Antena Căutare

Analiza: Cum suntem influentati sa mancam

In zilele noastre lumea este agasata de numeroasele capricii culinare. Ce mancam azi: gatim ceva sanatos sau dam fuga la fast-food? In functie de ceea ce alegem sa mancam dam un credit mai mic sau mai mare anumitor producatori.



Ce mancam azi?

Zilnic avem trei mese principale, ca varianta ideala de alimentare. La acestea se pot adauga si doua gustari. In acest mod avem posibilitatea sa „votam" pentru ceea ce mancam de cel putin trei ori pe zi. Cea mai grava eroare pe care o putem face este sa alegem in cele trei momente ale zilei, alimente procesate sau meniuri de tip fast-food.

Se stie deja ca, intr-un procent foarte mare, produsele din marile magazine contin adaosuri periculoase care ne afecteaza sanatatea, iar preparatele de tip fast-food sporesc numarul supraponderalilor si obezilor.

Sa alegem produsele naturale sau cu termen de valabilitate mic

Una dintre cele mai moderne teorii privind nutritia sanatoasa ne indruma sa consumam alimentele care in final se deterioreaza (putrezesc). In aceasta categorie intra: legumele, fructele, carnea proaspata si produsele lactate. Restul preparatelor, respectiv cele cu termen de valabilitate mare sau puternic aditivate, trebuie sa reprezinte exceptia, si nu regula unei alimentatii sanatoase.

Producatorii raspund la cererea de pe piata

Daca „votam" zilnic pentru alimente procesate, nenaturale, nu facem decat sa-i determinam pe producatori sa satisfaca aceasta cerere. Daca, dimpotriva, incepem sa alegem macar o masa naturala pe zi, ii ajutam pe acei producatori, mai mici la numar si cu mai putina putere financiara, sa produca mai mult.

Daca, de exemplu, vom manca mai multe preparate din carne pline de nitriti si potentiatori de arome sau vom bea sucuri artificiale care abunda in aspartam si acesulfam K, ii vom stimula pe producatorii lor sa puna pe piata noi si noi cantitati din produsele respective.

Daca insa vom refuza sa mai cumparam produsele care contin ingrediente artificiale, ii vom determina pe producatori sa puna pe piata ceva sanatos. De noi, consumatorii, depinde care va fi pe viitor scara valorilor alimentare.

Este posibil fast-food sanatos?

Unii spun ca da. Dovada consta in aparitia unor restaurante de tip fast-food care folosesc ingrediente sanatoase: carnea, legumele si fructele utilizate la prepararea meniurilor sunt naturale, unele de provenienta organica (bio), aromele provin din verdeturi proaspete, iar sucurile sunt preparate pe loc din fructe.

Deocamdata putem numara pe degete astfel de puncte care functioneaza la nivel global si care pun pe masa produse sigure. Putem ajuta la cresterea numarului lor „votand" pentru un nou tip de restaurant fast-food, care sa prepare mancarea repede, dar din ingrediente sigure.

Pe viitor, sa investim mai mult in alimente proaspete

Cand s-a facut propunerea pentru introducerea taxei pe fast-food nu s-a ajuns la aprobarea ei si asta pentru ca au existat multe puncte de vedere divergente. Este momentul ca, incepand de la nivelul individual si ajungand pana la cel oficial, sa se acorde mai multa importanta alimentelor proaspete.

A investi in alimente proaspete inseamna a fi cu totii mai interesati de ele, inclusiv prin politici de subventionare din partea statului. Doar asa putem schimba politica globala alimentara.

foto: visualphotos.com
Citeste Revista Felicia!

Pepene galben si capsune pentru ten si par frumos... Cand devine imbaierea copilului un pericol?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x