Toată lumea a văzut la un moment dat cel puțin un bucătar când adauga un praf de condimente, de exemplu, de la distanță față de recipientul în care era mâncarea. Și cum nimic nu e întâmplător în viață, și pentru acest gest există o explicație. Iată care ar putea fi motivele, conform unui material Mental Floss.
De ce bucătarii presară condimentele în mâncăruri de la înălțime
Mulți bucătari presară condimentele de la o înălțime mare față de recipientul cu mâncare, iar gestul oferă o senzație plăcută, de relaxare sau satisfacție, pentru privitori și nu numai, susțin unii. Totodată, procedeul denotă și o anume „eleganță” a unui chef bucătar, în momentul în care își dorește să își impresioneze publicul, mai susțin unele voci.
Totuși, este mai mult decât atât. Bucătarii aleg să procedeze astfel deoarece înălțimea mai mare îi ajută să așeze condimentele în mod cât mai uniform peste respectivul fel de mâncare, conform The Kitchn. Sigur, acest lucru contează și trebuie adaptat în funcție de preparatul care este gătit în acel moment.
Teoria a fost pusă și în practică de câțiva cercetători de la Cook’s Illustrated, o revistă culinară americană. Ei au făcut un experiment în care au presărat piper negru măcinat peste bucăți de piept de pui de la câteva înălțimi: 10 centimetri, 20 de centimetri și 30 de centimetri înălțime. Care a fost concluzia experimentului culinar? Ei, bine, puiul a fost cel mai bine asezonat cu piper de la înălțimea cea mai mare, de 30 de centimetri.
Se pare că aceasta ar fi și cea mai indicată distanță pe care să o luați față de preparat atunci când vreți să îl condimentați: 30 de centimetri, conform articolului Mental Floss. Mai mult de atât ar putea însemna ca sarea și ierburile să ajungă mai mult pe lângă tigaie / oală și mai puțin în mâncarea propriu-zisă, unde le-ar fi locul.