- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cum organizezi grădina de legume perfectă. Idei și sfaturi pentru începători. Orice grădinar la început de drum are nevoie de câteva sfaturi utile pentru a planta și a culege legume eficient chiar în grădina sa.
Odată cu sosirea anotimpului mai călduros, grădina ta se umple de verdeață și trebuie să te pregătești cum se cuvine pentru a o face să fie cât mai productivă. Astfel, trebuie să te documentezi încă din timp ce plante, pomi fructiferi și legume trebuie plantate primăvara și care vor și rodi încă din primele luni. Pentru a crește cantitatea de legume recoltată din grădina ta, trebuie să reduci spațiul dintre plante. Așadar, începe prin a planta pe benzi late. Iată câteva sfaturi utile pentru un grădinar începător care își dorește să aibă propria-i grădină de legume.
Cum organizezi grădina de legume? – Culturile intensive
Înainte de a planta, trebuie să sapi pământul până la adâncimea de 25 – 30 cm, amestecându-l bine pentru a se aerisi. De asemenea, este indicat să amesteci îngrășământ organic și granulat cu o acțiune mai lentă. Următorul pas este trasarea rândurilor în grădină întinzând bucățile de sfoară. Aceste linii te vor ajuta să plantezi legumele la distanța corectă una de alta.
Dacă alegi să plantezi răsaduri de legume în grădina ta, folosește o unealtă specială ca sa faci găurile. Scoate cu grijă planta din recipient și așeaz-o în gaură la aceeași adâncime la care era așezată și în recipient.
Presează bine pământul din jurul tulpinii deasupra rădăcinilor. Dacă plantezi semințe, încearcă să faci mici depresiuni în pământ cu degetele. Apoi urmează instrucțiunile de pe ambalaj cu privire la adâncimea de plantare.
Următorul pas constă în udarea plantelor. Pentru răsaduri, stropește ușor folosind un furtun sau o stropitoare. Pentru semințe, trebuie să folosești cea mai ușoară setare de la capătul furtunului pentru a nu deranja solul. Multe structuri variate constituie un suport bun în grădină pentru mazăre, fasole agățătoare, pepeni, castraveți și roșii.
Cum organizezi grădina de legume? – Culturile verticale
Cum organizezi grădina de legume? - Mazărea de păstaie
Acest soi cu păstaia dulce și comestibilă este printre cele mai productive legume de primăvară pe care le poți planta în grădina ta. Dacă alegi varietăți înalte, poți să le crești pe suporturi de 1,5 -1,8 m înălțime. Este de preferat să culegi păstăile cu grijă ca să nu rupi planta fragilă.
Cum organizezi grădina de legume? - Roșii
Dacă dorești să plantezi roșii, este indicat să optezi pentru varietățile cu creștere nedeterminată pentru a crește și produce continuu pe o perioadă mai lungă de timp, până la primul îngheț. Poți cultiva roșiile pe suporturi de sârmă sau sfoară. De asemenea, le poți sprijini cu araci de lemn înalți de 2.1 m pe care să îi înfigi în pământ până la 60 cm. Roșiile crescute pe sârmă sau sfoară, au nevoie de mai puțină îngrijire dar sunt mai vulnerabile la boli de tip ciupercă. Cele crescute pe araci, vor fi avantajate dacă au doar o tulpină. Ca să poți păstra această tulpină singulară trebuie să rupi crenguțele nou crescute pe tulpina principală.
Cum organizezi grădina de legume? - Mazărea agățătoare
Perioada necesară pentru creșterea mazării este mai lungă decât la mazărea tufiș. Cu toate acestea, mazărea agățătoare produce mai mult și pe o perioada mai îndelungată. Încearcă să faci mazărea agățătoare să urce pe un arac înalt de lemn sau alt suport de preferat din bambus.
Cum organizezi grădina de legume? - Pepenii și dovleceii de iarna
Culturile cu sezon prelungit ca acestea au nevoie de un suport foarte rezistent dacă alegi să le crești vertical în grădina de legume. Varietățile mari au nevoie de suporturi din pânză pentru sprijinirea fructelor. Este nevoie să legi planta de suport cu bucăți de pânză moale. Evită să folosești sfoară sau sârmă deoarece pot să taie tulpina.
Cum organizezi grădina de legume? - Castraveții
Dacă alegi soiurile agățătoare, acestea ar trebui poziționate în grădină lângă un gard sau suport de sârmă. Cei care cresc vertical tind să fie mai drepți și mai uniformi decât cei întinși la nivelul solului.
Citește și:
Amenajarea grădinii: 10 flori care-ți înveselesc grădina toată vara
Amenajarea grădinii cu flori: Cum poți folosi sticle vechi de plastic în amenajare
Amenajare grădină - 3 principii de bază de care să ții cont
Sursă foto: pexels.com, samanta.ro, pestre.ro, gardenbio.ro