Antena Căutare

Calendar ortodox 23 noiembrie. Sfântul Antonie. Sărbătoare de cruce albastră!

În calendarul ortodox din 23 noiembrie este sărbătoare importantă, notată cu cruce albastră. Ce reprezintă și ce sfânt prăznuim. 

Calendar ortodox 23 noiembrie. Sfântul Antonie. Sărbătoare de cruce albastră!
calendar ortodox 23 noiembrie

În calendarul ortodox din 23 noiembrie este sărbătoare importantă, notată cu cruce albastră. Ce reprezintă și ce sfânt prăznuim.

Calendar ortodox 23 noiembrie. Este cinstit Sfântul Antonie

Calendar ortodox 23 noiembrie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Antonie din ţinuturile Vâlcii. Deoarece este un sfânt român, Biserica îl consemnează cu cruce albastră în calendar. Este o sărbătoare importantă deoarece pică în postul Crăciunului. În această zi nu fac nunți, dar este dezlegare la ulei și la pește.

Calendar ortodox 23 noiembrie. Părintele Antonie a trăit pe vremea voievodului Matei Basarab şi a voievodului martir Constantin Brâncoveanu. A a ajuns preot, iar apoi a îmbrăţişat viaţa monahicească în pustia de la Schitul Iezeru, în ţinutul Vâlcii.

Articolul continuă după reclamă

A găsit o peşteră mică într-o stâncă și singur a săpat o bisericuţă în care s-a rugat neîncetat ziua şi noaptea. A fost îngropat, după voia lui, în groapa pe care singur și-a săpat-o în piatră.

Ce înseamnă crucea albastră și ce trebuie să faci

În calendarul ortodox, sărbătorile sunt însemnate cu cruce neagră, cruce roșie, cruce neagră cu o paranteză în partea dreaptă și cruce cruce albastră.

  • Cruce roșie cu o singură paranteză în partea dreaptă †) reprezintă sărbători ale sfinților. Zile în care nu se lucrează.
  • Cruce neagră cu o singură paranteză în partea dreaptă †) simbolizează sărbătorile sfinților care au doxologie mare. În aceste zile se poate lucra.
  • Crucea neagră din calendar ortodox † reprezintă sărbătorile sfinților la care nu se necesită să se facă priveghere. Se cântă polieleu, cântarea milostivirii dumnezeiești.
  • Crucea albastră în calendar † simbolizează sărbătorile sfinților români sau a celor care au moaștele în România.
Casa în care locuiești îți poate influența sănătatea. 5 lucruri la care să fii atent... Zilele sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului 23-25 noiembrie. Unde cinstești moaștele Sf. Andrei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august
Neatza de Weekend, 21 iulie 2024. Top cinci destinații de neratat în luna august Duminica, 21.07.2024, 11:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x