Culoarea este parte integrantă a vieții noastre cotidiene. Amprenta de culoare aleasă va reflecta gustul personal, afinitățile celui care o aplică.
Ne ajută sa rememoram șcene din viața noastră prin nuanțele care ne-au fermecat la prima vedere; ne vom aminti mereu un peisaj, o casa sau o persoana in culorile imbinate armonios si echilibrat; aceasta senzatie ne ramane imprimata in suflet.
Paleta este in continuă completare, de la piatra in diversele sale forme, marmura cu variatiile sale cromatice, lemnul, personal prin al sau flader, la finetea materialelor textile care au imbogatit semnificativ interioarele, ceramica cu a sa culoare arsa de rosu, pana la culorile pietrelor pretioase; toate reprezinta surse de inspiratie iar fara ele am fi fost incapabili sa putem aspira la combinatii noi cromatice, cum ar fi cuprul oxidat sau sticla colorata.
De-a lungul istoriei culoarea joacă un rol important în decorații și sculpturi iar în arhitectură reprezintă un element fundamental. Ca parte a vietii noastre casa si interiorul acesteia trebuie sa capete nuanta, lirismul arhitecturii constand atat in manevrarea formelor dar si a texturilor si culorilor. Aplicata cu mare grija, culoarea face autentic interiorului unui spatiu sacru, unei fatade de muzeu, locuinte cat si mobilierului. Rezultatul acestui joc de a colora poate deveni obositor, chiar daunator de aceea se cere o atentie sporita in calibrarea culorilor si nuantelor. Aceasta grija a determinat studiul a numerosi artisti si arhitecti printre care: Piet Mondrian, Joan Miro, Le Corbusier, Mies van der Rohe, Gerrit Thomas Rietveld, s.a. In cazul celor mentionati, cantitatea de culoare este bine cantarita in raport cu ce s-a vrut a fi transmis.
Pe lângă atmosfera obtinută datorita nuanțelor, culoarea ocupa un loc mult mai subtil, poate fi folosita ca semnal ce da identitate unui loc, poate fi accent necesar intr-un spatiu interior sau chiar exterior, necesitatea unui punct forte, poate comunica activitatea din interior marcand casa scarii sau intrarea, poate ghida privirea si poate surprinde in mod deliberat. Rosu, galben, orange te incalzesc, te relaxeaza; zugravind un perete in culori calde ai senzatia de dilatare a spatiului, de relaxare si prospetime. Culorile reci: albastru, violet, negru iti induc o stare de rece, agonie, frig, micsoreaza spatiul si transmit pesimism, indoiala si tristete. Verdele pe de alta parte, desi apartine tot culorilor reci, va ajuta la deconectarea nervoasa, la meditatie, contemplare si asociere de idei. Albul ne va face expansivi, puri, luminosi si increzatori in fortele proprii.
Culoarea este unul din cele mai personale mijloace prin care omul isi proiecteza si exteriorizeaza pulsul structurii sale afective. Este o calitate a lumii si a luminii cu cea mai mare putere de fascinastie pentru sufletul omenesc. Fara culoare, fara lumina in viata, am fi mult mai saraci, mai agitati, si am pierde din puterea de a intelege si stapani viata. Vizibila sau invizibila ea influenteaza puternic tot ceea ce noi reprezentam.
Dă culoare vieții tale! Găsește-ți viitoarea locuință pe HomeZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri imobiliare din România.