Antena Căutare

De ce obiectele din oglinda retrovizoare par a fi mai departe decât sunt de fapt. Care e explicația specialiștilor

Șoferii, dar nu numai, au observat de multe ori că obiectele pe care le văd în oglinda retrovizoare par a fi mult mai departe decât sunt în realitate și asta a fost un adevărat mister. Mulți se întreabă care e cauza.

un catelus reflectat in oglinda retrivizoare laterala
Șoferii, dar nu numai, au observat de multe ori că obiectele pe care le văd în oglinda retrovizoare par a fi mult mai departe decât sunt în realitate și asta a fost un adevărat mister. Mulți se întreabă care e cauza. | Profimedia

Atunci când ne aflăm în mașină, de multe ori când privim în oglinzile retrovizoare, mașinile și alte obiecte care se reflectă în ea par mai departe decât sunt de fapt. Există chiar și o avertizare pentru oglinzile acestea „obiectele din oglindă sunt mai aproape decât par”.

Avertismentul e util pentru șoferii care se ghidează în funcție de aceste oglinzi. Aceasta nu este o eroare din partea celor care fac oglinzi retrovizoare, ci este o metodă de siguranță. Felul în care vedem lucrurile care se reflectă într-o oglindă depinde de modul în care lumina reflectă obiectele din jurul nostru.

De ce obiectele văzute în oglinzile retrovizoare laterale sunt mai departe decât par

Culoarea, textura, forma și alte caracteristici ale unui obiect influențează direcția și intensitatea luminii care se reflectă de pe suprafața lor, potrivit Mental Floss.

De asemenea, forma oglinzii poate face și ea diferența atunci când vine vorba de perceperea imaginii. Oglinda pasagerului unei mașini este, de regulă, convexă, pe când cea a șoferului este plată.

Citește și: De ce spunem ”Alo” atunci când răspundem la telefon. Cum a pornit acest obicei

O oglindă convexă plasată pe partea pasagerului va reduce punctul mort pentru șofer, arătându-i un câmp vizual mai vast. Cu toate acestea, acest lucru face ca restul mașinilor din spate să pară mult mai departe decât sunt de fapt.

Atunci când imaginile din cele două oglinzi sunt combinate de către șofer, acesta poate vedea atât câmpul vizual mai larg, dar și mai restrâns, în același timp, în două oglinzi diferite. În același timp, ei își țin privirea ațintită asupra drumului.

Combinația de oglindă plată cu oglinda convexă de pe partea pasagerului este standard în SUA, dar și în alte țări din lume. Cu toate acestea, în Europa, la majoritatea mașinilor, sunt folosite oglinzi convexe atât pe partea șoferului, cât și pe partea pasagerului și se discută adesea despre siguranța acestora.

Tocmai de aceea, este extrem de important, ca șofer, să verifici cele două oglinzi în mod frecvent pentru a preveni eventualele evenimente neplăcute care ar putea surveni.

De ce mașinile pot atinge viteze care depășesc cu mult limita legală

Judecând după vitezometrele lor, ai crede că majoritatea automobilelor moderne pot atinge cu ușurință 250 kilometri pe oră. De fapt, acest lucru depinde de puterea motorului. Majoritatea autoturismelor de rând ajung doar până la 180 km/h, spun experții.

Citește și: De ce nu este bine să ții ouăle pe ușa frigiderului. Greșeala pe care toți oamenii o fac. Cum afectează și unde trebuie ținute

În plus, anvelopele de obicei nu pot rezista mult timp dacă autoturismul rulează cu peste 210 kilometri pe oră. Șoferii se întreabă de ce vitezometrul mașinii tale arată viteze mari pe care pur și simplu nu le poate atinge.

Se pare că decizia are legătură cu strategia de vânzări. Persoanele pasionate de viteză și mașini puternice sunt încântate de cifrele pe care acesta le arată. Astfel, din perspectiva marketingului, vitezometrele exagerate au sens.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x