Antena Căutare

Bebelusii - un somn mai bun in propriul patut

Care este locul potrivit in care ar trebui sa doarma copilul mic? In patul parintilor sau in propriul patut? Sunt intrebari care genereaza alte intrebari la care ne raspunde psihologul Ozana Ilie, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" din Capitala.

"In general, mamele procedeaza asa cum au vazut la mamele lor. Daca ele au dormit in pat cu mama si tata, au tendinta sa faca la fel. Dimpotriva, daca au fost invatate sa doarma in propriul patut, asa vor proceda si cu copiii lor", afirma psihologul Ozana Ilie.

"Este recomandat ca bebelusii sa doarma in patul lor, eventual plasat strategic in camera parintilor. In prezent, in Romania nu exista o statistica a numarului familiilor in care micutii dorm cu parintii in pat, totusi, se pare ca acesta este mare", spune psihologul.

"Nu ne referim la situatii in care, din motive de spatiu, parintii si copiii dorm in acelasi pat. Discutam despre cazul in care copilul are posibilitatea sa aiba patul lui. In aceasta situatie, mamele trebuie sa stie ca le revine misiunea de a-si invata pruncul sa doarma singur. Este adevarat ca unei mame ii e mai comod sa doarma cu puiul ei.

Este atenta la orice scancet, nu se mai deplaseaza prin casa daca micutul trebuie hranit sau schimbat. Totusi, mama ar trebui sa renunte la comoditate, pentru a-i asigura copilului o dezvoltare armonioasa, renuntand la acest obicei. Astfel, nu este normal ca micutul de cateva luni sau chiar un an sa doarma in patul parintilor.

Articolul continuă după reclamă

Este vorba despre igiena, despre lenjerie, despre faptul ca adultii au un sistem imunitar mai dezvoltat decat cel al copiilor", afirma Ozana Ilie. "Sunt cazuri in care parintii nu se spala suficient, se hranesc in pat. Apoi, isi aduc micutul sa doarma cu ei. Cea mai buna varianta este ca micutul sa doarma in aceeasi camera cu parintii, dar intr-un patut separat.

De asemenea, este riscul ca bebelusul sa se sufoce din cauza pernelor sau a lenjeriei prea grele, sa fie lovit sau chiar strivit."

LA UN AN

Daca in primele luni de viata, decizia de a alege locul de somn al micutului revine exclusiv parintilor, dupa varsta de 1 an, situatia se schimba. Pentru ca de la aceasta varsta micutul se poate urca singur in patul parintilor. Copilul poate refuza sa mai doarma in patutul lui si cere insistent sa faca nani-nani alaturi de parintii lui.

Daca mama nu are suficienta tarie sa-i refuze copilului acest lucru, problemele se pot complica. "Parintii trebuie sa fie fermi si ambii sa adopte aceeasi pozitie. Mama nu-i poate spune puiului «nu ai voie in patul nostru», iar tatal sa spuna invers. Copilul va sesiza imediat slabiciunea si o va folosi in avantajul lui. Nu se va mai da dus din patul parintilor, in ciuda eforturilor acestora".

... SI LA 5-6 ANI

Incepand de la 5-6 ani, multi copii isi impun punctul de vedere si cer sa doarma singuri. Desi poate parea ciudat, micutii descopera placerea somnului in patul propriu, in camera proprie, avand senzatia ca in acest fel sunt independenti de parinti.

Cea mai mare greseala pe care o pot face parintii in aceasta perioada este sa le impuna copiilor sa doarma cu ei. "Mamele au tendinta de a-si sufoca pruncii cu o atentie excesiva. Gresit. Deoarece multi dintre acesti copii vor fi timizi, nesiguri pe ei si vor avea sentimentul ca doar in preajma parintilor se simt in siguranta. O data cu inceperea scolii, vor fi retrasi, isi vor face cu greutate prieteni dintre colegii de clasa."

MAI TARZIU

Greseala de a lasa copilul sa doarma alaturi de parinti este una cu bataie lunga. "In majoritatea cuplurilor cu probleme, una dintre cauze este tocmai aceasta greseala din copilarie. Multe femei ignora rolul de partenera de cuplu si se multumesc cu cel de mama. Din acest motiv, barbatii se indeparteaza de ele si pana la divort nu e decat un pas".

Daca micutul nu vrea sub nici o forma sa doarma in camera lui, totusi parintii nu trebuie sa cedeze. "Pentru a-l obisnui pe copil, este important ca mutarea in patul sau sa se desfasoare cu mult tact, in asa fel incat el sa nu se simta expulzat de propria familie", avertizeaza psihologul. Si, atentie, "un copil obisnuit sa doarma cu parintii ar putea considera singuratatea camerei sale traumatizanta!"

FUMATORII, PERICULOSI

Bebelusii care dorm in acelasi pat cu parintii fumatori risca sa moara din cauza sindromului mortii subite, arata un studiu american publicat in The Journal of Pediatrics in iulie 2005. Conform acestei cercetari, riscul creste daca varsta bebelusilor este mai mica de 11 saptamani. Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) defineste moartea sugarului sub 1 an, fara o cauza cunoscuta. In mod obisnuit, decesul survine in timpul somnului. SMSS nu poate fi prevazut si prevenit.

Sfatul psihologului

Psihologul Ozana Ilie le ofera cateva sfaturi parintilor care se straduiesc sa-si invete copiii sa doarma in camerele lor: "In primele nopti, usile dormitoarelor - al copilului si cel al parintilor - vor fi deschise, astfel incat cel mic sa-i simta aproape pe parinti. De asemenea, este absolut necesara o luminita de veghe in camera copilului".

sursa: Jurnalul National

foto: prlog.org

Manere cool, pentru o camera funny... Pepenii rosii si galbeni - hidratare si vitamine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x