Crescătorii de ovine din România au dezvoltat afaceri tot mai profitabile în acest domeniu în ultimii ani. Pe partea de producție, direcțiile au fost clare: cei mai mulți s-au apucat de crescut oi pentru carne și cei mai mulți au depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene disponibile pentru sectorul agricultură.
Vârful afacerii pentru crescătorii de ovine este, an de an, perioada din preajma sărbătorilor pascale, atunci când consumul de carne de miel crește considerabil. O a doua categorie de crescători sunt cei care le înmulțesc pentru a le vinde mai departe. Pe internet, de exemplu, găsești anunțuri cu oi de vânzare, de la turme mici, ce nu depășesc 10-20 de capete, până la cele mari, de zeci sau sute de exemplare.
Dacă te tentează afacere în acest domeniu, trebuie să știi clar spre ce să-ți îndrepți atenția în materie de rase de oi. Găsești, mai jos, 5 rase rentabile ce pot fi crescute cu ușurință în România, pentru carne:
Rasa pentru carne Țurcana
Poate cea mai cunoscută dintre rasele de ovine, Țurcana este 100% românească, iar crescătorii s-au luptat ani la rând ca această carne să se alinieze standardelor raselor de top din lume, căutate pentru frăgezimea și gustul cărnii.
”Țurcana este foarte răspândită în toate zonele țării, iar un avantaj excelent este că rezistă pe munte la temperaturi înalte. Practic este o rasă rustică, fără pretenții, crescută și dezvoltată pe munte. Nu are probleme cu picioarele, nu este sensibilă la boli și poate fi ținută pe pășune chiar și până la prima zăpadă”, a explicat un crescător sibian de ovine, pentru publicația Agrointel.
Cap negru german - Schwarzkopf
Rasă de carne originară din Germania, aceasta devine rentabilă din două considerente: prima, pentru că poate ajunge la o greutate destul de mare, iar a doua este aceea că pe lângă producția de carne, lâna acestei rase de ovine este extrem de căutată.
Rasa germană s-a acomodat extrem de bine în țara noastră și nu are nevoie de nicio îngrijire specială față de ovinele autohtone. Hrana este formată din aceleași furaje, ceea e o face, potrivit crescătorilor, cea mai bună rasă de import. Prețul unui astfel de exemplar crește atunci când capetele vin însoțite de certificate de orgine.
La 6 luni de viață, mieii din rasa Cap negru german – Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme, iar la maturitate, femelele ajung la 80-100 de kilograme, în timp ce masculii pot cântări și 130 de kilograme.
Suffolk englezesc, rasa cu cea mai mare viteză de creștere
O altă rasă de oi care devine extrem de rentabilă este Suffolk englezesc, iar motivul este lesne de înțeles. Mieii au cea mai mare viteză de creștere ca rasă de carne și, în general, este folosită și pentru a obține împerecheri rapide cu alt rase. Cu o calitate superioară și cu un gust aparte al cărnii, prețul este și el pe măsură, fiind ceva mai scump la vânzare. În România, un kilogram se vinde cu 8 lei de carcasă, adică animalul viu, la cantitățile mari.Ca o comparație, un miel Suffolk născut de aproape două luni va avea cu cel puţin cinci kilograme mai multă carne decât unul din rasa românească Ţurcana. În plus, oile din această rasă nu au nici ele condiții speciale de îngrijire, însă se pune mare preț pe curățenie, că altfel nu supraviețuiesc și nici nu se dezoltă corespunzător. Adăpostul cu Suffolk trebuie dezinfectat și curățat periodic.
Hampshire, rasa create special pentru producția de carne
Cu o calitate superioară a cărnii, rasa Hampshire se remarcă îndeosebi prin conținutul mic de grăsimi, ceea ce a făcut-o extrem de căutată la nivel mondial. În mod paradoxal, ovinele au corpul de dimensiuni mari și sunt puternice, musculoase, atât oile, cât și berbecii. Se indentifică ușor vizual, căci corpul le este acoperit de păr scurt și des, de culoare alba, în timp ce extremitățile sunt negre. Producătorii care cresc această rasă pentru carne susțin că și în România a început să se caute de cei care adoptă o alimentație sănătoasă, fără să renunțe complet la carne.
Palas, noua rasa de carne obținută la Constanța
Palas este 100% românească și este cea mai recentă rasă de oi de carne din țara noastră. A fost obținută de prin încrucișarea femelelor din rasa Merinos de Palas cu berbecii Ile-de-France, iar responsabili se fac specialiștii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (ICDCOC) din localitatea Palas, județul Constanta, de unde i-a fost ales și numele. Conform specialiștilor de la institutul de cercetare din Constanța, gustul cărnii acestei rase e unul deosebit, ce seamănă destul de mult cu cel al cărnii de vită și, în plus, are conținut foarte mic de grăsimi.
Afacere pe termen mediu și lung, creșterea oilor nu se limitează doar la a avea pășuni întinse și câteva zeci de capete. Tot mai mulți producători au încheiat contracte cu marile lanțuri de magazine pentru a le furniza carne și chiar lactate. Însă, de departe, rasele de oi cele mai căutate și cele mai rentabile în România sunt cele pentru carne.
A început! Amenzi uriașe pentru românii care nu și-au sterilizat câinele! Cum poți scăpa... Cum își amintesc veverițele unde și-au îngropat nucile...