Un animal de companie care să îi ţină de urât copilului tău, să îl ajute să-şi dezvolte afecţiunea şi empatia faţă de necuvântătoare. Nu te-am convins că e timpul să aduci pe cineva nou în familia ta?
Ei, bine, s-ar putea ca imaginile din galeria foto să te convingă. Micuţii se simt protejaţi şi în elementul lor atunci când sunt în preajma unui câine, pisică, broască ţestoasă sau papagal. Şi lista nu se opreşte aici!
Alte avantaje de a adopta un animăluţ
Se pare că în general, copiii care cresc în preajma unui cățel au cu până la 30% mai multe șanse de a fi sănătoși decât cei care nu se bucură de compania unuia. Nici pisicile nu sunt excluse, ele crescând șansele de menținere a sănătății cu până la 6%. Dar de ce îi feresc animalele pe copii mai exact? Ȋn primul rând, previn aparatiția alergiilor. Se pare că piticii care își petrec primii ani ai veții în preajma cațeilor sau a pisicilor au șanse mult mai mari să NU dezvolte alergii. Pediatrul Dennis Ownby, șef de secției de alergii și imunologie din cadrul Colegiului Medical din Georgia spune că existența mai multor animăluțe în casă crește și mai mult gradul de reducere a apariției alergiilor.
Studiul efectuat de el pe 474 de copii între 0 și 7 ani dezvăluie cum copiii care au crescut în preajma mai multor câini și pisici au înregistrat șanse cu până la 50% mai mici de a dezvolta alergii comune – care apar în interiorul casei, sau afară. Ȋn al doilea rând, îmbunătățesc sistemul imunitar. “Credem că expunerea copiilor la animale provoacă o maturizare a sistemului imunitar, astfel încât atunci când un copil intră în contact cu microbii, s-ar putea să fie mai bine pregătit să se confrunte cu ei”, spune Dr. Eija Bergroth, pediatru la Kuopio University Hospital of Finland. De asemenea, Dr. Eija mai subliniază importanța timpului de expunere – până în prezent, toate dovezile sugerând că expunerea timpurie la animale poate fi cel mai mare ajutor în scăderea riscului de alergii și astmă. Iar asta pentru că în timpul primului an de viață sistemul imunitar al copiilor încă învață cum să recunoască microbii prietenoși față de cei neprietenoși. Cum este posibil? Ei bine, un răspuns 100% garantat nu există, dar se pare că fenomenul ar pleca de la joaca și iubirea care îi apropie pe cei mici de cei necuvântători.
Cine ar fi crezut că un simplu “pupic” primit de cei mici este menit să îi facă mai puternici? Sau că podeaua pe care o împart la joacă are efecte la fel de benefice?