Specialiștii au explicat ce se întâmplă și care e motivul tuturor momentelor când oftăm, gemem sau respirăm obosiți atunci când facem niște mișcări firești. În ultimul an, din cauza pandemiei, ai petrecut cu toții mai mult timp acasă și probabil majoritatea dintre noi s-a mutat de pe scaun, pe canapea și apoi pe pat.
Faptul că am devenit mai mult statici ne afectează atât postura corpului, cât și mușchii. Chiar dacă lista activităților pe care am putut să le facem în ultimul an a devenit mult mai scurtă, din când în când, fiecare dintre noi ar trebui să facă mișcare mai des. Altfel, durerile osoase și bolile precum artrita și-ar putea face loc mult mai repede în viețile noastre.
De ce scoatem sunete precum oftat sau mârâit atunci când ne ridicăm în picioare
Specialiștii explică faptul că nu îmbătrânirea ne face să mârâim, oftăm sau gemem atunci când ne ridicăm de pe scaun sau ne așezăm. Lisa N. Folden, un kineto-terapeut cu experiență din Carolina de Nord, a declarat că “de cele mai multe ori este vorba despre un comportament pe care l-am învățat în timp sau un reflex pe care îl avem când simțim că am amorțit sau ne dor oasele”.
Citește și: De ce ajung cuplurile să semene după un timp petrecut împreună. Iată cel puțin șase motive
De regulă, atleții sunt cei care mârâie și scot tot felul de sunete atunci când se mișcă, așa cum e cazul jucătorilor de tenis sau a halterofililor. Studiile arată că atunci când atleții nu scot sunete de oboseală sau durere când fac sport, nu vor avea performanță ridicate.
Teoria actuală a specialiștilor indică faptul că sunetele pe care le scoatem când ne mișcăm pot active răspunsul simpatic al organismului, sistem cunoscut precum “luptă sau fugi”, determinând astfel mai multă forță în procesul de contracție al mușchilor.
Astfel, ridicatul de pe canapea sau aplecatul după o cutie sunt simțite de organism ca fiind mult mai ușoare atunci când scoatem și sunete.
Explicațiile specialiștilor
“Mulți dintre cei care scot sunete atunci când se mișcă, fac asta din obișnuință. Chiar dacă nu există o durere semnificativă sau amorțeală, sunetele pe care le scoatem au devenit o obișnuință în subconștient, amintindu-ne că acesta este răspunsul normal al organismului”, a mai explicat Folden.
Prin urmare, oftatul, mârâitul și celelalte sunete pe care le scoatem când ne mișcăm pot fi doar un obicei pe care ni l-am creat după ce ani de-a rândul i-am auzit pe prieteni sau pe cei din familie făcând același lucru, potrivit Huffpost.
Citește și: De ce arătăm mai bine în oglindă decât în realitate. Citește explicațiile experților
Cu toate acestea, experții nu exclud nici varianta că suntele pe care le scoatem sunt rezultatul amorțirii membrelor și a mușchilor, dar și a durerii de oase pe care o simțim când ne amorțesc.
“Oricare dintre aceste mecanisme poate cauza durere și poate aduce dificultăți în a face diverse activități fizice”, spune Folden.
Mârâiturile și celelate sunete pe care le emitem când ne ridicăm, ne așezăm sau ne aplecăm pot indica și o descreștere a performanței musculare, fiind un semn al inactivității.
“Oboseala cronică și depresia pot avea influențe psihologice negative asupra corpului, iar asta poate rezulta în afectarea reparării țesutului”, a mai spus kineto-terapeuta.
De ce au străzile linii negre și lucioase pe asfalt și care este rolul acestora... De ce au biscuiții sărați marginile zimțate...