Antena Căutare

Ce știi despre “cartoful ciorii”? Poate aduce și 9.000 de euro profit la hectar

Probabil putini dintre consumatori au auzit de topinambur, cunoscut in limbaj popular si ca ‘cartoful saracilor’.

Probabil putini dintre consumatori au auzit de topinambur, cunoscut in limbaj popular si ca ‘mar de pamant’ sau ‘cartoful saracilor’. La fel de putini sunt si agricultorii care au ales sa cultive aceasta planta.

Un proprietar din Teleorman a pariat pe cultura de topinambur si nu a gresit: toata recolta de 100 de tone si-a gasit un cumparator, iar profitul la hectar poate ajunge si la 9.000 de euro.

Este foarte rezistentă şi asigură venituri substanţiale fermierilor.Totodată, tuberculii pot fi utilizaţi cu succes la obţinerea de biomasă pentru biocombustibil sau în industria spirtului.

Din 100 kg de tuberculi rezultă 7-10 litri alcool cu o tărie de 35 de grade şi circa 60 kg borhot. Aceştia mai pot fi folosiţi ca hrană pentru animale sau în industria alimentară şi a medicamentelor. O substanţă conţinută de tuberculi, inulina, are procentul cel mai mic de glucoză şi zaharoză, comparativ cu cea obţinută din alte plante.

Această substanţă contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi este de un real folos diabeticilor. În prezent, în multe ţări din lume, topinamburul se prelucrează sub formă de sirop şi alcool.

În Elveţia, preparatele cu topinambur sunt considerate o delicatesă, iar procesatorii români au luat exemplul. Astfel, un borcan cu dulceaţă din tuberculi, de 270 de grame, realizat de un producător ecologic certificat, se vinde cu 23 de lei.

Tu știi care e cel mai cel mai rar și costisitor fruct? Tavi l-a folosit în una din rețetele sale... Somelier și maître d’ în show-ul “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, Virgil Mănescu vine pe scuter la filmări...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Iadul Bucătarilor nu e panică:). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/iadul-bucatarilor/. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/antena1official/?fref=ts, iar canalul nostru de YouTube este: http://www.youtube.com/Antena1AntenaTVGroup.

Nu în ultimul rând, puteţi urmări toate înregistrările integral pe AntenaPlayhttps://antenaplay.ro/iadul-bucatarilor.

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x