Prăjitura Krantz, este o prăjitură ușoară și delicioasă, pe care o vei îndrăgi de la prima degustare.
Ingrediente
- Pentru 3 foi:
- 10 albușuri
- 175 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 300 g nucă măcinată
- 50 g pesmet
- 50 g făină
- un praf sare
- 2 lingurițe esență de vanilie
- zeama de la 1/2 lămâie
- Pentru cremă:
- 10 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 20 g zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de vanilie
- un praf sare
- 2 linguri lapte
- zeama de la 1/2 lămâie
- 400 g unt cu 82 % grăsime
- Pentru krantz:
- 100 g zahăr
- 100 g miez de nucă
Mod de preparare
Preparare foi pentru prăjitura Krantz
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
După ce separăm albușurile de gălbenușuri presărăm sare peste ambele.
Măcinăm zahărul, împreună cu zahărul vanilat, pentru a-l transforma în zahăr pudră.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare, până obținem o bezea fermă.
Scoatem mixerul și lucrăm cu o spatulă.
Măcinăm nuca foarte fin și o amestecăm cu pesmetul.
Adăugăm,treptat, peste bezeaua fermă, amestecul de nucă și pesmet.
Omogenizăm compoziția, cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a nu se lăsa, foarte rău, bezeaua.
Adăugăm, apoi, esența și făina și din nou omogenizăm compoziția.
Împărțim compoziția pentru foi de albușuri cu nucă, în trei părți egale.
Întindem, pe rând, fiecare parte, în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem foile pentru 15 minute, la 180 de grade.
Preparăm krantzul
Pregătim pe masa de lucru, o foaie din hârtia de copt, mai mare.
Caramelizăm zahărul, într-un vas cu pereți dubli și mai înalți, amestecând continuu, pentru a nu se arde.
Când zahărul este diluat complet, adăugăm miezul de nucă și îl amestecăm cu zahărul ars.
Turnăm imediat nuca caramelizată pe hârtia de copt și o întindem mai răsfirată.
O lăsăm să se răcească bine, apoi, o vom măcina mai grosier, când vom asambla prăjitura.
Preparăm crema de gălbenușuri pentru prăjitura Krantz
Scoatem untul de la rece și îl lăsăm să se înmoaie, la temperatura camerei.
Frecăm gălbenușurile cu un praf de sare, apoi le mixăm cu zahărul transformat în pudră, ca și la foi.
Adăugăm și 2 linguri de lapte, opțional, se poate și fără.
Omogenizăm bine compoziția și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă.
La final de fierbere, adăugăm esența.
Lăsăm crema să se răcească.
Mixăm untul moale cu zahărul vanilat și îl încorporăm în crema răcită, adăugând și zeama de lămâie.
Nu punem multă zeamă de lămâie, doar puțină, pentru a mai diminua din dulceața cremei.
Asamblare prăjitura Krantz
Împărțim crema în trei și o întindem între cele trei foi de albușuri cu nucă, dar și deasupra lor.
Peste crema de deasupra, vom presăra, din belșug, krantzul măcinat.
Eu am pus puțin krantz și în cremă, cu toate că zahărul caramelizat se topește pe parcurs, dar dă gust bun cremei.
Aș recomanda ca prăjitura krantz să fie decorată cu krantzul, chiar înainte de servire!
Astfel bucățile de zahăr caramelizat vor rămâne intacte, fără a se topi la contactul cu crema.
Sursa: rețetemerișor.ro