Antena Căutare

De ce este bine să dormim într-o cameră răcoroasă. Iată motivele care îți pot schimba felul în care te odihnești și te simți

Dacă ne-am odihni într-o cameră unde este cald, nu numai că ne-am simți inconfortabil pe parcursul nopții și am transpira, dar am rata și toate beneficiile pe care o încăpere răcoroasă ni le-ar putea oferi. Uite câteva dintre motivele pentru care este mai bine să ne punem la somn într-un dormitor cu temperaturi ceva mai scăzute, arată Bright Side.

Galerie
Motivele pentru care este mai bine să ne punem la somn într-un dormitor cu temperaturi scăzute | Shutterstock

Se spune că dormim un sfert din viață. Când dormim bine, ziua noastră arată altfel, noi arătăm și ne simțim mai bine, și suntem capabili să ne îndeplinim cu brio sarcinile de zi cu zi. Somnul are un rol extrem de important în starea de bine, de aceea contează unde dormim, cum dormim, dar și ce temperaturi sunt în dormitorul nostru.

Materialul celor de la Bright Side înșiră cel puțin nouă motive pentru care este indicat să ne odihnim într-un dormitor răcoros, astfel încât somnul nostru să ne fie într-adevăr pe plac și nu numai atât.

Citește și: Băuturi care te ajută să adormi mai ușor. Cum să ai parte de un somn odihnitor

De ce este bine să dormim într-un dormitor răcoros. Ce explicații există

De ce este bine să dormim într-o cameră răcoroasă. Iată motivele care îți pot schimba felul în care te odihnești și te simți

Prima explicație pentru care ar fi bine să mai coborâm gradele din dormitor este că astfel ne vom menține pentru mai mult timp înfățișarea cât mai fresh. Temperaturile scăzute din cameră stimulează producția de melatonină, cunoscută și sub denumirea de "hormonul somnului", cel care induce somnul natural. Melatonina este, totodată, și un antioxidant, asta înseamnă că funcționează ca un tratament anti-îmbătrânire.

Un alt motiv pentru care ar fi bine să dormim într-o încăpere rece este faptul că sunt șanse mai mici să avem insomnii. Există studii care demonstrează că unele forme de insomnie sunt asociate cu temperaturi ridicate ale corpului, însă somnul acestor oameni care nu pot dormi ar putea veni cu mai mare ușurință dacă ar deschide puțin ferestrele dormitorului ca să intre aerul.

Citește și: De ce arătăm mai bine în oglindă decât în realitate. Citește explicațiile experților

Cea de-a treia explicație aduce un alt mare beneficiu: într-o cameră răcoroasă, o să ne simțim mai puțin stresați. Temperaturile ridicate fac corpul uman să elibereze mai mult cortizol, hormonul stresului, iar un dormitor răcit bine ar ține acest hormon sub control. În aceste condiții, și calitatea somnului ar fi alta, fără îndoială.

Totodată, dacă dormim la temperaturi joase, ne scad șansele să dezvoltăm unele boli de inimă, diabet, depresie sau obezitate. Nivelul ridicat de melatonină ne poate ține departe și de Alzheimer.

Dacă ne vom odihni într-o încăpere unde este răcoare vom avea, cel mai probabil, un somn adânc și neîntrerupt. Iar când suntem într-un somn profund, creierul nostru nu doarme, ba din contră, are sarcini importante de dus la bun sfârșit: repară celule și consolidează memoria.

Sunt și unele indicii care arată că femeile ar putea fi ferite de infecții în zonele intime dacă evită încăperile cu temperaturi ridicate, favorabile dezvoltării bacteriilor, iar bărbații au șanse mari să conceapă copii dacă dorm în camere cu temperaturi mici, cu atât mai mult dacă sunt îmbrăcați și în pijamale largi.

Și metabolismul nostru reacționează diferit la frig. În corpul uman, există un tip de grăsime mai puțin cunoscut: „grăsimea maro" sau grăsimea care arde grăsime. Această grăsime maro arde calorii atunci când tremurăm, ca să genereze căldură. Așadar, dacă dormim într-o încăpere rece, există șanse să și slăbim, dar nu vă gândiți că o să fie cine știe ce diferențe.

Odihna într-un dormitor rece poate anihila și senzația de durere sau inflamație, lucruri care nu ne-ar lăsa să ne odihnim cum trebuie în mod normal. Exact ca atunci când așezi gheață pe o rană, efectul poate fi același. Acesta poate fi și motivul pentru care foarte mulți dintre atleți preferă să doarmă într-o cameră rece după ce au avut un meci.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x