De asemenea, încălțămintea trebuie să fie depozitată, dar și purtată după anumite reguli. Iată mai jos patru sfaturi pentru a-ți menține încălțămintea într-o stare excelentă cât mai mult timp.
Poartă pantofi diferiți în fiecare zi
Nu este recomandat să porți aceeași pereche de pantofi în fiecare zi. Este indicat să alternezi cel puțin două perechi. De exemplu, chiar dacă te-ai îndrăgostit de noua ta pereche de vans sk8 hi, încearcă să nu o porți zilnic. Dacă îți vei purta pantofii alternativ, aceștia se vor deteriora mai lent, iar, în cazul în care te-a prins ploaia, vor avea timp să se usuce corespunzător. Mirosurile neplăcute care pot apărea din cauza umidității vor fi limitate, nemaivorbind de sănătatea pielii tale, care nu va avea de suferit din cauza eventualelor bacterii care sunt atrase de mediile umede. Pantofii au nevoie să “respire”, să se odihnească și să se usuce perfect, chiar dacă picioarele tale nu transpiră foarte mult.
Tratează încălțămintea pentru a deveni impermeabilă
Atunci când cumperi încălțăminte nouă, fie Vans sau orice altă marcă, este recomandat să o tratezi cu o substanță specială pentru a deveni impermeabilă. Acest tip de produs ajută încălțămintea să fie protejată de umiditate și de pete. Caută informații despre cele mai bune astfel de substanțe, care, de obicei, sunt comercializate sub formă de spray. Operațiunea este una foarte simplă, produsul se pulverizează pe încălțămintea curată, care apoi se lasă la uscat cât mai mult timp posibil, într-un spațiu aerisit.
Curăță regulat încălțămintea
Indiferent de modelele de pantofi pe care îi ai în garderobă, este esențial ca aceștia să fie curățați, pentru a rezista în timp și a rămâne în stare bună. Încălțămintea din materiale sintetice poate să fie spălată la mașină, cu apă rece și la un program fără stoarcere. Cea din piele, clasică, întoarsă, lăcuită, trebuie să fie curățată adecvat, cu o perie moale sau o cârpă și apoi tratată cu un produs de întreținere.
Repară încălțămintea imediat ce observi un defect
În această epocă a consumerismului, poți părea de modă veche dacă spui că îți duci pantofii la reparat. Totuși, în contextul unei perioade economice dificile prin care trec multe țări, inclusiv noi, este indicat să nu arunci lucrurile bune, care pot fi reparate. De exemplu, o talpă desprinsă puțin se poate repara cu ajutorul câtorva picături de adeziv. Dacă tocurile pantofilor se uzează pe o anumită parte, din cauza modului în care pășești, mergi la un cizmar până nu este prea târziu. Pantofii care sunt deteriorați la nivelul tocului îți pot afecta sănătatea, în sensul că pot provoca apariția durerilor de spate sau de șold. De asemenea, este indicat să repari orice ruptură, fisură sau alt defect apărut pe pantofi cât încă nu este foarte vizibil, pentru a putea să îi folosești adecvat.
Încălțămintea trebuie să fie depozitată într-un loc uscat, aerisit și ferit de lumină, pentru a evita decolorarea, lipsa de strălucire sau chiar apariția mucegaiului. Regulile de mai sus te vor ajuta să te concentrezi mai mult pe calitate decât pe cantitate și să te bucuri cât mai mult timp de încălțămintea preferată.