Centrele universitare mari, precum București și Cluj, se aglomerează la începutul anului universitar, însă există încă semne de întrebare cu privire la apariția unui al doilea val de Covid-19. Până atunci, stabilește un buget și discută cu un agent imobiliar, mai ales dacă ai așteptări bine stabilite de la viitoarea ta chirie. Iată ce trebuie să ai în vedere:
Optează pentru comunicarea online
Pe cât posibil, discută cu proprietarii online și profită de serviciile pe care le facilitează site-urile de imobiliare. Dacă există deja chiriași în apartamentul de care ești interesat, așteaptă ca acesta să fie eliberat înainte de a-l vizita. În acest fel vei putea să respecți regulile de distanțare fizică și să te protejezi în timpul unui proces atât de urgent precum căutarea chiriei. Dacă proprietarul este dispus, discută despre un posibil tur virtual al apartamentului sau al garsonierei. Circumstanțele din ultima perioadă te vor împinge să accepți și să încerci noi metode de a relaționa cu proprietarii care își închiriază locuințele. Dacă ai noroc, întregul proces și primele plăți vor putea fi făcute online. Asigură-te că citești cu atenție contractul de închiriere și că toate legile în vigoare sunt respectate.
Caută prețuri avantajoase
De la începutul pandemiei s-au înregistrat câteva schimbări la nivelul prețurilor pe piața imobiliară, însă acestea nu sunt semnificative și nu pot fi comparate cu momente de criză mai puternice. Există totuși proprietari care au ales să scadă prețurile pentru ca spațiile să devină accesibile celor care trec prin schimbări la locul de muncă și alte inconveniente. Orientează-te spre zonele mai ieftine din oraș și evită să cauți chiria chiar în perioada în care se deschid universitățile, deoarece este posibil să nu mai găsești ceea ce-ți dorești. De asemenea, dacă nu te poți muta imediat, discută cu proprietarul despre o rezervare a apartamentului pentru a fi sigur că nu pierzi o oportunitate care îți îndeplinește toate așteptările. Profită de această perioadă pentru a face o schimbare dacă găsești o chirie la preț redus și care se adresează nevoilor tale mai bine decât cea pe care o ai în prezent.
Negociază o posibilă scădere a prețului
Dacă ești nevoit să te muți din diferite motive, încearcă să negociezi prețul chiriei noi. Mai ales dacă ai fost sau ești afectat de criza sanitară și de efectele acesteia, vei avea nevoie de un ajutor din partea proprietarului. Această negociere poate avea loc și în cadrul chiriei actuale. Dacă proprietarul este deschis, poți cere câteva luni de scădere a prețului, până când reușești să-ți faci ordine în economii sau până când totul revine la normal la locul de muncă. Amânarea plății este, de asemenea, o soluție care poate fi discutată. Fă o estimare a timpului de care vei avea nevoie, dar asigură-te că vei putea plăti toate chiriile la data agreată.
Criza de coronavirus a avut efecte în toate domeniile, iar dacă îți cauți chirie în această perioadă vei putea observa anumite schimbări. Adaptează-te la noi metode de a vizita apartamentul și începe să cauți din timp ofertele disponibile.
Sursa foto: pexels.com