În ediția 4 a sezonului 9 Chefi la cuțite, Elena Matei, o concurentă în vârstă de 22 de ani, de meserie bucătar, a venit să-i impresioneze pe cei trei chefi cu o rețetă de choux craquelin.
Și a reușit să impresioneze nu trei, ci patru chefi, pentru că, pe lângă chef Sorin Bontea, chef Florin Dumitrescu și chef Cătălin Scărlătescu, a degustat din deliciosul desert și chef Liviu Chiorpec, cel care a jurizat competiția pentru amuletă.
Urmăriți mai jos ce ingrediente a folosit concurenta Elena Matei și pașii necesari pentru reușita unui astfel de desert fabulos.
Citește și: Choux à la crème cu ciocolată. Un desert elegant, ideal pentru un platou festiv
Ingrediente pentru Choux Craquelin
Ingredientele sunt aceleași ca la rețeta clasică de choux a la creme, doar câteva în plus pentru a realiza crusta care face desertul mai savuros și mai de efect.
Pentru cojile de choux:
- 250 gr lapte
- 250 gr apă
- 220 gr unt cu peste 80% grăsime
- 0,15 gr sare
- 0,10 gr zahăr
- 280 gr făină
- 6 ouă mari
Pentru craquelin:
- 160 gr unt
- 200 gr zahăr brun
- 200 gr făină
Pentru cremă:
- 2 l lapte
- 6 gălbenușuri
- 200 gr amidon
- 250 gr zahăr
- 2 gr sare
- 2 păstăi de vanilie
- coajă de lămâie
Pentru bezea:
- 6 albușuri
- 200 gr zahăr
- zeama de la o lămâie
- 0,15 gr sare
Rețetă de Choux Craquelin - Mod de preparare
Respectând câțiva pași importanți și lista de ingrediente, puteți pregăti și voi aceste minunate bijuterii culinare care au fost apreciate cu trei cuțite bine meritate.
Cum se pregătește aluatul pentru cojile de choux
Se pun într-un vas, pe foc: apa, laptele, sarea, zahărul și untul. Se amestecă până se topește untul și lichidul începe să fiarbă. Imediat, se adaugă toată făina și se amestecă energic până aceasta absoarbe tot lichidul și se hidratează bine. Se lasă la răcit.
După răcirea completă a aluatului se încorporează unul câte unul, ouăle. Cu ajutorul unui posh cu dui stelat se realizează gogoșelele pentru cojile de choux-uri, în tava tapetată cu hârtie de copt.
Citește și: Chefi la cuțite 28 februarie 2021. Rețetă de gogoși sărate sau piroști, gătită de Andreea Climatiano
Cum se pregătește aluatul pentru craquelin
Din untul moale amestecat cu faina și zahăr brun rezultă un aluat care se dă la rece pentru 30 de minute. Apoi se întinde într-o foaie subțire pe masa presărată cu făină. cu un decupator circular sau un pahar se decupează cerculețe din aluat.
Se așază fiecare decupaj în formă de cerculeț deasupra fiecărei gogoșele din tavă. Se dă tava la cuptor la 180 de grade, pentru 20-25 de minute. Apoi se lasă cojile de choux craquelin la răcit.
Intre timp se prepară crema și bezeaua de albușuri.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Se pun într-un vas, pe foc, laptele, sarea, coaja de lămâie răzuită fin și păstăile de vanilie. Într-un bol, se amestecă bine gălbenușuril cu zaharul și amidonul. Se adaugă laptele călduț, în fir subțire și se omogenizează.
Se pune vasul la foc mic și se amestecă continuu în cremă până devine consistentă ca o budincă. Se lasă la răcit, apoi se încorporează untul mixat în prealabil, pentru a deveni spumos. Cu această cremă se umplu cojile de choux.
Citește și: Chefi la cuțite, 7 martie 2021. Elena Matei s-a „certat” cu chefii prin ușă! Care a fost motivul
Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și zahărul, adăugând treptat și zeama de lămâie. va rezulta o bezea fermă cu gust ușor acrișor și răcoritor.
Cu ajutorul poshului cu dui se decorează choux-urile deasupra, cu această bezea. Apoi se caramelizează cu lampa specială.
Se așază pe farfurii choux-urile craquelin, iar lângă ele se așază pentru o pată de culoare, gust și prospețime zmeură și microplante.