dar și poate, rețeta de paste Amatriciana, pe care chef Sorin Bontea a încercat să o aducă și în bucătăria românească și să o readapteze cu unele ingrediente tradiționale.
Citește și: Rețeta de mâncărică de mazăre cu pui a lui Chef Sorin Bontea. Cum gătești pas cu pas preparatul tradițional
Cum gătește chef Sorin Bontea rețeta de Rigatoni all’ Amatriciana. La ce truc apelează pentru ca sosul să nu iasă acru
Din seria „rețete de-ale altora”, chef Sorin Bontea vă propune o rețetă cu paste din bucătăria italiană. Preparatul promite să fie unul delicios și deloc greu de făcut, transportându-vă, din punct de vedere culinar, direct pe meleagurile mediteraneene.
Pentru început, chef Sorin Bontea pregătește „jumărele”, așa cum numește el bucățile de carne. Astfel, se pune uleiul de măsline și carnea la încins, iar când aceasta începe să se rumenească, se scoate excesul de grăsime din tigaie și se adaugă ceapa: „Jumăr cu ceapă, cui nu-i plac?!”
Între timp, chef Sorin Bontea nu a ezitat să împărtășească și unele trucuri din bucătăria proprie: „(...) Eu și iarna când fac jumări pun, aproape de sfârșit, când sunt jumările aproape gata, ceapa tăiată în patru. Senzațional!”
Ulterior, după ce ceapa începe să capete și ea o culoare aurie, se adaugă vinul alb sec. În momentul în care vinul se reduce din tigaie și nu i se mai simte mirosul înțepător, se adaugă roșiile, sare (după gust) și un strop de zahăr, pentru ca sosul să nu devină acru.
Toate acestea se lasă la gătit zece minute, timp în care se pun pastele la fiert. După ce s-au făcut, pastele se scurg și se adaugă în tigaie, unde se mai lasă la fiert, cu sosul, alte câteva minute, pentru ca acestea să își tragă gustul. La final, mai pot fi adăugate diverse condimente proaspete sau uscate, precum busuioc sau pătrunjel.
Pentru ca sosul să se lege, chef Sorin Bontea recomandă ca pecorino să fie adăugat la final, înainte ca preparatul să fie așezat în farfurie. În caz de balonare, Kebene și poftă mare!
Ingredientele folosite în rețeta de Rigatoni all’ Amatriciana
180 g pancetta sau slănină afumată
ceapă
400 g sos de roșii cuburi
ulei de măsline
pecorino (după gust)
200 g paste
100 ml vin alb
sare și piper (după gust)