Casă sau apartament? Dincolo de prețuri și costuri de întreținere, atunci când iei această decizie, e bine să ții cont de avantajele și dezavantajele privind viața într-o casă sau un apartament
Casă sau apartament? În primul rând, răspunsul la această întrebare este diferit de la o persoană la alta. Asta pentru că nu există variantă care să se potrivească tuturor, deoarece fiecare locuință este concepută pentru a răspunde nevoilor ocupanților. Alegerile privind o casă sau un apartament sunt întotdeauna greu de făcut. Așa că fiecare decide în funcție de avantaje și dezavantaje.
Prețul pentru casă vs. apartament
Preţurile nu sunt cu mult diferite. Asta, bineînțeles, depinde și de cerințele noastre. Pentru un apartament cu 3 camere în Bucureşti media cerută de dezvoltatori este de 85-95.000 de euro, iar pentru o casă la periferie prețurile sunt în jur de 100.000 de euro. În ambele cazuri, prețurile pot fi mai mari, în funcție de suprafață, dotări și alte facilități.
Dacă ne gândim la avantajele fiecărei locuințe, apartamentul este, în primul rând, superior din punct de vedere financiar, fie că vorbim de preț, fie că vorbim de costurile de întreținere.
Totuși, valoarea casei se va păstra în timp și vei putea să o vinzi ulterior la o sumă mai mare, mai ales dacă îi vei aduce constant îmbunătățiri. Din acest punct de vedere, casa poate fi considerată o investiție mai bună decât un apartament.
Costuri privind amenajarea apartamentului și amenajarea casei
Atunci când îți cumperi o casă te poți bucura de libertate deplină când vine vorba de amenajări interioare sau exterioare și, în plus, nu vei mai fi nevoit să ții cont de câtă gălăgie faci în timpul amenajărilor, pentru că nu ai vecini nici sus și nici jos.
La casă, spațiul de locuit vine cu o suprafața mai mare și de avantajul adus de o curte: loc de parcare garantat și gratuit, iarbă, umbră, o grădină și flori, poate și animale de companie. La bloc, parcările sunt mai puține decât numărul de automobile, aglomerația este mult mai mare
Însă, de obicei, în apartament se face curățenie mult mai repede tocmai datorită spațiului mai mic, în timp ce la casă, după ce ai făcut curățenie în interior, trebuie să faci și în exterior.
Casa implică costuri ridicate cu amenajarea și întreținerea. Suprafața mai mare a casei implică și costuri mai mari la încălzirea pe timp de iarnă. În plus, tot timpul vei avea ceva de reparat sau de amenajat. Atât în interior cât și în exterior. La casă, de obicei, costurile de întreținere sunt cu circa 35-50% mai mari. Pe de altă parte, la casă poți investi în noile tehnologii cu combustibil neconvențional și instalații cu panouri solare cu ajutorul cărora încălzești apa, ceea ce va duce la scăderea costurilor de întreținere, investiția putând fi, astfel, recuperată.
Citește și: Ai un apartament mic? 6 soluții de depozitare care te pot ajuta să păstrezi ordinea
Casă sau apartament: confort și transport
De obicei, o casă oferă mai mult confort datorită suprafeței, care este, de obicei, mai mare decât cea a unui apartament la bloc.
În cele mai multe cazuri, casele nou construite se află la periferia orașului iar locația poate fi una incomodă. Nu vei avea mijloace de transport în comun la colțul străzii și nici centre comerciale la o stație distanță. Așadar, e nevoie și de o mașină.
Transportul este mai facil în cazul apartamentelor la bloc, stațiile mijloacelor de transport în comun fiind mai aproape decât în cazul caselor la curte. Această poate duce la creșterea costurilor zilnice dacă automobilul va fi utilizat în fiecare zi, indiferent că pleci la serviciu, la piață sau duci copilul la școală.
- Bine de știut înainte să cumperi o casă
Fă o expertiză tehnică autorizată casei, înainte de achiziție Cu această ocazie poți descoperi probleme la structură de rezistentă sau/și la structură interioară a casei. Informează-te asupra modificărilor pe care acea casă le-a suferit în decursul timpului ( spre exemplu dacă a fost extinsă ) și asupra calității fundației casei.
Dacă vrem să cumpărăm o casă nouă nu ar trebui să facem asta fără să avem Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite) cât și fără garanție. Garanția de bună execuție pentru instalații și finisaje, trebuie precizată în contractul de vânzare cumpărare al casei.
- Bine de știut înainte să cumperi un apartament
Este foarte important anul în care a fost construit blocul, pentru a nu se afla pe lista imobilelor cu risc seismic. Pentru blocurile din București, lista e disponibilă online pe site-ul primăriei capitalei.
În general, e bine să eviți construcțiile de dinaintea cutremurului din 1977. Specialiștii recomandă și evitarea clădirilor în cadre, construite înainte de ’91, și blocurile cu spații comerciale la parter. E important și dacă blocul e izolat termic sau nu, pentru că acest aspect îți va influența factura de la întreținere.
Pe lângă starea apartamentului, costurile de întreținere. E esențial să verifici documentele, ca să te asiguri că este totul în regulă și să nu ai probleme mai târziu. Pentru a afla toate detaliile despre viitoarea ta casă, cere proprietarului sau dezvoltatorului certificatul de urbanism, autorizația de construcție, procesul verbal de recepție, extras carte funciară. Documentele sunt foarte importante, desigur, și când vine vorba de o casă.
Citește și: Ce trebuie să știi atunci când îți cumperi o casă sau un apartament
Ce trebuie să știi atunci când îți cumperi o casă sau un apartament... Trucuri în amenajarea unui apartament mic, la bloc. La ce să fii atent...