Costurile realizarii unui acoperis din tabla sunt mai reduse, durabilitatea acestuia este ridicata, iar structura de rezitenta a imobilului poate fi proiectata sa sustina o greutate mai mica, comparativ cu solutiile din beton sau ceramica. Tinand cont de aceste lucruri, constructorii si inginerii, recomanda adeseori utilizarea de tigla metalica pentru realizarea acoperisului.
Beneficiile acoperisurilor din tabla
Acoperisurile din tabla de otel zincat s-au dovedit a dura mai mult de 40 de ani pe cladiri. Metodele de acoperire a caselor actuale si tehnicile de protectie galvanica permit ca panourile noi din tabla sa dureze chiar si mai mult.
Analiza costurilor de-a lungul ciclului de viata a acestui sistem, comparativ cu alte solutii, a dovedit urmatoarele lucruri: costurile de realizare si de intretinere sunt mai mici, durata de viata este mai mare, eficienta energetica este ridicata.
Acoperisul din tabla contribuie, de asemenea, la sustenabilitate. Ecologistii pledeaza pentru reutilizarea, reciclarea, utilizarea materialelor reciclabile si reducerea la minim a deseurilor, ceea ce include reducerea deseurilor asociate in mod obisnuit cu inlocuirile acoperisurilor conventionale.
Tabla folosita in sistemele de acoperisuri moderne este adesea fabricata si din otel reciclat. Ba chiar mai mult, poate intra iarasi in ciclul de reciclare la sfarsitul duratei de performanta. Instalarea sa creeaza, de asemenea, mai putine deseuri provenite din constructii, iar durata de viata mai lunga a acoperisurilor din tabla inseamna mai putine deseuri rezultate in urma inlocuirii mai dese a sistemelor de acoperire.
Sistemele de tabla pentru acoperisuri cu suprafete extrem de reflectante si proiectate cu izolatie si ventilatie corespunzatoare pot asigura, de asemenea, economii considerabile de costuri pentru incalzire si racire. Suprafata acoperisului ar trebui sa aiba si un grad ridicat de emisivitate pentru a permite energiei solare si caldurii sa se disipeze rapid.
Acoperisurile din tigla metalica se gasesc in diverse variante: de la suprafete cu aspect usor lucios pana la suprafete extrem de lucioase, au o gama variata de culori si cresc emisivitatea termosistemului, ceea ce permite racirea rapida a sistemului o data cu apusul soarelui. (sistemele ceramice raman calde pe tot timpul noptii, urmand sa adune si mai multa caldura o data ce soarele rasare din nou).
Acoperisurile din metal sunt disponibile intr-o varietate de profile, dimensiuni si grosimi, acestea putandu-se adapta pentru orice tip de cladire, indiferent de forma si dimensiunile sale. Panourile din metal cu profil inalt si grosime mare (peste 0.5 mm) sunt potrivite pentru aplicatii industriale.
Dezavantajele sistemului din tigla metalica au ca si cauza montarea necorespunzatoare. Altfel, acestea au o durata de folosinta de peste 50 de ani. Instalatorii folosesc, de obicei, elemente de fixare expuse pe sistemele de panouri din tabla, iar acestea sunt adesea veriga slaba a sistemului. Elementele de fixare trebuie sa fie de calitate (protejate anticoroziv, etansare cu saiba cu garnituri elastomerice –EPDM), altfel inlocuirea este necesara ceva mai des, deoarece durata lor de viata este de obicei mai scurta decat cea a panourilor metalice.
Sistemele cu imbinari tip falt sunt singurele tipuri aplicabile acoperisurilor cu panta joasa, datorita etansarii superioare. Sistemele de fixare (cleme fixe si mobile) sunt inglobate in falturile de imbinare, sporind astfel durata de viata a acoperisurilor in lipsa expunerii lor la mediu. Datorita solutiei, intretinerea este extrem de redusa. Sistemele cu imbinari tip falt sunt, de asemenea, aplicabile pentru acoperisurile arhitecturale cu panta abrupta.
7 rezoluții în 2020 pentru cei care vor să își cumpere un apartament pentru prima dată... Cum să economisești bani atunci când îți mobilezi casa?...