Live acumTe cunosc de undeva! (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Natural sau artificial? Ce brad să cumperi de Crăciun dacă încerci să protejezi mediul înconjurător

An de an, are loc nelipsita dezbatere despre cea mai ecologică variantă pentru bradul de Crăciun. Producătorii de brazi artificiali susțin că oferă o alternativă pentru tăierea copacilor, pe când cei care cresc brazi pentru vânzare spun că amprenta de carbon a celor artificiali este mult mai mare decât a celor naturali.

Brad de Crăuciun

Conform unui studiu realizat de compania franceză de consultanță Ellio, e de trei ori mai poluant să produci un brad artificial care va fi utilizat timp de șase ani decât să tai în fiecare an unul natural. De obicei, brazii artificiali sunt produși în China și folosesc ca materie primă PVC-ul, material care elimină substanțe cancerigene în timpul producției și după aruncare și nu poate fi reciclat. În plus, emisiile aferente transportului brazilor artificiali sunt, de obicei, mai mari decât cele corespunzătoare celor naturali, cultivați local.

Așadar, un lucru este cert: singura soluție cu amprentă 0 de carbon este aceea de a renunța total la a mai împodobi bradul pentru Crăciun. Există însă câteva variante care v-ar putea aduce satisfacții mai mari.

În loc să tăiem, putem planta

În fiecare an, diferite organizații care protejează mediul înconjurător implementează tot mai multe campanii de protejare a naturii. În colaborare cu acestea putem să plantăm un brăduț pe care să-l avem în fiecare an și care să contribuie la îmbunătățirea unui trai mai bun.

Pentru cei care nu doresc totuși să renunțe la împodobirea bradului, există și alternative sustenabile. Doritorii pot achiziționa brazi în ghivece, pe care apoi îi pot planta. Trebuie însă menționat că, pentru a mai putea fi plantat, un astfel de brad ar trebui ținut în interior în jur de o săptămână și udat periodic.

Cei care nu se văd plantând copaci și au o anumită doză de creativitate își pot crea propriul brad de Crăciun. De preferat, din materiale reciclate. Sunt o grămadă de idei pe Pinterest, trebuie doar să vă folosiți imaginația.

Natural sau artificial? Ce brad să cumperi de Crăciun dacă încerci să protejezi mediul înconjurător

Natural sau artificial? Ce brad să cumperi de Crăciun dacă încerci să protejezi mediul înconjurător

Recomandari