Antena Căutare

Ciobănescul mioritic: omologat la nivel internațional

Crescătorii de câini din România și-au văzut visul cu ochii atunci când primul animal românesc, ciobănescul mioritic, a fost omologat la nivel internațional. Din 2015, țara noastră are două rase de câini  în portofoliul mondial, mioriticul și ciobănescul Carpatin.

Galerie
Ciobănesc mioritic

Crescătorii de câini din România și-au văzut visul cu ochii atunci când primul animal românesc, ciobănescul mioritic, a fost omologat la nivel internațional. Din 2015, țara noastră are două rase de câini în portofoliul mondial, mioriticul și ciobănescul carpatin.

20 de ani s-a muncit pentru această recunoaștere, iar omul care a făcut posibil acest lucru, Bălan Gheorghe, declara cu mândrie că “gena și specia canină a evoluat de-a lungul timpului iar ciobăneștii românești eu existat înainte de a exista eu. Eu, împreună cu alți români, am coagulat într-un fel cunoștințele anterioare și le-am dat o formă științifică. Eu sunt doar un crescător pasionat”.

Momentul a fost unul istoric pentru țara noastră, mai ales că interesul pentru rasele pure de câini pare să fie tot mai mare. Câini ciobănești de vânzare se găsesc pe site-urile de anunțuri, iar crescătorii pun la dispoziție certificate care să ateste autenticitatea raselor.

Se spune despre ciobănescul mioritic că este un câine special și că ar fi singurul care poate înfrunta un urs și poate ieși învingător într-o confruntare în mijlocul pădurii.

Articolul continuă după reclamă

Ce trebuie să știi despre ciobănescul mioriric. Caracteristici

Rasă veche, cu denumirea popular de “barac mocănesc”, ciobănescul mioritic își are originile în Carpați. De talie mare, cu un aspect viguros și impunător, această rasă a devenit tot mai interesantă pentru cei care își doresc un câine de însoțire, la curte.

Primul criteriu pentru stăpânii de mioritic este spațiul. În niciun caz nu poți ține un astfel de câine la apartament, căci are nevoie de libertate, de aer liber și de o curte cât mai mare.

Ciobănescul mioritic: omologat la nivel internațional

Agil din fire, ciobănescul va fi perfect și în postura de câine de pază din pricina aspectului masiv care impune forță. Iute și precis, mioriticul este rezistent condițiilor meteo extreme, deși face fața cu greu căldurii sufocante.

Se adaptează, însă, oricărui context și poate deveni un animal de companie loial și chiar afectuos cu stăpânii. Este inteleligent și ușor de dresat, ceea ce îl pune într-o lumină bună și în interacțiunea cu copiii, dar și cu alte animale.

Ciobănescul mioritic are o caracteristică aparte, este genul de câine care nu acceptă mai mulți stăpâni. Stapânul lui este unul singur și de el va asculta necontenit.

Este sceptic cu străinii și tot timpul va aștepta semnul stăpânului pentru a acționa. Energic, curajos și echilibrat, va fi în largul lui într-o curte mare, cu iarbă și cu afecțiune din partea familiei.

Cum îngrijești un ciobănesc mioritic

Rase de câini sunt multe, la fel și câini de vânzare pe internet. Dacă ai decis să-ți iei un ciobănesc mioritic este obligatoriu să te documentezi cu privire la modalitatea în care trebuie îngrijit. Nu are nevoie speciale, însă cere atenție permanentă. Blana este primordială atunci când vine vorba de îngrijirea unui mioritic.

În primul rând trebuie să știi că această rasă omologată international nu se tunde. Blana are nevoie de periaj cel puțin o dată pe săptămână sim ai des în perioadele în care se regenerează, adică năpârlește.

Având blana deasă și lungă, părul este o problem pentru stăpânii de ciobănesc mioritic, iar rezolvarea va veni întotdeauna din periaj. În plus, perioadic, este necesară tunderea părului din urechi și dintre pernuțele de la labe.

Ciobănescul mioritic nu are alte nevoie speciale. Atâta vreme cât nu-i lipsește spațiul, se va simți în largul lui și va fi un animal devotat, un bun paznic și un câine prietenos.

Cât costă un exemplar de ciobănesc mioritic

Ciobănescul mioritic: omologat la nivel internațional

Pe LaJumate.ro, un pui de ciobănesc mioritic se vinde cu preturi cuprinse între 300 și 700 de lei. În general, căteii au în jur de trei, patru luni de viață, iar proprietarii specifică faptul că sunt stăpânii ambilor părinți și că pot preciza cu exactitate de unde provine puiul. În plus, cățeii vin vaccinați și deparazitați.

10 curiozități despre pisici. Tu știai?... Un animal acoperit cu spumă a apărut pe stradă. Oamenii nu au știut ce se ascunde acolo. După câteva zile au aflat secre...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 26 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Danielei Condurache Sambata, 26.04.2025, 15:36
Citește și
Cel mai scump câine din lume a fost cumpărat cu 4,4 milioane de lire sterline. Cum arată patrupedul „jumătate...
Interviu CaTine la Masculin cu Mihai Jurca: „Nu există părintele perfect” Catine.ro
Șuier, câinele simbol al luptei antidrog, a ieșit la pensie. Puțini știu câți ani are și de ce poartă acest...
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Marius Elisei, surprins alături de Isabela. Gestul făcut de bărbat față de fata lui și a Oanei Roman în plină... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Nadia Comăneci și Bart Conner au sărbătorit 29 de ani de căsătorie. Cum a arătat campioana noastră în rochia... Elle
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…”... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană HelloTaste.ro
Spaniolii s-au înghesuit să cumpere radiouri cu tranzistori. Zvonuri despre cum a picat curentul în toată lumea... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2025. Balanțele sunt în echilibru. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Mașinile din UE, controlate la sânge. Românii vor fi „accidentați” în plin Jurnalul
Top 3 zodii cu noroc la bani, dar încercări în dragoste în mai 2025 Kudika
Ordinea în care se pun ingredientele la saramura de peşte. Aşa te asiguri că legumele au consistența perfectă Playtech
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos... Redactia.ro
Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului răpit de la Maternitatea din Bacău. Poliţiştii iau în calcul o... Observator
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe MediCOOL
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic HelloTaste
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat” ProSport
Sunt virați 292 de lei direct pe card, pe 8 mai 2025. Categoria de persoane care intră în posesia banilor Gandul
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x