Dorada este un pește mediteranean de carne albă, devenit foarte popular în bucătăriile universale, pentru gust, dar și pentru conținutul scăzut de grăsime și pentru proprietățile nutriționale.
Iată mai jos o idee de a găti dorada, o rețetă japoneză de dorada în alge marine - Dorada kombugime yaki, pe care a prezentat-o în sezonul 8 ”Chefi la cuțite” concurentul Shoji Toshihisa, un japonez stabilit de ceva timp în România.
Citește și: Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Ingrediente pentru rețetă japoneză de dorada în alge marine - Dorada kombugime yaki:
- 2 buc. dorada
- 150 gr ciuperci japoneze shimeji
- 2 cepe
- 3 căței de usturoi
- 10 buc. asparagus
- 2 fire de praz
- 1 caserolă roșii cherry
- 200 gr unt
- 1 lămâie
- busuioc proaspat
- ulei de foarea soarelui
- ulei de măsline
- sare și boia iute
- 100 ml coniac
- 30 ml sos de soia
- alge Kombu
- flori comestibile pentru decorat
Mod de preparare pentru rețetă japoneză de dorada în alge marine - Dorada kombugime yaki
Mai întâi se pun foile de alge kombu la hidratat în apă cu sare, pentru 40-45 de minute.
Între timp, se filetează dorada, se porționează și se îndepărtează oasele cu o pensetă de bucătărie.
Se scot, foile de alge kombu și se așază într-o tavă. Se toarnă puțin ulei de măsline peste ele și se așază peste ele bucățile de dorada, pentru a se marina. Se lasă așa 15-20 de minute.
Citește și: Rețetă tradițională de sushi preparat în diverse moduri
Între timp se curăță și se toacă ceapa julien și se trage la tigaie în ulei încins. Se adaugă ciupercile shimeji, usturoi tocat, se condimentează cu sare și boia și se sting cu puțin sos de soia. Spre final, se adaugă un cub de unt.
Asparagusul se blanșează în apă cu sare, unt și zeamă de lămâie și se scoate în apă cu gheață.
Se condimentează bucățile de dorada cu sare și boia iute și se trag la tigaie în ulei încins, apoi se flambează cu coniac.
Prazul se toacă fideluță și se va servi cu dorada și restul ingredientelor, pentru un plus de prospețime. Roșiile cherry se taie în jumătăți, sau sferturi și se adaugă pe farfurii, tot pentru un plus de prospețime. Pentru decor, se folosesc frunzele de busuioc și flori comestibile.
Îndrăgita emisiune „Chefi la cuțite” poate fi urmărită în fiecare seară de luni, marți și miercuri, de la ora 20:30, la Antena 1!
Rețetă tradițională de sushi preparat în diverse moduri... Piept de rață cu sos de vin roșu cu vișine și piure de morcovi...