În calendarul creștin ortodox al zilei de 17 septembrie e sărbătoare. Sfânta Sofia și fiicele sale, , Pistis, Elpis și Agapis. La mulți ani româncelor care poartă numele Sofia, considerat numele înțelepciunii.
Sfântă Mucenița Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis sunt prăznuite pe 17 septembrie. Au viețuit în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian (117-138).
Sofia, un nume ce provine din limba greacă, înseamnă înțelepciune. Ea a avut trei fiice pe care și le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Pistis-credința, Elpis-nădejde și Agapis-dragoste.
Prefectul provinciei, Antioh, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis. Pentru că au refuzat, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, că mamă să sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci și pierderea fiicelor. Fețele au fost martirizate în anul 137. Când au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis nouă ani.
Sofia a luat trupurile celor trei fiice și le-a îngropat pe un deal, în afară cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului.
Mormintele Sfintei Sofia și a fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis au fost localizate pe drumul român Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserică "Sfântul Mucenic Pangratie“.
Din anul 1992, Sfântă Mucenița Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.
La mulți ani, Sofia! Semnificație nume
Fire rece în aparentă, Sofia ascunde o sensibilitate și o emotivitate aparte. Are o intuiție extrem de bine dezvoltată de care va profită din plin în relațiile cu oamenii. Uneori pasivă, leneșă și visătoare, Sofia știe să cum să se facă remarcată și ascultată. Este discretă și pudică, de aceea unora li se pare că este o fire rece și distanță. Sofia este o adevărată enigmă pentru personajele din anturajul sau.
Are tendința de a se proteja deoarece în unele momente se simte sensibilă și vulnerabilă. În cazul în care întâmpina o problemă de ordin afectiv preferă să se retragă în carapacea să. Poate să aibă și perioade scurte de depresie. Însă, dând dovadă de curaj și determinare în astfel de momente de slăbiciune, Sofia va reuși să le treacă cu bine.
Părinții trebuie să știe că Sofia este o persoană manipulatoare. Amabilă și rezervată în unele momente în copilărie, Sofia le rezervă părinților o mulțime de surprize. Pe de altă parte, în copilărie are nevoie de multă afecțiune și adoră tot ce ține de magie, straniu și fantastic. Prin urmare, nu are cum să nu îi placă basmele și legendele.
Numele de față Sofia este de origine greaca și are semnificația de înțelepciune. Întâlnit cu precădere în epocă bizantină, când a fost purtat de soțiile împăraților bizantini Iustin și Iustinian, Sofia este folosit astăzi de aproape toate popoarele europene. Etimologic se crede că Sofia derivă din cuvântul grec sophie care înseamnă înțelepciune (Sofia era, de altfel, zeița înțelepciunii la greci).
surse: calendar ortodox, semnificatie nume
Ucenicul lui Arsenie Boca, dezvăluiri despre ultimele clipe de viață ale părintelui: "Când am ajuns la el, Părinte... Calendar ortodox 2018. Când pică ultima mare sărbătoare din septembrie...