Nu îl expune foarte mult la soare, chiar dacă tu îți dorești să faci cât mai multă mișcare, după o perioadă lungă petrecută în casă. De asemenea, trebuie să ții minte că primăvara și vara sunt anotimpurile în care își fac apariția și paraziții externi. Iată câteva sfaturi despre cum să-ți îngrijești câinele în sezonul cald:
Nu îl expune prea mult la soare
Câinii sunt mult mai sensibili la căldură decât oamenii, iar expunerea la soare nu ar trebui să fie făcută pe o perioadă mai lungă de o oră. Patrupedul nu are un sistem care să-i permită să transpire, așa că va deveni agitat și va căuta locuri răcoroase și umbrite atunci când simte că i se face prea cald. Este important de ținut minte că trebuie să ai mereu cu tine apă pentru câine și posibilitatea de a-l plimba la umbră sau de a-l proteja de razele de soare atunci când petreci timp cu el afară în timpul unei zile toride. Acesta se poate deshidrata ușor, iar în cazul câinilor cu blana foarte scurtă, apare și riscul de arsuri solare. Cei cu blană lungă trebuie tunși cât mai des la o cosmetica veterinara, pentru a evita disconfortul sau șocul termic, în special în cazul puilor. În ceea ce privește insolația/ hipertermia, simptomele sunt:
- gâfâială intensă;
- salivare;
- agitație;
- limbă roșie;
- gingii foarte roșii sau palide;
- vomă;
- diaree.
Ia măsuri imediat ce observi aceste semne și răcorește-l cu ajutorul unui ventilator, cu prosoape umezite cu apă rece, sau chiar prin udarea cu furtunul din curte.
Deparazitează-l extern și intern
Vara începe sezonul paraziților externi, așa că, încă din primăvară trebuie să te ocupi de deparazitarea externă și internă. Paraziții externi includ puricii, căpușele și țânțarii. Odată ce căpușele sau puricii ajung în blana câinelui, pot crea probleme grave.
Puricii îi vor face pe câini să se scarpine foarte mult în zona mușcăturilor, lucru care poate provoca infecții și răni. De asemenea, puii de câine sunt predispuși la anemie dacă nu sunt tratați, deoarece puricii se hrănesc cu sângele acestora. Puricii se pot hrăni cu o cantitate de sânge de 15 ori mai mare decât greutatea lor, iar câinele poate dezvolta și o alergie la mușcături, care îl va face să scarpine și să lingă mai des zonele cu mușcături.
Căpușele își fac veacul în iarba mare și deasă din păduri sau parcuri în sezonul cald. Acestea se hrănesc cu sângele câinilor, dar pot provoca afecțiuni grave și în cazul oamenilor, dacă nu sunt îndepărtate la timp. Boala Lyme este una dintre bolile cauzate de mușcăturile de căpușă și se poate manifesta atât în cazul câinilor, cât și în cel al oamenilor. Este important să verifici cât mai des blana câinelui după plimbările zilnice și să fii cu ochii în patru, mai ales în cazul celor cu blană lungă și deasă.
Deparazitarea externă este cea mai bună metodă de a preveni infestarea cu purici sau căpușe și mușcăturile de țânțari. Aceasta poate fi făcută acasă, cu ajutorul unei substanțe aplicate pe ceafa câinelui sau prin zgărzi. Este recomandat să ceri sfatul medicului veterinar în legătură cu doza pe care trebuie să o administrezi, în funcție de rasă, greutate și vârstă. Deparazitarea internă poate fi făcută în aceeași perioadă, deoarece câinele este expus și la paraziții interni odată ce petrece tot mai mult timp în aer liber.
Oferă-i mese nutritive și multă apă
Câinii mănâncă mai puțin în timpul verii, însă folosesc mult mai multă energie pentru a-și reduce temperatura corporală. Și din acest motiv, este esențial să-i pui la dispoziție o dietă echilibrată. Alimentele bogate în proteine pe care le poate consuma câinele în timpul verii:
- rață;
- iepure;
- curcan;
- somon;
- vită;
- ouă de găină;
- boabe de fasole.
Fructele și legumele potrivite pentru câine includ:
- banane;
- broccoli;
- castraveți:
- morcovi;
- pere;
- pepene roșu;
Dacă nu pregătești în casă mâncarea câinelui tău, trebuie să alegi boabe sau mâncare umedă de calitate și să nu uiți să-i pui la dispoziție cât mai multă apă. Mesele pot fi amestecate în apă, pentru a asigura o mai bună hidratare.
Nu uita că trebuie să eviți perioada cea mai călduroasă și însorită din zi, când vine vorba de plimbări și joacă. Exercițiile fizice și efortul trebuie păstrate pentru activitățile de seară. De asemenea, nu uita că trebuie să ai mereu cu tine apă și gustări potrivite pentru vremea caldă și să-ți protejezi câinele de toate pericolele care pândesc în mediul înconjurător.
Sursa foto: pexels.com