Căutare Live

Ce măsuri poți lua în această perioadă pentru a asigura succesul culturii de rapiță

Anul acesta, mulți fermieri au considerat cultivarea rapiței mult prea riscantă, în condițiile schimbărilor climatice și a secetei. Deși randamentul poate fi unul foarte ridicat, riscul ca planta să fie întoarsă în primăvară este la fel de mare, mai ales dacă nu iei o serie de măsuri care să ajute cultura să treacă de sezonul rece.

De aceea, în zonele în care cultura de rapiță a putut fi înființată, pregătirea acestei culturi pentru iernare e preocuparea principală a cultivatorilor în această perioadă. Odată încheiat procesul de selecție a unor hibrizi de rapita performanți, însămânțarea acestora și primele tratamente efectuate, fermierii trebui să asigure acum condițiile necesare pentru a crește rezistența plantelor la iernare.

Ce poate duce la compromiterea unei culturi de rapiță pe timpul iernii? În primul rând stadiul dezvoltării culturii de rapiță și condițiile climatice.. O toamnă foarte lungă, târzie, cu temperaturi mai ridicate decât normalul, va face ca rapița să crească prea mult. Alungirea tulpinilor poate fi însă determinată și de o luptă precoce cu buruienile, în cazul unor terenuri pe care nu s-a erbicidat cum trebuie. Problema este că, dacă planta este mult prea lungă, riscul să înghețe e foarte mare.

O dezvoltare excesivă a plantelor de rapiță nu e o veste deloc bună pentru fermieri. Plantele trebuie să intre în iarnă în anumiți parametri, pentru a fi siguri că rezistă la temperaturile foarte scăzute. Dacă ar fi prea înalte, există riscul ca vârfurile de creștere sa fie expuse gerului și înghețului. Iar daunele prea mari din cultură pot face ca fermierul să ia decizia că nu se mai poate salva nimic, iar cultura trebuie întoarsă.

Soluția în acest caz o constituie aplicarea unui regulator de creștere în toamnă. De altfel, acesta nu ar trebui să lipsească din nicio variantă de tehnologie la rapita. Un astfel de produs, precum cunoscutul Caramba® Turbo, asigură reglarea creșterii și totodată o dezvoltare optimă a rădăcinii. În timp ce alungirea vârfului de creștere este inhibată, coletul și sistemul radicular se dezvoltă mai bine, pentru o ancorare și nutriție mai eficiente. Prin suprafața extinsă a rădăcinii se vor absorbi mult mai bine atât apa, cât și substanțele nutritive în sol. De asemenea, planta se va ancora mai bine în pământ și va tinde mai puțin să formeze lăstari.

Înainte de venirea anotimpului rece, cultura de rapiță se recomandă să aibă anumiți parametri care să-i asigure trecerea cu bine de iarnă. Astfel, densitatea culturii ar trebui să fie cuprinsă între 40 și 60 de plante pe metru pătrat. De asemenea, fiecare plantă ar trebui să aibă deja dezvoltate între opt și 11 frunze. Masa uscată a fiecărei plante ar trebui să fie cuprinsă între 1,5 și două grame. Diametrul coletului este bine să fie mai mare de opt milimetri, în timp ce lungimea axei lăstarilor să fie mai mică de 20 de milimetri. Totodată, rădăcina principală ar trebui să ajungă la o adâncime de aproximativ 20 de centimetri.

Unele produse, precum cel amintit mai sus, combină efectul de regulator de creștere cu cel de fungicid, pentru protecția plantelor împotriva agenților patogeni. Din moment ce dezvoltarea rădăcinii este stimulată, acumularea nutrienților se face într-un ritm mai bun. Aceasta determină și o dispunere mai bună a tufei de rapiță. Aspectul va fi mai uniform, iar ramificația mai bogată. Așadar, dezvoltarea uniformă a culturii și minimizarea pierderilor de producție pot face ca această cultură să fie una de succes.

Sursa foto: Shutterstock

Care sunt avantajele oferite de cumpărarea unui apartament în Militari Residence?... Așa cureți corect bucătăria! Află acum cele mai eficiente metode prin care scapi 100% de bacterii...
Parteneri
Alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață sănătoasă. Ce ar trebui să excluzi din dieta ta
Alimentația este foarte importantă când vine vorba de a avea o viață sănătoasă. Astfel, în ultimii ani, oamenii au devenit tot mai preocupați de preparatele pe care le cumpără și pe care le consumă. Am pregătit pentru tine o listă de alimente și băuturi pe care să le eviți dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă.
Catine.ro
Ultimele știri