Antena Căutare

Dragobete 2023. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România

Dragobete 2023 este sărbătoarea iubirii la români pe 24 februarie, un prilej special pentru cuplurile care vor să sărbătorească iubirea și uniunea. De această sărbătoare pur românească să leagă multe tradiții și superstiții care datează din vremuri străvechi și până astăzi au fost luate în considerare. Află de Dragobete 2023 tradițiile pe care trebuie să le respecți.

Galerie
Dragobete 2023. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România. | Shutterstock.com

Conform unor legende populare, Dragobetele sărbătorit pe 24 februarie 2023 este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și iubăreț, care obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale, pentru a sărbători iubirea.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, ”zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni. Dragobetele este, totodată, simbolul tinereţii, al veseliei, este protectorul îndrăgostiţilor în tradiţia românească.

Ce reprezintă Dragobetele pentru români

Obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în unele sate din nordul şi vestul Olteniei, şi în funcţie de regiune poate avea şi alte denumiri precum "Cap de primăvară", "Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor", "Dragostitele", "Ziua Îndrăgostiţilor", "Sânt Ion de primăvară" sau "Granguru". Acesta este și ziua în care românii caută idei de cadouri pentru a le arăta măcar simbolic persoanelor dragi cât de mult le iubesc.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Mesaje de Dragobete 2023. Declarații de dragoste pentru data de 24 februarie

Anul acesta Dragobetele cade vineri, iar toate cuplurile îndrăgostite sărbătoresc iubirea în această zi specială. Potrivit Calendarul Ortodox, Dragobetele semnifica în mitologia românescă zeul tinereții și al iubirii.

Sărbătoarea de Dragobete are o semnificație foarte puternică pentru că semnifică în același timp sfârșitul unui anotimp, pentru că în doar câteva zile va veni oficial primăvara, pe 1 martie, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești pentru că urmează să înceapă postul Paștelui în 2023, chiar pe 27 februarie.

Citește și: Ruladă din pișcoturi cu cremă de mascarpone și căpșuni. Desert simplu și rapid pentru a sărbători iubirea.

Tradiții de Dragobete care s-au păstrat până în 2023

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 24 februarie fetele se îmbracă frumos și pornesc să culeagă primele flori ale primăverii, pe care să le pună ulterior la icoane. Se spune că acest gest le va păstra mereu tinere și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra lor.

Iată tradițiile de Dragobete 2023 care s-au păstrat până în prezent

  • De Dragobete, tinerii obişnuiau să se îmbrace în haine de sărbătoare şi să se întâlnească în pădure pentru a culege buchete cu primele flori ale primăverii. Culesul florilor era însoţit de cântece şi de un joc numit ”zburătorit” pentru a le aduce energie bună tot anul;
  • La prânz fetele obişnuiau să alerge spre sat, în timp ce băieţii încercau să le prindă şi să le sărute. Sărutul era un echivalent al logodnei, care se anunţa seara în cadrul comunităţii satului şi membrilor celor două familii;
  • Participanţii la sărbătoare erau consideraţi binecuvântaţi în acel an, urmând să aibă belşug şi să fie feriţi de boli. Potrivit unei sperstiţii, persoanele care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an;
  • Tinerele necăsătorite obişnuiau să strângă puţina zăpadă care se mai găsea, numită şi ”zăpada zânelor”. Apa apărută în urma topirii acestei zăpezi ar fi avut proprietăţi magice şi era folosită pentru descântece de iubire, dar şi în ritualuri de înfrumuseţare. Conform datinilor străvechi, această zăpadă apărea în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea fetele obişnuiau să îşi clătească chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase ca zânele;
  • Fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoană de sex masculin nu aveau parte de iubire pe tot parcursul anul;
  • În unele sate se credea că toate fetele care ajungeau să atingă un bărbat dintr-un sat învecinat urmau să fie îndrăgostite tot timpul anului;
  • Sărutul este obligatoriu, plânsul este interzis atât bărbaților, cât și femeilor;
  • Conform tradiţiei, în această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Citește și: Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Tradiții și obiceiuri de 24 februarie

“Dragobetele sărută fetele”

Toți am auzit măcar o dată în acestă periodă, "Dragobetele sărută fetele" și totuși de unde povine acestă expresie? La întâmplarea nu este deloc! Aflăm că Dragobetele mai este numit și „Cap de primăvară, ziua în care păsările îşi fac cuiburi iar tinerii, ochi dulci” sau „Sântion de primăvară” (a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul).

Deși foarte mulți au auzit de expresia „Dragobetele sărută fetele” din această zi specială, foarte puțini știu de unde provine.

Încă din trecut, în ziua de 24 februarie băieții porneau prin împrejurimi pentru a aduna flori, iar la întoarcere fugăreau fetele pentru a le oferi florile, dar și un sărut. Dacă fata avea drag de vreun băiat, se lăsa prinsă și sărutată. Se spune că în ziua de Dragobete, tinerii își găsesc sufletul pereche, iar de aici vine și obiceiul de „Dragobetele sărută fetele”. Practic, expresia vine de la fetele care se lasă sărutate de băieți cu inima pură, care își caută doamna care să îi însoțească pe drumul vieții.

Citește și: Tradiții de Dragobete. De unde vine expresia:„Dragobetele sărută fetele”

Doar oamenii cu ochi de vultur pot observa bufnița din tufișuri în cinci secunde. Iluzie optică pentru genii... Pericolul ascuns din conservele de ton. Mulți cred că produsele conțin metale grele, dar adevăratul risc e cu totul altu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x