Antena Căutare

7 intrebari pe care adolescentii le urasc

Sa vorbesti cu un adolescent poate fi o adevarat provocare. Vezi mai jos cele sapte intrebari care ii enerveaza cel mai mult pe tineri.

1. Ce-ai facut azi?

Intrebarile generale precum "Cum a fost la scoala?" sau "Te-ai distrat aseara?" nu ii incanta foarte mult pe adolescenti. Acestia privesc intrebarile de acest gen cu neincredere si le considera mult prea previzibile. De aceea, niciodata parintii nu vor obtine un raspuns mai elaborat decat "A fost bine.".

2. De ce nu i-ai spus sa te lase in pace?

Bataile intre copii debuteaza in general la varsta de 11 ani si continua sa se agraveze in anii adolescentei. Statisticile spun ca unul din trei copii fie a parte la o agresiune fie este victima unui asemenea comportament. Agresiunea poate insemna violenta fizica, dar si excluderea din grupuri sociale, comentarii rasiste ori cu tenta sexuala, ori violenta prin suporturi electronice precum email, telefoane mobile, site-uri.

Articolul continuă după reclamă

Studiile arata ca tinerii se feresc sa le spuna parintilor ca sunt victima unui abuz datorita fricii de a fi umiliti.

3. Cu ce te-ai imbracat azi?

Materialismul este in crestere in randul adolescentilor si nici nu este de mirare din moment ce atatia producatori se adreseaza direct tinerilor si copiilor prin reclamele lor. Aceasta este si perioada in care ei isi formeaza personalitatea si sunt cel mai impresionabili.

Ei sunt mai dispusi sa creada ca hainele si brandurile ii descriu si le defineste statutul, avand un impact puternic asupra statutului lor, dar si asupra aspiratiilor pe care le pot avea (75% dintre copiii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani isi doresc sa se imbogateasca).

In Statele Unite, copiii sunt cei mai predispusi sa creada ca ceea ce au e ceea ce sunt, iar fenomenul se extinde. Totodata, cei care nu au incredere in ei sunt mai dispusi sa pretuiasca lucrurile materiale decat cei cu stima de sine ridicata.

4. De ce esti atat de sensibil/a?

Pubertatea este o perioada destul de intensa, mai ales din cauza transformarilor hormonale prin care trece corpul unui adolescent. Iar aceste schimbari tind sa aiba loc din ce in ce mai devreme cu fiecare noua generatie de copii.

Cele mai recente cercetari arata ca zona creierului care regleaza emotiile este inca in dezvoltare la preadolescenti si adolescenti. Asa ca asteapta-te la schimbari bruste de comportament si ca adolescentii tai sa fie foarte sensibili la orice le spui, in special la critici sau reprosuri.

Cel mai bine e sa nu ii tachinezi pentru ca este posibil sa o ia foarte personal. Si niciodata nu le tine morala sau nu ii disciplina in fata unui prieten sau coleg.

5. De ce ai facut asa ceva? (sau, mai rau: Unde ti-a fost capul?)

E de asteptat ca adolescentul tau sa fie un pic cam impulsiv sau sa se poarte nebuneste. Insa in aceasta perioada a vietii lor sunt mai predispusi ca oricand sa fie impulsivi. Ei nu se gandesc tot timpul la consecintele faptelor lor si mai ales la efectul unor vorbe spuse la nervi. De aceea, daca ii judeci sau le ceri sa se justifice, de multe ori nu vei obtine decat o atitudine de nedumerire sincera, sau mai rau, de revolta ca i-ai intrebat.

6. De ce nu ai zis "nu" pur si simplu?

Nevoia de integrare este foarte puternica, la fel ca si presiunea exercitata de parerea pe care o au ceilalti despre ei. De fapt, niciodata nu va fi atat de mare ca acum. Adolescentii simt astfel ca cel mai prost sfat pe care il pot primi este "Spune nu si gata!".

Ei cauta strategii pentru a face fata presiunii intr-un mod in care sa se simta bine fata de alegerea facuta, sa arate tarie de caracter sau o trasatura de personalitate, nu doar simplul refuz pentru ca asa le-au spus parintii.

7. De ce nu treci peste asta si nu mergi mai departe?

Relatiile de la aceasta varsta sunt critice si joaca un rol important in stima de sine a adolescentului. Ei descopera atractia pentru sexul opus si au primele indragosteli. De aceea cand exista o cearta intre prieteni sau o despartire de cuplu, situatia este intens dramatizata.

Desi tie iti poate parea copilaros ceea ce i se intampla si chiar nesemnificativ, nu ii spune ca exagereaza sau ca nu ar trebui sa simta atat de intens anumite lucruri. Suferinta lor este reala si ei o resimt cu toata fiinta. E posibil sa le ia ceva timp sa isi revina, in special la aceasta varsta cand sunt atat de preocupati sa nu fie umiliti.

Nu se simt doar impovarati de propria suferinta, dar si de "ce spun ceilalti despre mine". Cu atat mai mult nu ii spune sa depaseasca mai repede momentul daca este vorba de un baiat. Desi ne-am obisnuit sa credem ca ei trebuie sa fie mai puternici, mai rezistenti inca de mici, de multe ori chiar ei sunt cei care isi revin mai greu dupa o ruptura sentimentala in care s-au implicat profund.

foto: gilgarciatherapist.com

VIDEO! Bijuteriile mari, din nou in voga... Harry Potter si Talismanele Mortii, ultimul joc HP, va fi lansat in doua parti...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x