- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Din categoria rețetelor din copilărie adaptate zilelor noastre „Lapte de pasăre cu caramel sărat”, un desert greu de refuzat.
Mai puteți încerca și Lapte de pasăre cu sos de cafea, sau Lapte de pasăre cu dulceață de vișine și ciocolată amăruie.
Ingrediente pentru Lapte de pasăre cu caramel sărat
- 1 l lapte cu 3.5% grasime
- 5 ouă
- 150 gr zahăr + 100 gr zahăr
- 50 gr unt sărat
- o păstaie de vanilie
- 120 ml smântână lichidă 30% grăsime
- 10 gr sare
Mod de preparare Lapte de pasăre cu caramel sărat
În două boluri de inox, separăm albușurile de gălbenușuri.
Punem 500 ml lapte la fiert împreună cu semințele din păstaia de vanilie, dar și păstaia. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, oprim focul și acoperim vasul pentru a se aroma cu vanilia.
Între timp mixăm albușurile cu puțină sare până obținem o spumă tare, după care încorporăm treptat 100 gr de zahăr.
Mixăm în continuare până obținem o bezea fermă și lucioasă.
Scoatem păstaia de vanilie din lapte și îl punem din nou pe foc. Cu o lingură luăm bulgărași de bezea pe care îi scufundăm în laptele vanilat și îi fierbem la foc mic pentru 2-3 minute pe fiecare parte.
Cu o spumieră îi scoatem pe o tavă la răcit și stingem focul de sub oala cu lapte. Gălbenușurile le frecăm cu 50 gr zahăr până se deschid la culoare și devin spumoase. Punem peste ele puțin lapte fierbinte și amestecăm intens până se omogenizează. Strecurăm laptele într o oală curată, încorporăm cu grijă gălbenușurile și fierbem compoziția la foc mic, amestecând continuu cu o spatulă până obținem o cremă de vanilie omogenă.
Umplem bolurile pentru servit până la jumătate cu crema caldă, așezăm bulgării de bezea răciți și mai completăm cu cremă. Lăsăm bolurile cu lapte de pasăre să se răcească în frigider.
Într-o cratiță punem la topit 100 gr zahăr până obținem o culoare arămie ca mierea, încorporăm rapid 50 gr de unt sărat și treptat 100 ml smântână lichidă. Când am obținut un sos legat oprim focul și adăugăm o linguriță de sare amestecând continuu.
Scoatem bolurile cu lapte de pasăre din frigider, le ornăm cu caramelul sărat și le mai dăm la rece 10 minute, apoi putem servi.
Risotto cu creveți, piure de mazăre și sos de ardei iuți... Burger de vită cu bacon, cașcaval, dulceață de ceapă și maioneză...