Verile devin tot mai fierbinți și greu de suportat. Dacă ai amânat până acum să-ți instalezi un sistem de climatizare, timpul încă nu e pierdut. Și există chiar și soluții mai puțin permanente, indiferent de situația din locuință. La o astfel de decizie, și prețul cântărește destul de mult. Dar având în vedere că poți cumpăra orice în rate de la Altex, confortul tău ar trebui să fie prioritar.
1. Tradiționalul AC
Adică ce-și ia toată lumea. Un aparat care preia aerul din cameră, îl răcește cu ajutorul freonului și elimină căldura afară. Acest tip de sistem conține două unități, una interioară și una exterioară. Iar cele două sunt legate printr-o conductă de cupru, prin care circulă freonul. Cu cât această țeavă este mai lungă, cu atât vei avea o pierdere mai mare de energie. Deci, cam trebuie să se alinieze planetele în locuință, ca să nu dai banii pe aer de pomană.
2. Ventilatorul ieftin, dar ieftin
La capătul opus al nivelului de intervenție asupra pereților casei tale, se situează umilul ventilator. Poți să te duci chiar acum să-ți iei unul, îl bagi în priză și gata, bagă aer. Doar că simpla mișcare a aerului cald din casă nu-l face mai rece. Este pur și simplu o iluzie. Există însă un truc bătrânesc, din vremurile când n-auzise nimeni de freon. Dacă așezi un castron mare de gheață în dreptul ventilatorului, ai obținut un AC rudimentar. Principiul e cam același, doar că trebuie să păzești mereu gheața și s-o schimbi când e doar apă chioară.
3. Ventilatorul puțin mai scump
Cam pe același principiu, doar că ceva mai hi-tech, funcționează și răcitoarele. Ai putea să le confunzi cu unitățile de aer condiționat portabil, la care ajungem mai târziu. Dar un răcitor e tot un ventilator, numai că are un rezervor de apă sau gheață integrat. Pe care trebuie să-l tot alimentezi. S-ar putea să fie o soluție bună mai ales dacă petreci cele mai multe ore însorite la birou și ai nevoie de răcoare doar pe seară, până se liniștește zăpușeala.
4. AC portabil, dar nu prea
Funcționează la fel ca cele montate de perete, dar se laudă că pot fi mutate. E adevărat că unele vin pe roți și că nu trebuie să le fixezi nicăieri. Dar ce nu-ți dai seama la o privire rapidă în magazin este că și acest aparat are evacuare. Care trebuie scos cumva în exterior. Prin urmare, va trebui să găsești un spațiu oarecum fix în geam sau perete, pe care să-l decupezi. Avantajul este că scapi de unitatea exterioară, care este integrată în cea din interior.
Cam astea sunt variantele cele mai populare de răcorire a locuinței. E important să nu te concentrezi doar pe tipul de produs pe care-l alegi, ci și pe serviciul de instalare. De multe ori, montarea se dovedește prea complicată sau conduce la compromisuri nefericite. Cum ar fi să ai sufrageria străbătută de o conductă pentru că nu poți monta aparatul lângă geam. Însă, indiferent ce alegi, măcar poți sta liniștit când vine vorba de buget. Prin cardul de credit CardAvantaj, plătești în rate fără dobândă* orice cheltuială mare, în special la magazinele de electrocasnice.
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.