Antena Căutare

Bucataria britanica, intre traditie si modernitate

Daca in trecut baza bucatariei britanice o constituiau carnea si legumele fierte, in prezent aceasta s-a diversificat foarte mult prin contributia in plan culinar a comunitatilor evreiesti, arabe, chinezesti, indiene.



Traditia britanica are ca numitor comun celebra friptura de duminica "Sunday Roast", care a ramas de secole felul principal.

Englezii apreciaza foarte mult carnea tocata, drept care au tot felul de preparate cu carnati - Sausage and mash (carnati cu piure). La baza prepararii carnatilor sta in general carnea de porc, condimentata cu de tot soiul de mirodenii.

2010/09/29//117008-roast_beef_dinner_1247044c.jpg

Articolul continuă după reclamă

Pentru o tara-insula precum Anglia, pestele si fructele de mare - cod, cambula, batog, specii de calcan, chefal, dar si scrumbii, macrouri sau heringi; raci si stridii - sunt in centrul preparatelor. Se prepara inabusit sau fript si se servesc cu cartofi prajiti aromati cu oteturi sau cu piure de mazare.

La fel de importante sunt sosurile: sosul de hrean pentru vita, sosul de marar pentru porc, sosul de frunze verzi de menta pentru miel, toate cu smantana, precum si celebrul sos Worcestershire. O alta specialitate culinara fara egal este budinca (Yorkshire pudding) - se fac budinci de paine, de ciocolata, de mere si mure, de lamaie etc.

Budincile pot fi garnituri pentru fripturi sau deserturi delicioase. Ele pot aparea si sub forma de sufleuri de vanilie, de scortisoara sau de ciocolata. Placintele, sosurile si budincile traditionale sunt renumite.

Englezii sunt si mari amatori de branza, printre cele mai cunoscute numarandu-se Cheddar, Cheshire si Stilton. De asemenea, au foarte multe placinte si sosuri bazate pe branzeturile lor, asa cum este Cauliflower Cheese.

2010/09/29//117006-pudding_bowl_caa4.jpg

Buchetelele de conopida sunt tavalite printr-un amestec de faina, unt si lapte si amestecate cu cascaval topit, apoi sunt puse la cuptorul incins, iar cand sunt gata se stropesc cu sos de branza.

Inventii culinare

• In 1902, englezii valorifica un produs secundar al procesului de fabricare al berii, marmita, o pasta lipicioasa, maronie, cu un parfum picant, obtinuta din drojdia de bere.

• Creeaza mincemeat-ul - o alternativa la conservarea carnii prin sarare sau afumare, un alt mod de conservare:- un amestec de mirodenii, fructe uscate zaharisite (struguri, mere rase, stafide, coacaze), brandy, rom si alte lichioruri.

• In 1762, contele de Sandwich a inventat preparatul culinar omonim, sandwich-ul, ceva ce putea fi mancat cu o singura mana.

• Sosul HP, cel mai popular sos maroniu de atunci, este inventat in Anglia, la sfarsitul secolului XIX-lea, de Harry Palmer.

• In 1867, doi chimisti (John Lea si William Perrins din Worcester) preiau o veche reteta indiana de sos, pe care il produc pe scara industriala - renumitul sos Worcestershire.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.edwardandsons.com

Studiu: O noua relatie te "costa" doi prieteni... Pixie Lott e atrasa de Robert Pattinson...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x