Daca, din diverse motive, copilul nu este consultat de medic, parintii ar trebui sa-l contacteze telefonic. Aceasta regula este valabila si in cazul medicamentelor eliberate fara prescriptia medicului", ne avertizeaza medicul Ramona Andronache.
"Dozele recomandate se bazeaza pe cantitatea de substanta activa, acea cantitate care este sigura pentru copilul respectiv, in functie de varsta si de greutatea lui si nu in functie de gravitatea bolii. In ceea ce priveste medicamentele, exista o regula de aur: cea a minimului necesar, cu atat mai mult cand este vorba despre un copil. Cert este ca simptomatologia copilului se va remite daca va beneficia de medicamentul potrivit, in doza potrivita.
Multi parinti isi pun intrebarea «Cum ar putea sa fie siguri ca administreaza copiilor doza potrivita de medicament?»", spune medicul Ramona Andronache. Conform unui studiu din anul 1997, 70% dintre parinti au probleme in a gasi doza corespunzatoare de medicamente care trebuie administrate copiilor lor.
MODURI DE ADMINISTRARE
"In functie de particularitatile medicamentelor, exista doua moduri de administrare. La unele medicamente, doza se ajusteaza in functie de greutatea copilului - administrarea per kilogram corp. A doua modalitate se refera la medicamentele care se dau in anumite doze, in functie de limita de varsta: pana la 3 ani o doza, intre 3 si 10 ani, alta doza.
Cele mai multe dintre medicamente se dau calculandu-se raportul pe kilogram corp. Pentru majoritatea copiilor sub 2 ani, doza se stabileste in functie de greutatea lor si nu de varsta. "De aceea, parintele trebuie sa stie greutatea copilului, care se inmulteste cu doza per kilogram. In acest fel va afla cantitatea de medicamente administrate zilnic. Aceasta cantitate se imparte in trei sau patru doze, in functie de fiecare medicament in parte.
Pentru a avea siguranta ca administram copiilor nostri cantitatea adecvata din medicament, avem obligatia sa citim cu mare atentie prospectul produsului atunci cand il cumparam. Daca nu intelegem instructiunile, vom cere farmacistului, respectiv medicului pediatru sa ni le explice", recomanda medicul Andronache.
INTOXICATII FRECVENTE
O greseala de neiertat, pe care o fac unii parinti, este aceea de a administra copiilor medicamente recomandate adultilor, medicamente pe care nu exista indicatii clare in ceea ce priveste administrarea la copii. "Este periculos sa dam copiilor medicamente pentru adulti, fie si intr-o doza mai mica.
De exemplu, administrarea de antibiotice specifice adultilor poate crea celor mici intoxicatii, care pot afecta functia hepatica, respectiv renala. Paracetamolul (acetaminofenul) este unul dintre cele mai uzitate antipiretice. Doza maxima de paracetamol este de 90 mg/kg corp la copil. Doza toxica, dupa o ingestie unica, este de 150 mg/kg corp".
O alta intoxicatie frecventa la copii este cea cu fier. Intoxicatia acuta cu fier este determinata de depasirea dozei recomandate de fier si este adesea fatala. Cazurile de intoxicatii acute apar in principal la copiii carora le sunt prescrise profilactic preparate orale cu fier.
Printre motivele care duc la intoxicatii se numara: confundarea drajeurilor cu bomboanele din cauza culorilor vii si a gustului dulce sau, cel mai frecvent, din cauza nedepozitarii acestora in locuri inaccesibile copiilor.
PARTICULARITATILE MICULUI PACIENT
Gravitatea bolii nu este un motiv de a mari doza de medicamente. "Nu administrati niciodata copilului o doza de medicament mai mare decat cea din prospect. Chiar daca are o raceala severa, o infectie a urechii sau febra, dozele mai mari nu inseamna ca vor grabi vindecarea", atrage atentia medicul Andronache.
"La copil, medicamentele au efecte diferite comparativ cu cele inregistrate la pacientul adult. Explicatia: capacitatile digestive ale copiilor sunt insuficient dezvoltate, absorbtia prin stomac si intestine a medicamentelor pe cale orala poate fi intarziata.
De asemenea, absorbtia pe cale musculara este imprevizibila la nou-nascut. La copii, absorbtia pe cale cutanata este foarte crescuta.
INAINTE SAU DUPA MASA?
O alta problema pe care o au parintii este legata de momentul optim pentru administrarea medicamentelor, respectiv "inainte sau dupa masa". In cazul in care, pe prospectul produselor nu scrie nimic, in general, nu este important cand se administreaza. "Este preferabil totusi sa se administreze dupa ce copilul a mancat.
In foarte putine cazuri, medicamentele se administreaza inainte de masa, pentru ca alimentele intarzie absorbtia componentelor farmaceutice in organism. Daca copilul poate manca alimente solide, medicul va recomanda medicamente sub forma de tablete.
Acestea pot fi strivite si amestecate cu putin iaurt sau cu piure de fructe. Atentie! Medicamentele sub forma de tablete trebuie administrate copiilor, doar cand dantura acestora permite mestecatul".
SPUNETI MICUTULUI ADEVARUL!
Nu este recomandat sa amagiti copilul ca medicamentele sunt "bomboane". Este mult mai eficient sa spuneti micutului ca siropul este un tratament pentru tusea lui. Daca micutul reuseste sa ajunga la sticluta cu sirop de tuse, deoarece nu a fost supravegheat, exista pericolul ca el sa bea toata sticla. In aceste situatii, consultati urgent un medic!
RECOMANDARI
- Exista cateva medicamente care nu ar trebui administrate copiilor. Printre aceste se numara aspirina, dar si alte medicamente care o au in compozitie.
- Antibioticele au un statut asemanator: nu trebuie administrate decat la recomandarea medicului. Deoarece exista riscul ca micutul sa aiba diverse reactii adverse.
Citeste Jurnalul National
foto: health.more4kids.info
VIDEO! Vladut a pregatit aripioare de picnic cu varza... Atentie: Patru moduri in care lipsa somnului te poate ucide...