- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astfel, pentru a putea preveni apariția și răspândirea coronavirusului, dar și contaminarea proprie sau a celor din jurul nostru, trebuie să cunoaștem care sunt principalele măsuri de igienă care ne pot ajuta să depășim această perioadă de autoizolare.
Centrul pentru Prevenire și Controlul Bolilor din SUA a oferit un întreg ghid cu recomandări în ceea ce privește igiena zilnică, dar și pentru curățarea și dezinfectarea locuinței persoanelor care se află în izolare sau sunt suspecți de COVID-19. Scopul principal este acela de a limita supraviețuirea coronavirusului în ambient, iar recomandările fac referire la toate suprafețele din locuință. Drept urmare, în cele ce urmează îți vom prezenta recomandări generale pentru dezinfectarea locuinței și produsele pentru dezinfectat pe care trebuie să le folosești în casă!
Idei generale despre curățarea și dezinfectarea suprafețelor
Termenul de curățare face referire la îndepărtarea murdăriei, a germenilor și a bacteriilor existente pe suprafețele din locuință. Procesul de curățarea nu are rolul de a omorî germenii, ci doar îi îndepărtează, reducându-le numărul și prevenind, astfel, răspândirea infecției.
În ceea ce privește dezinfectarea, însă, aceasta presupune utilizarea unor dezinfectanți și detergenți universali pe bază de substanțe chimice, care ucid germenii de pe suprafețe. Procesul de dezinfectare nu are rolul de a curăța suprafețele murdare, însă, prin uciderea bacteriilor de pe suprafețe care au fost deja curățate, dezinfectarea reduce intens riscul de răspândire al infecției cu noul coronavirus.
Recomandări pentru dezinfectarea locuințelor
Oamenii sunt încurajați să curețe cât mai des suprafețele obiectelor cu care intră cel mai mult în contact precum mesele, clanțele, mânerele dulapurilor, prizele, întrerupătoarele, chiuvetele sau toaletele, cu ajutorul unor soluții de uz casnic și al soluțiilor dezinfectante puternice, recomandate pentru fiecare suprafață în parte. Ține cont și de etichetele acestor produse dezinfectante, întrucât acestea conțin instrucțiuni clare privind utilizarea sigură și eficientă a lor, inclusiv măsurile de precauție ce trebuie luate atunci când folosești respectivele produse și soluții.
În Europa, Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile sugerează dezinfectarea suprafețelor din casă și a obiectelor de uz casnic cu soluții uzuale de dezinfectat, pe bază de alcool și substanțe chimice.
Recomandări pentru dezinfectarea suprafețelor din locuințe
Atunci când cureți sau dezinfectezi suprafețele din locuință este necesar să folosești mănuși de unică folosință, urmând să le arunci de fiecare dată când ai dezinfectat suprafețele din casă. În cazul în care mănușile sunt reutilizabile, acestea vor fi dedicate special dezinfectării suprafețelor pentru coronavirus și nu trebuie utilizate și în alte scopuri. Odată ce ai îndepărtat mănușile este necesar să te speli bine pe mâini cu apă și săpun.
În cazul în care suprafețele din casă sunt murdare, le vei putea curăța folosind detergenți, înainte de a le dezinfecta. Pentru dezinfectare sunt recomandate, așa cum am menționat anterior, soluții de uz casnic, soluțiile pe bază de alcool și soluțiile dezinfectante înregistrate de Agenția de Protecție a Mediului, acestea fiind cele mai eficiente împotriva coronavirusului. Acum găsești produse de curățat și dezinfectat pentru casă pe altex.ro: https://altex.ro/curatenie-intretinere-casa/cpl!
Așadar, poți oricând accesa gama variată de produse pentru curățenie și întreținere casă, precum cele pentru curățarea bucătăriei sau produsele pentru curățare și dezinfectare a băii, fie ele soluții pentru suprafețe, dezinfectanți pentru baie sau detergenți de vase.
În cazul suprafețelor moi, precum podelele, covoarele sau draperiile, este necesar să îndepărtezi petele vizibile folosind substanțe de curățare, iar după curățare articolele vor fi fie spălate la cea mai mare temperatură, corespunzătoare pentru acestea, fie dezinfectate cu soluții speciale, adecvate pentru suprafețe precum podele sau covoare.
Recomandări pentru dezinfectarea articolelor de îmbrăcăminte, a prosoapelor și a lenjeriilor
Atunci când manipulezi haine murdare ale unor persoane suspecte de a fi infectate cu noul coronavirus, este necesar să utilizezi mănuși de unică folosință. În cazul în care nu ai la îndemână aceste mănuși atunci când pui la spălat hainele murdare, va trebui să te speli corespunzător pe mâini, cu apă și săpun, odată ce ai terminat.
Dacă este posibil, încearcă să nu scuturi hainele murdare, deoarece acest lucru va diminua posibilitatea dispersării virusului în aer. De asemenea, spală articolele vestimentare, prosoapele și lenjeriile la cea mai înaltă temperatură, utilizând detergenți de rufe. În cazul în care unele articole vestimentare nu suportă spălarea la cel puțin 90 de grade Celsius, este recomandată utilizarea unor soluții chimice precum clorul sau alte produse pentru decontaminare, speciale pentru anumite țesături.
Așadar, în această perioadă de autoizolare este recomandat să cureți și să dezinfectezi cât mai frecvent atât suprafețele cu care intri în contact, cât și articolele vestimentare, folosind soluții dezinfectante pe bază de alcool sau substanțe chimice. Vei reuși, astfel, să prevenii apariția și răspândirea coronavirusului, respectând măsurile de igienă și recomandările menționate.