- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Traditia britanica are ca numitor comun celebra friptura de duminica "Sunday Roast", care a ramas de secole felul principal.
Englezii apreciaza foarte mult carnea tocata, drept care au tot felul de preparate cu carnati - Sausage and mash (carnati cu piure). La baza prepararii carnatilor sta in general carnea de porc, condimentata cu de tot soiul de mirodenii.
Pentru o tara-insula precum Anglia, pestele si fructele de mare - cod, cambula, batog, specii de calcan, chefal, dar si scrumbii, macrouri sau heringi; raci si stridii - sunt in centrul preparatelor. Se prepara inabusit sau fript si se servesc cu cartofi prajiti aromati cu oteturi sau cu piure de mazare.
La fel de importante sunt sosurile: sosul de hrean pentru vita, sosul de marar pentru porc, sosul de frunze verzi de menta pentru miel, toate cu smantana, precum si celebrul sos Worcestershire. O alta specialitate culinara fara egal este budinca (Yorkshire pudding) - se fac budinci de paine, de ciocolata, de mere si mure, de lamaie etc.
Budincile pot fi garnituri pentru fripturi sau deserturi delicioase. Ele pot aparea si sub forma de sufleuri de vanilie, de scortisoara sau de ciocolata. Placintele, sosurile si budincile traditionale sunt renumite.
Englezii sunt si mari amatori de branza, printre cele mai cunoscute numarandu-se Cheddar, Cheshire si Stilton. De asemenea, au foarte multe placinte si sosuri bazate pe branzeturile lor, asa cum este Cauliflower Cheese.
Buchetelele de conopida sunt tavalite printr-un amestec de faina, unt si lapte si amestecate cu cascaval topit, apoi sunt puse la cuptorul incins, iar cand sunt gata se stropesc cu sos de branza.
Inventii culinare
• In 1902, englezii valorifica un produs secundar al procesului de fabricare al berii, marmita, o pasta lipicioasa, maronie, cu un parfum picant, obtinuta din drojdia de bere.
• Creeaza mincemeat-ul - o alternativa la conservarea carnii prin sarare sau afumare, un alt mod de conservare:- un amestec de mirodenii, fructe uscate zaharisite (struguri, mere rase, stafide, coacaze), brandy, rom si alte lichioruri.
• In 1762, contele de Sandwich a inventat preparatul culinar omonim, sandwich-ul, ceva ce putea fi mancat cu o singura mana.
• Sosul HP, cel mai popular sos maroniu de atunci, este inventat in Anglia, la sfarsitul secolului XIX-lea, de Harry Palmer.
• In 1867, doi chimisti (John Lea si William Perrins din Worcester) preiau o veche reteta indiana de sos, pe care il produc pe scara industriala - renumitul sos Worcestershire.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.edwardandsons.com