Antena Căutare

Aproape totul despre bere

Orzul, hameiul, apa si drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transforma intr-o bautura amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, care are darul de a aduna prietenii laolalta. Berea, cea mai veche si raspandita bautura, daca este consumata cu moderatie, poate fi parte a unui stil de viata echilibrat, spun specialistii.

ISTORIC

Povestea si arta producerii berii sunt vechi de cand lumea. Cu ajutorul hieroglifelor, al cuneiformelor si al semnelor, istoricii au mers pe urma berii pana in Africa antica, Egiptul antic si vechile triburi sumeriene.

Cele mai vechi dovezi sunt de acum aproximativ 6.000 ani si se refera la sumerieni. Se spune ca acestia au descoperit tehnologia de fabricatie a berii din pura intamplare. O scriere veche de 4.000 de ani este un imn inchinat lui Ninkasi - zeita berii.

Acest imn este el insusi o reteta de fabricare a berii. Nimeni nu stie cu exactitate cum a avut loc procesul de fabricare, dar se pare ca o bucata de paine umeda a fermentat, rezultand o pasta.

Articolul continuă după reclamă

Conform pictogramelor, in care au fost recunoscute painea si orzul, painea era prajita, apoi cufundata in apa, obtinandu-se un terci, din care rezulta o bautura care avea darul sa-i duca pe oameni "in al noualea cer".

Sumerienii au fost singurii care au putut repeta acest proces, fiind considerati parintii tehnologiei obtinerii berii. Ei au descoperit o "bautura divina" care, cu siguranta, era un dar al zeilor.

Din Epopeea lui Ghilgames, scrisa in mileniul 3 i.Hr., aflam ca la fel de importanta ca si painea era berea. Aceasta epopee este cunoscuta ca prima mare lucrare literara din istoria omenirii.

Dupa caderea Imperiului Sumerian, in mileniul II i.Hr., babilonienii au preluat controlul Mesopotamiei. Cultura lor se baza pe cea sumeriana, ei preluand si dezvoltand tehnologia de fabricatie a berii. Astazi se stie ca babilonienii produceau 20 de tipuri de bere.

La inceputuri, berea era tulbure si nefiltrata. Cea produsa in Babilon a fost exportata pana departe in Egipt. Hammurabi, un important rege babilonian, a decretat multe legi cunoscute si azi.

Una dintre ele se refera la o cota zilnica de bere. Ratia era in functie de statutul social. Astfel, un muncitor obisnuit primea 2 litri pe zi, un functionar public, 3 litri, iar administratorii si marii preoti, 5 litri. In acele vremuri berea nu se vindea, ci era folosita ca "moneda de schimb".

CAMPANIE

"Romanii iubesc berea" este numele campaniei lansate de Asociatia Berarii Romaniei la data de 18 mai. Scopul campaniei este acela de a-i informa pe iubitorii acestei bauturi despre calitatile berii... daca este consumata cu moderatie.

Campania este fundamentata pe trei piloni: unul adresat consumatorilor, prin activitati media dezvoltate prin conceptul ca momentele placute din viata merg bine cu o bere; al doilea este cel de relatii publice, menit sa dezvolte mesajele adresate consumatorilor prin explicarea caracteristicilor produsului, si un al treilea pilon, foarte important pentru berari, consta in programe speciale de responsabilitate sociala: "Realitatea se schimba cand conduci baut", adresat soferilor, si "Alcoolul nu te face mare", adresat adolescentilor.

"Aceste trei componente sunt unite printr-un mesaj unic: consumata cu moderatie, berea ofera un gust minunat si o experienta placuta consumatorilor.

Berea face parte dintr-un stil de viata sanatos si modern daca este consumata responsabil", a spus Jan Derck van Karnebeek, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei. Preparata numai din ingrediente naturale, precum orz, hamei, apa si drojdie, berea este mai mult decat o bautura.

"In Europa, berea este asociata cu convivialitatea. Acest lucru este cu atat mai adevarat in Romania, o tara latina, ai carei oameni apreciaza foarte mult prietenia si timpul petrecut impreuna la un pahar de bere", a declarat Jeff Evans, scriitor britanic, membru al British Guild of Beer Writers (Asociatia britanica a scriitorilor despre bere).

Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in anul 2004 si include cinci dintre cei mai mari producatori de bere din tara: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries.

BEREA IN BUCATE

Iata o asociere cel putin curioasa! Putine gospodine stiu ca folosita in bucatarie ea poate fi un ingredient savuros, care transforma chiar si cea mai banala mancare intr-o delicatesa. Specialistii gastronomi spun ca ea fragezeste orice tip de carne, berea neagra merge cu carnea rosie, iar cea blonda cu carnea alba, conferind preparatelor o savoare unica.

Poate fi utilizata ca ingredient in prepararea aluaturilor - fragezeste compozitia de clatite si aluatul de cornulete - a sosurilor si, dupa imaginatie, ea poate inlocui cu succes apa din anumite preparate. De asemenea, bauta cu moderatie nu ingrasa, avand un continut caloric redus, nu are colesterol si este saraca in zaharuri.

citeste Jurnalul National

foto: recipes4us.co.uk

Frumusetea simpla a garoafelor... De ce e bine sa manance copiii cirese...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x