Antena Căutare

(P) Cinci modalități prin care poți menține elasticitatea pielii mai mult timp

Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Această caracteristică oferă pielii un aspect ferm și strălucitor.

o tânără cu mâinile e ten
Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială | Freepik

Rutina de îngrijire este extrem de importantă pentru a avea pielea sănătoasă și strălucitoare cât mai mult timp. Factorii de mediu, precum razele ultraviolete, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute și poluarea, pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii și se numără printre cauzele care duc la apariția unor probleme cutanate, precum acneea, rozaceea, eczema și chiar cancerul de piele.

Introducerea în rutina de îngrijire a unor produse care conțin ingrediente ce susțin sănătatea pielii, precum niacinamida, vitamina C, acidul salicilic, bakuchiolul și apa termala, este o modalitate eficientă de a limita daunele provocate de factorii de mediu, precum și îmbătrânirea prematură a pielii.

Odată cu înaintare în vârstă, nivelul de colagen natural scade și fibrele de elastină se degradează. Atât colagenul, cât și elastina dictează rezistența și elasticitatea pielii.

Deși este inevitabil ca pielea să devină mai puțin elastică pe măsură ce anii trec, există modalități prin care poți încetini procesul natural de îmbătrânire.

Adoptarea unei diete echilibrate

Pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii în mod natural, primul pas este să adopți o dietă echilibrată. Organismul are nevoie de o gamă largă de nutrienți pentru a funcționa în parametri optimi. Dacă proteinele, vitaminele și mineralele lipsesc din gustările zilnice sau nu sunt în dozele indicate vârstei, nivelul de colagen natural poate scădea mai rapid, ceea ce va duce la îmbătrânirea prematură a pielii și, drept consecință, aceasta își va pierde elasticitatea.

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, însă este important să adaugi în dietă și alimente care conțin proteine, printre acestea numărându-se carnea de pui, cea de pește, ouăle, precum și nucile și avocado.

Introducerea exercițiilor fizice în rutina zilnică

Sportul este indicat pentru a avea o viață sănătoasă, prezentând numeroase beneficii pentru organism. În ceea ce privește pielea, exercițiile fizice pot preveni procesul de îmbătrânire. Studiile au arătat că persoanele care fac sport în mod regulat își păstrează nivelul de colagen la cote ridicate, ceea ce menține elasticitate pielii.

Prin creșterea fluxului sangvin, exercițiile fizice contribuie la alimentarea celulelor pielii și la menținerea funcționalității lor. Sângele transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele care activează în întregul corp, inclusiv la nivelul pielii.

Menținerea unui ritm bun de odihnă

Cercetările despre beneficiile pe care odihna le are în menținerea unei stări bune de sănătate au arătat că toate organele importante din corp și toate procesele sunt ajutate de somn și, în același timp, afectate de lipsa odihnei.

Când organismul este privat de somn, eliberează hormonul stresului, cortizol. Acesta poate provoca inflamații în organism, iar pielea nu face excepție. Din acest motiv pot apărea iritații, puncte de roșeață și riduri. Atât colagenul, cât și elastina nu își pot îndeplini rolul când pielea este inflamată.

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră, emisă de dispozitivele moderne (telefoane, televizoare, tablete, laptopuri etc), poate grăbi procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la apariția petelor pigmentare și a ridurilor.

Menținerea pielii hidratate

Hidratarea este esențială pentru ca pielea să își mențină elasticitatea cât mai mult timp. Fiecare celulă din corp este formată din apă, iar când organismul nu este suficient hidratat apar problemele de sănătate. Dacă pielea este deshidratată, devine uscată și descuamată.

Hidratarea pielii se poate realiza, în primul rând, prin intermediul unei alimentații sănătoase, bogată în fructe și legume. Medicii recomandă ca un adult să consume cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi, pentru a-și păstra corpul sănătos.

De asemenea, folosirea produselor cosmetice hidratante este o altă modalitate eficientă de a păstra umiditatea pielii.

Renunțarea la vicii

Persoanele care fumează au mai puțină elasticitate a pielii decât cele care nu au acest viciu. Fumatul îngustează vasele de sânge, scăzând fluxul sangvin și limitând capacitatea nutrienților și a oxigenului de a ajunge la piele.

Totodată, s-a demonstrat că toxinele din țigări au efecte negative asupra elastinei și fibrelor de colagen. Drept urmare, renunțarea la fumat contribuie la reducerea daunelor pe care acest viciu le poate provoca atât pielii, cât și întregului organism.

În concluzie, pielea își pierde, în mod natural, o parte din capacitatea de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Expunerea la soare și anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, pot face ca pielea să devină mai puțin elastică. Însă, anumite schimbări în rutina de îngrijire și în ceea ce privește stilul de viață pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x