Antena Căutare

Cum să decorezi dormitorul copiilor ca să le stimulezi creativitatea

Spre deosebire de dormitoarele adulților, orientate în mod special spre dressing, relaxare și un somn cât mai liniștit, camerele copiilor au câteva roluri în plus: să stimuleze imaginația, capacitatea de a învăța și, totodată, să fie și un loc de joacă. Prin urmare, încăperea ar fi bine să fie decorată astfel încât să le oferi celor mici energia și inspirația de care au nevoie.

Cum să decorezi dormitorul copiilor ca să le stimulezi creativitatea | Shutterstock

În cele ce urmează, vei descoperi câteva idei de amenajare a dormitorului copiilor, pentru a-i ajuta să fie cât mai creativi.

Alege o tematică pentru decorul dormitorului

Decorarea casei este foarte importantă pentru că exprimă cine suntem, ce iubim, care sunt obiectele pe care le vrem aproape de noi, care ne fac fericiți și ne inspiră. Practic, designul este cel care transformă locuința noastră în acel spațiu în care ne este drag, mereu, să ne întoarcem. Același lucru este valabil și pentru copii. Felul în care arată dormitorul lor poate fi un factor esențial pentru a-i ajuta să aibă mai multă încredere în ei înșiși și sentimentul apartenenței.

Copiii sunt entuziasmați de tot ce ține de aria lor de interes și își doresc ca locul în care se află să fie parte din lumea pe care ei o iubesc. De pildă, pentru o fetiță care este fascinată de universul Disney, poți alege un design tematic de la perdele, până la decorațiunile pentru pereți. La fel de bine, dormitorul poate deveni o navă spațială din interiorul căreia copilul explorează spațiul cosmic.

Articolul continuă după reclamă

Pune în camera copiilor o tablă pentru desenat

O tablă pe care cel mic să o folosească pentru a desena cu creta, creionul, markerele sau tempera ce-i vine lui în minte poate fi o metodă eficientă de a-i stimula creativitatea. De asemenea, mai ales dacă are un talent special în acest sens, este esențial ca el să știe că tu îl apreciezi așa cum este și îl sprijini, chiar dacă în timp nu o să devină neapărat un artist de renume mondial.

Dacă optezi pentru un astfel de mod de a-i transmite copilului tău că e liber să se exprime cum dorește, este recomandat, însă, să acorzi atenție materialelor folosite. Acestea trebuie să fie non-toxice, să nu provoace alergii și să nu poată fi înghițite.

Optează pentru un pat ieșit din tipare

Unul dintre cele mai importante obiecte care fac parte din designul dormitorului copilului tău este patul. Desigur, poți alege o variantă clasică, însă va fi mult mai interesant pentru el dacă îi oferi un loc care să semene cu o căsuță din copaci sau cu o barcă, în funcție de interesele pe care le manifestă față de aventură, natură sau călătorii.

Până la urmă, la fel ca toate elementele care compun decorul camerei, pătuțul face parte dintr-un întreg univers, dintr-o lume din care copilul vrea să facă parte. Reține că tot ce se află în jurul lui spune, de fapt, o poveste pe care el o poate percepe ca atare sau o poate modifica după cum vrea și astfel îi stimulezi cel mai bine creativitatea.

Transformă spațiul nefolosit într-un loc de joacă

Psihologii estimează că două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între trei și opt ani au cel puțin un prieten imaginar, însă există cazuri în care chiar și adolescenții creează personaje de acest tip. Studiile au demonstrat că există trei motive principale ale unui astfel de comportament:

  • recunoașterea competenței - copiii joacă, adesea, rolul unui leader în fața amicilor imaginari, pe care au responsabilitatea să-i învețe diverse lucruri; în felul acesta, se simt inteligenți și competenți;
  • construirea unor relații solide - în teatrul imaginar, nu este vorba doar despre a construi personaje, ci și despre a crea relații solide cu acestea; practic, în acest spațiu creat de ei, copiii leagă prietenii similare celor din viața reală;
  • nevoia de autonomie - deseori, copiii pot să se folosească de relațiile cu amicii imaginari ca să simtă că dețin controlul asupra unei situații.

Din acest punct de vedere, este foarte important ca în camera copiilor să existe un spațiu în care ei să se poată refugia, cum ar fi un cort sau o căsuță din lemn, pentru că, deși dormitorul este numai al lor, vor simți nevoia să fie feriți de privirile adulților atunci când vorbesc cu prietenii imaginari. În cazul în care camera nu e suficient de mare, asigură-te măcar că poți transforma spațiul nefolosit din încăpere într-un loc de joacă.

Atunci când amenajezi camera copiilor, reține că este foarte important pentru dezvoltarea lor ulterioară să le stimulezi creativitatea. Indiferent cât de mare sau mic este dormitorul lor, ai grijă să creezi un spațiu în care să se simtă în siguranță, liberi să se exprime cum vor și să își dorească să fie acolo.

Sursa foto: Shutterstock

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x