Antena Căutare

De ce ne strâmbăm involuntar atunci când gustăm alimente acre. Care e explicația specialiștilor

De fiecare dată când gustăm mâncăruri acre, fața noastra se strâmbă involuntar. Specialiștii au venit cu explicația acestei senzații de acru care transcede papilele gustative.

baietel inn tricou alb care se stramba dupa ce a gustat din lamaie
De fiecare dată când gustăm mâncăruri acre, fața noastra se strâmbă involuntar. Specialiștii au venit cu explicația acestei senzații de acru care transcede papilele gustative. | Shutterstock

Gustul de acru, pe care cel mai des îl întâlnim la lămâi, ne face de fiecare dată să ne strâmbăm și să avem reacții necontrolate. Aproape fiecare mușchi al feței se contractă, arătând o grimasă de disconfort. Cu toate acestea, multe persoane se pot abține din a-și schimonosi fața atunci când mănâncă alimente acre. Specialiștii spun că asta se datorează evoluției.

Atunci când apare gustul de acru, de fapt, papilele tale gustative produc un amestec de ioni de hidrogen care în combinație cu saliva și acizii din alimentul acru redau gustul care ne face să ne strâmbăm. Când limba detectează această soluție acidă, corpul tău are o reacție neașteptată.

Citește și: Alimente pentru tratarea problemelor digestive. Cum să ai grijă de sănătatea tractului intestinal

De ce ne strâmbăm când gustăm ceva acru

Receptorii de gust sunt activați, iar fața ți se strâmbă involuntar în ceea ce specialiștii denumesc științific ca fiind răspunsul de respingere, potrivit Mental Floss.

Citește și: De ce trebuie să bagi la frigider aluatul de fursecuri înainte de coacere. Secretele pe care puțini pasionați de patiserie le știu

Tot răspuns de respingere se numește și atunci când papilele gustative detectează gustul de iute. Iute este de fapt durerea pe care o resimțim după ce ne amorțesc papilele gustative din cauza gustului extrem de puternic.

Motivul pentru care ne strâmbăm după un aliment acru este pentru că multe dinte alimentele cu un astfel de gust sunt otrăvitoare. În trecut, atunci când oamenii primitivi detectau acest gust în ierburile sau plantele pe care le găseau, credeau imediat că acestea îi vor ucide și le evitau.

Reacția de a ne strâmba după acru este pentru a ne proteja de mâncărurile otrăvitoare. Atunci când cineva se strâmba în urma unui gust simțit când mânca ceva nou, transmitea imediat mesajul celor din jur, prin grimasa sa, că acel aliment nu e bun.

În fructe precum citricele, acreala este comună, dar în multe alte cazuri ne poate salva viața dacă depistăm această aromă pe alte alimente. Mâncărurile stricate și produsele lactate expirate au tot gust acru, lucru ce ne salvează de eventuale indigestii sau alte boli gastrice.

Citește și: De ce angajații din restaurantele fast food trebuie să poarte șepci. Care e adevăratul motiv. Ei trebuie să aibă capul acoperit

Cu toate acestea, astăzi există deja foarte multe bomboane și alte alimente cu gust acru de citrice și mulți oameni sunt fanii acestui gust. Datorită gustului dobândint de-a lungul anilor de evoluție, noi putem gusta ceva acru și reușim să ne dăm seama dacă acela e gustul natural al alimentului sau dacă acela e stricat.

Gustul de acru, iute sau amar nu vor ajunge niciodată preferatele oamenilor, dar accestea sunt extrem de importante în nutriția noastră.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x