Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

Protejarea structurilor din lemn – ce solutii sunt disponibile pe piata?

Dintotdeauna lemnul a fost preferat de constructori, atat datorita esteticii si rezistentei sale, cat mai ales a multiplelor avantaje pe care le ofera. De altfel, este un material natural, care nu polueaza, iar daca este protejat de factorii externi si daunatori are o durabilitate remarcabila.

Servicii de ignifugare

Pentru a fi folosit in constructii, lemnul trebuie verificat, protejat si intretinut continuu, iar pentru asta o buna solutie este aplicarea de tratamente, in functie de necesitati. Evident, este mult mai ieftin sa protejezi decat sa schimbi lemnul folosit in constructie, de aceea este importanta verificarea periodica a acestuia, pentru a constata eventuale probleme sau factori ce ii afecteaza calitatea.

Principalii factori ce conduc la deteriorarea lemnului

Daca este folosit in constructii exterioare, fara un tratament lemn adecvat, acesta va fi afectat de:

 • precipitatii;
 • schimbari de temperatura brusca – inghet/dezghet;
 • radiatii solare;
 • praf;
 • ciuperci, carii de lemn, insecte;
 • rozatoare, animale si pasari.

Protejarea lemnului – ce tratamente se potrivesc, in functie de probleme?

In cazul constructiilor exterioare din lemn, mult mai afectate, se recomanda urmatoarele tratamente:

Pentru evitarea aprinderii si propagarii unui incendiu, ignifugarea

Echipa servicii-ignifugare.ro ofera ignifugare lemn cu ajutorul substante ignifuge pentru a creste rezistenta lemnului la ardere. Exista 4 tipuri de astfel de tratamente:

 • ignifugare prin imersie – lemnul este scufundat in solutie ignifuga o anumita perioada;
 • ignifugare prin pulverizare – se pulverizeaza solutie ignifuga pe lemn, cu ajutorul echipamentelor speciale, chiar daca acesta a fost deja montat;
 • ignifugare prin pensulare – cu ajutorul unei pensule se aplica solutia pe suprafata lemnoasa, doar ca este un proces de durata;

Pentru evitarea umezelii si a mucegaiului, hidrofugarea

Lemnul este unul dintre materialele cele mai vulnerabile la umezeala, iar acest tratament il fereste de efectele nedorite. Hidrofugarea presupune aplicarea de lacuri speciale sau uleiuri (ulei de in, ulei de tung, ulei de nuci sau alte uleiuri minerale), care acopera toti porii lemnului, impiedicand patrunderea apei.

Pentru evitarea ciupercilor, a insectelor si a cariilor, antiseptizarea

Procesul presupune aplicarea unor lacuri sau produse speciale, care sa il protejeze impotriva acestor daunatori, si care se poate realiza prin 3 metode:

 1. Tratarea lemnului cu abur la temperaturi ridicate;
 2. Injectarea lemnului cu solutii speciale;
 3. Tratarea lemnului cu sulfat de cupru (cunoscut si ca piatra vanata) sau cu borax;

Pentru protejarea lemnului impotriva razelor UV si a poluantilor chimici, vopsirea si lacuirea

Lemnul din constructiile exterioare este afectat in mod direct de razele UV, vant si praf, care duc la fragilizarea si decolorarea lemnului, creand un mediu propice pentru aparitia mucegaiului sau a altor microorganisme.

O buna solutie este aplicarea de vopseluri si lacuri. Vopseaua protejeaza lemnul de poluantii chimici, iar lacuirea de razele UV si ii ofera un aspect proaspat.

Recomandari