Antena Căutare

De ce să optezi pentru un dormitor cu design minimalist

Un design minimalist înseamnă reducerea ornamentațiilor în exces din designul de interior, lucru care se traduce prin linii simple, forme drepte și, în general, tonuri deschise la culoare. Într-un decor minimalist vor predomina culorile reci și nuanțele pale de maro deschis, alb, bej, crem sau gri, care pot fi completate, însă, de tonuri de albastru închis sau gri antracit.

De ce să optezi pentru un dormitor cu design minimalist

Chiar dacă opțiunile par mai limitate în ceea ce privește culorile, stilul sau materialele, există multe avantaje pentru care să optezi pentru un dormitor de acest tip. Totul este să alegi piese și culori care să creeze un spațiu aerisit, echilibrat, dar și perfect funcțional, care să ofere condițiile ideale pentru odihnă și să fie în același timp elegant și confortabil.

De ce să optezi pentru un dormitor cu design minimalist

Există o serie întreagă de argumente în favoarea unui dormitor minimalist, dintre care regăsești mai jos doar o parte dintre acestea:

Calitatea somnului va avea de câștigat

Articolul continuă după reclamă

Atmosfera de care ai nevoie înainte de somn este una de liniște, de relaxare, poate chiar de meditație, pentru că va ajuta creierul să ajungă mai ușor în starea premergătoare odihnei profunde. Felul în care se prezintă spațiul din jur, în special în aceste momente, influențează starea de bine. Un ambient încărcat, mai ales în dormitor, conduce spre un nivel ridicat de stres și chiar spre depresie, arată rezultatele unor studii din 2010 din SUA.

Din acest motiv, este important să creezi un cadru liniștit și curat, care să te ajute să te relaxezi și în care să existe condiții optime pentru somn. Calitatea somnului este, așadar, cea care va avea cel mai mult de câștigat dacă alegi un stil minimalist în dormitorul tău.

Pe de altă parte, pentru dormitor ai nevoie oricum de un număr limitat de piese de mobilier. Dacă alegi piesele potrivite, vei vedea că liniile simple și curate ale acestui stil se îmbină foarte bine cu funcționalitatea spațiului.

Ai nevoie de un număr limitat de piese de mobilier

Chiar dacă o amenajare în stil minimalist presupune reducerea numărului de obiecte de mobilier la strictul necesar, există anumite piese indispensabile în dormitor: patul, șifonierul, noptierele, sursa de lumină. Este important, însă, felul în care le alegi, dacă dorești să păstrezi trăsăturile reprezentative ale stilului minimalist în dormitorul tău.

Patul: Optează pentru un pat pe cât posibil din materiale naturale, adică lemn sau chiar MDF, suficient de rezistent, dar și maleabil pentru un mobilier de dormitor. Culorile recomandate sunt cele natur, bej, crem.

Comoda pentru haine este o piesă pe care o poți integra în dormitor, chiar dacă nu pare o piesă esențială. Poți păstra una de dimensiuni mici, cum sunt cele de lenjerie și prosoape sau chiar hainele de pat. În general, poți găsi o astfel de piesă din lemn sau MDF care să păstreze liniile simple, curate, drepte ale stilului minimalist.

Noptiera este un obiect practic și funcțional în dormitor, pentru că e locul unde punem rapid cartea, ochelarii sau telefonul înainte de culcare. Dacă alegi doar această piesă de mobilier și renunți la comoda de haine, poți opta pentru noptiere cu mai multe spații de depozitare.

Beneficiezi de o linie unitară de culori

Paleta de culori în stilul minimalist este în general monocromatică, iar culoarea este folosită ca accent, după cum subliniază și designerul Sharon Blaustein pentru B Interior.

Dacă dorești să aduci accente de culoare, este bine să te limitezi la aceeași paletă cromatică precum cea folosită pentru mobilier. De exemplu, dacă ai folosit bej, crem sau gri pal pentru mobilier, joacă-te cu nuanțe de verde, maro închis și cărămiziu pentru accesorii, ca să păstrezi aceeași notă a culorilor de pământ.

Draperiile, în schimb, pot crea o adevărată oază de culoare și pot schimba total atmosfera din dormitor. Pentru aerul rafinat de care ai nevoie, alege unele înalte, care să ajungă până la pământ și care să izoleze fonic încăperea. Poți opta și aici pentru nuanțe pământii sau chiar albastru antracit sau wenge, dacă dorești un contrast puternic.

Un aspect important într-o amenajare minimalistă îl reprezintă ferestrele mari, care ar trebui să permită să intre cât mai multă lumină naturală. Optează pentru jaluzele deschise la culoare din material textil sau chiar franjuri, sau pentru rolete de tip zebră.

O altă pată de contrast și de culoare în dormitor poate fi covorul. Acesta poate fi ales într-o notă ușor diferită față de restul pieselor din încăpere, dacă acesta va fi singura pată de culoare mai mare de acest fel.

Concluzie

Promotorii stilului minimalist în arhitectură, dar și în designul de interior, sunt pentru simplitatea aranjamentelor, prin reducerea conținutului la strictul necesar, fără a pierde din vedere esteticul. Formele trebuie să fie liniștite, necomplicate iar culorile și texturile să se îmbine armonios.

Dacă îți cam place acest concept și îți dorești o atmosferă de calm și liniște în dormitor, cu siguranță vei aprecia stilul minimalist în dormitorul tău.

3 accesorii pentru mobila de bucătărie care fac diferența în locuința ta... Ce accesorii să îți cumperi după ce ti-ai luat o mașină second hand?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x